Connect with us

Terkini

PrEP perlu dikhususkan kepada pengamal seks nekad tamatkan perlakuan songsang

Sekumpulan pengamal perubatan tempatan menegaskan projek rintis rawatan Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) hanya perlu dikhususkan kepada pasangan sah pesakit HIV dan individu pengamal seks berisiko tinggi yang benar-benar ingin keluar daripada ‘kitaran ketagihan’ seks songsang mereka. 

Hidayah Sani

Published

on

PrEP perlu dikhususkan kepada pengamal seks nekad tamatkan perlakuan songsang
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekumpulan pengamal perubatan tempatan tegaskan projek rintis PrEP hanya perlu dikhususkan kepada pasangan sah pesakit HIV dan individu pengamal seks berisiko tinggi yang benar-benar ingin keluar daripada ‘kitaran ketagihan’ seks songsang mereka. 
  • Sekiranya golongan songsang ini sekadar diberi ubat tanpa pemantauan dan kaunseling terkait ketagihan seks, ia ibarat menyorong bantal buat golongan itu. 
  • Mereka berpandangan matlamat beri PrEP secara percuma kepada golongan pengamal hubungan seks bebas bagi cegah HIV adalah murni, namun pada masa sama buka ruang kepada kegiatan seks songsang berlaku. 

KUALA LUMPUR – Sekumpulan pengamal perubatan tempatan menegaskan projek rintis rawatan Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) hanya perlu dikhususkan kepada pasangan sah pesakit HIV dan individu pengamal seks berisiko tinggi yang benar-benar ingin keluar daripada ‘kitaran ketagihan’ seks songsang mereka. 

Dalam kenyataan itu, mereka menambah sekiranya golongan songsang ini sekadar diberi ubat tanpa pemantauan dan kaunseling terkait ketagihan seks, ia ibarat menyorong bantal buat golongan itu. 

Pengamal perubatan tempatan itu terdiri daripada Prof Dr Samsul Draman, Prof Madya Dr Rosediani Muhamad, Prof Muhammad Ibrahim, Prof Madya Dr Nik Nur Fatnoon Nik Ahmad, Prof Madya Dr Aspalilah Alias, Dr Radhiahtul Akmal Razali, Dr Jannatul Madihah Abu Bakar, Dr Zamzurina Asmuee, Ms Afizah Salleh, Dr Anita Rina Ali, Dr Rina Salwani Mohd Tamin, Dr Suhazeli Abdullah, Dr Nor Halwani Habizal, Dr Zafferina Zulghaffar dan Dr Shafiq Wahab.

“Dalam hal ini, PrEP adalah salah satu bentuk rawatan bantuan bagi mereka yang ingin kembali ke pangkal jalan, selain daripada “risk reduction counseling” yang perlu juga diintegrasikan dengan pendekatan holistik bio-psiko-sosio-spiritual sepertimana definisi kesihatan sebenar oleh World Health Organization (WHO).

“Kaedah ini adalah salah satu bentuk rawatan bantuan bagi mereka yang ingin kembali ke pangkal jalan. 

“Ianya sedikit persamaan konsep dengan mereka yang ingin berhenti menagih dadah melalui pemberian methadone. 

“Namun pemberian PrEP kepada elgibiti(LGBT) itu pun masih lagi memerlukan penelitian dan pandangan majlis fatwa sebelum dilaksanakan. Satu pelan perancangan bersepadu wajib diwujudkan dengan melibatkan pelbagai agensi seperti JAKIM dan seumpamanya,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama di Facebook pada Ahad.

Kenyataan itu berkata elemen perundangan juga perlu dinilai semula bagi memastikan golongan yang menentang fitrah manusia ini tidak semakin subur membiak seperti cendawan tumbuh selepas hujan dalam negara kita.

Dalam pada itu, mereka berpandangan matlamat pemberian PrEP secara percuma kepada golongan pengamal hubungan seks bebas bagi mencegah HIV adalah murni, namun pada masa sama ia membuka ruang kepada kegiatan seks songsang berlaku. 

Perkara itu yang tidak dipersetujui oleh mereka.

“Pemberian ubat antiviral ini tidak semudah kita sangkakan. Jika sekadar beri ubat, tetapi pemantauan dan kaunseling terhadap ketagihan seks tidak dibuat, ibarat menyorong bantal. Mereka semakin seronok. 

“Kita mungkin puas hati kerana jumlah HIV dari golongan ini makin menurun, tetapi kita tidak melihat pada murka Allah yang jelas dinyatakan kepada pelaku golongan ini. 

“Kami bukan bersikap ingin menghukum (judgemental) tetapi atas batas Iman dan nilai kemanusiaan ini, kami bimbang azab akan diturunkan kepada kita semua. Inilah pegangan kita jika kita tidak beramal dengan amar makruf, nahi mungkar.

“Kami yakin pihak berwajib sudah ada garis panduan untuk pemantauan. Apabila memikirkan ubat antiviral merawat HIV ini banyak kesan sampingnya, kami tidak pasti berapa lama mereka boleh bertahan (sustainability of treatment and compliance). 

“Begitu juga masalah dengan kerintangan ubat antiviral (resistance). Semakin banyak kos digunakan untuk menukar kepada jenis lain demi menjamin keselamatan tingkah laku berisiko kumpulan elgibiti (LGBT) itu?” katanya kenyataan bersama itu.

Kenyataan itu menjelaskan bahawa mereka tiada masalah sekiranya PrEP diberikan kepada pasangan HIV yang sah dari sudut undang-undang, ini berikutan ia telah lama dilaksanakan.

Perkara itu dikhususkan kepada serodiscordant couple (suami positif HIV, manakala isteri negatif HIV atau sebaliknya). 

Dalam masa sama, katanya pencegahan lain diteruskan seperti memakai kondom selagi mana jumlah HIV tidak mencecah ‘tidak dapat dikesan’ (undetectable viral load). 

Matlamatnya adalah untuk melindungi pasangan yang masih belum terkena HIV.

Kementerian Kesihatan dilaporkan akan melakukan projek rintis berkenaan penggunaan ubat PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) di beberapa hospital bagi menilai keberkesanan dan keselamatannya dalam mengurangkan risiko penularan jangkitan HIV.

Ubat PrEP secara percuma itu akan diberikan kepada golongan berisiko dijangkiti HIV termasuk komuniti LGBT di mana ia menimbulkan perdebatan di antara pengamal perubatan terutama doktor Muslim. – The Merdeka Times

Sumber : Facebook Dr Suhazeli Abdullah

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending