Connect with us

Terkini

Ada pihak hilang kuasa cuba tiup sentimen kaum, agama – Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan ada usaha orang kehilangan kuasa untuk menggunakan isu Program Jom Ziarah rumah ibadah untuk meniupkan sentimen kaum dan agama.

Wartawan TMT

Published

on

Ada pihak hilang kuasa cuba tiup sentimen kaum, agama – Anwar
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan ada usaha orang kehilangan kuasa untuk menggunakan isu Program Jom Ziarah rumah ibadah untuk meniupkan sentimen kaum dan agama.
  • Perdana Menteri berkata, biarpun ia masih terkawal ketika ini, sekiranya tindakan itu melampau sehingga mengganggu gugat ketenteraman awam, pihak keselamatan akan keras dan tegas bertindak.
  • “Saya sudah mengarahkan seluruh pasukan keselamatan untuk waspada kerana orang yang ‘desperate’ (terdesak) dan rasa tercabar akan menggunakan sentimen ini dan rakyat yang miskin akan diupah untuk menimbulkan apa-apa kekacauan.”
  • “Jadi saya ingin tegaskan dan Kabinet bersama dalam hal ini, supaya keamanan dan perdamaian semua kaum dipertahankan dan tidak akan bertolak ansur sedikit pun terhadap mana-mana usaha yang menggugat keselamatan negara,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Kabinet di Pejabat Perdana Menteri di sini, hari ini.

PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan ada usaha orang kehilangan kuasa untuk menggunakan isu Program Jom Ziarah rumah ibadah untuk meniupkan sentimen kaum dan agama.

Perdana Menteri berkata, biarpun ia masih terkawal ketika ini, sekiranya tindakan itu melampau sehingga mengganggu gugat ketenteraman awam, pihak keselamatan akan keras dan tegas bertindak.

“Saya sudah mengarahkan seluruh pasukan keselamatan untuk waspada kerana orang yang ‘desperate’ (terdesak) dan rasa tercabar akan menggunakan sentimen ini dan rakyat yang miskin akan diupah untuk menimbulkan apa-apa kekacauan.

“Jadi saya ingin tegaskan dan Kabinet bersama dalam hal ini, supaya keamanan dan perdamaian semua kaum dipertahankan dan tidak akan bertolak ansur sedikit pun terhadap mana-mana usaha yang menggugat keselamatan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat Kabinet di Pejabat Perdana Menteri di sini, hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menafikan dakwaan program Jom Ziarah sebagai usaha menyamaratakan kedudukan agama di negara ini.

Menterinya, Hannah Yeoh, berkata program anjuran Impact Integrated seliaan kementerian itu juga bukan bertujuan memberi gambaran semua agama memiliki taraf yang sama, seperti didakwa sesetengah pihak.

Sebaliknya, beliau berkata, penganjuran program itu bertujuan memberi pendedahan mengenai perbezaan agama, sekali gus membentuk masyarakat majmuk yang mampu hidup secara harmoni dan lebih bertoleransi.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending