Connect with us

Terkini

Pendakwaan saya satu bentuk pemangsaan politik terancang – Muhyiddin

Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa enam pertuduhan telah dibuat lebih awal sedangkan siasatan masih belum dilengkapkan.

Wartawan TMT

Published

on

Pendakwaan saya satu bentuk pemangsaan politik terancang – Muhyiddin
Foto: Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 • Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa enam pertuduhan telah dibuat lebih awal sedangkan siasatan masih belum dilengkapkan.
 • Sambil menyifatkan ‘pertuduhan terancang’, Ahli Parlimen Pagoh itu mendapati keputusan  mendakwa beliau sebenarnya telah dibuat lebih awal oleh pihak paling berkuasa dalam pentadbiran negara sebelum sisatan dilengkapkan. 
 • “Semalam saya diberitahu bahawa Jabatan Peguam Negara untuk mendakwa saya sedangkan keterangan belum dibuat lebih awal. Ini jelas keputusan (pendakwaan) dibuat lebih awal.”
 • “Mereka hanya menggunakan agensi penguatkuasa sebagai alat untuk mencapai tujuan politik mereka. “
 • “Jelas, pendakwaan ke atas saya adalah satu bentuk pemangsaan politik yang terancang. It is an organized political persecution,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa enam pertuduhan telah dibuat lebih awal sedangkan siasatan masih belum dilengkapkan.

Sambil menyifatkan ‘pertuduhan terancang’, Ahli Parlimen Pagoh itu mendapati keputusan  mendakwa beliau sebenarnya telah dibuat lebih awal oleh pihak yang paling berkuasa dalam pentadbiran negara sebelum sisatan dilengkapkan. 

“Semalam saya diberitahu bahawa Jabatan Peguam Negara untuk mendakwa saya sedangkan keterangan belum dibuat lebih awal. Ini jelas keputusan (pendakwaan) dibuat lebih awal.

“Mereka hanya menggunakan agensi penguatkuasa sebagai alat untuk mencapai tujuan politik mereka. 

“Jelas, pendakwaan ke atas saya adalah satu bentuk pemangsaan politik yang terancang. It is an organized political persecution,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Terdahulu, Muhyiddin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas empat pertuduhan salah guna kedudukan membabitkan rasuah berjumlah RM232.5 juta.

Mengikut pertuduhan, Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin Md. Yasin, 76, didakwa sebagai Perdana Menteri dan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) telah menyalahgunakan kedudukan tersebut untuk mendapatkan suapan berjumlah RM232,500,000 bagi parti tersebut.

Selain itu, beliau menghadapi dua pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM195 juta.

Ahli Parlimen Pagoh itu didakwa sebagai Presiden Bersatu menerima wang tersebut daripada sebuah syarikat di antara 25 Februari 2021 dan 8 Julai 2022 di CIMB Bank Cawangan Menara KL, Jalan Stesen Sentral, Kuala Lumpur yang mana wang tersebut dimasukkan ke dalam akaun parti termasuk.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
 • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
 • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
 • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
 • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
 • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending