Connect with us

Antarabangsa

Chile akan buka kedutaan di Palestin – Presiden Chile

Chile merancang untuk membuka kedutaan di wilayah Palestin, sekali gus menjadikan negara wilayah Andean itu sebagai salah satu daripada negara mempunyai pejabat kedutaan di wilayah yang dijajah Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Chile akan buka kedutaan di Palestin - Presiden Chile
Foto: Presiden Chile, Gabriel Boric.
  • Chile rancang buka kedutaan di wilayah Palestin, sekali gus menjadikan negara wilayah Andean itu sebagai salah satu daripada negara mempunyai pejabat kedutaan di wilayah yang dijajah Israel.
  • Presidennya, Gabriel Boric pada Rabu lalu berkata, “Saya ambil risiko (mengatakan) ini… kami akan meningkatkan perwakilan rasmi kami di Palestin daripada mempunyai pertuduhan urusan; sekarang kami akan membuka kedutaan.” 
  • Kedutaan itu bertujuan memberi rakyat Palestin representasi sepatutnya termasuk dapat menuntut undang-undang antarabangsa dihormati.

 

SANTIAGO – Chile merancang untuk membuka kedutaan di wilayah Palestin, sekali gus menjadikan negara wilayah Andean itu sebagai salah satu daripada negara mempunyai pejabat kedutaan di wilayah yang dijajah Israel.

Menteri Luar Chile, Antonia Urrejola, mengesahkan rancangan itu Khamis lalu dan menjelaskan bahawa belum ada garis masa ditetapkan dan Chile sendiri masih mengiktiraf kedua-dua Palestin dan Israel sebagai negara sah.

Presiden Chile, Gabriel Boric pada Rabu lalu dilaporkan berkata, “Saya mengambil risiko (mengatakan) ini… kami akan meningkatkan perwakilan rasmi kami di Palestin daripada mempunyai pertuduhan urusan; sekarang kami akan membuka kedutaan”.

Boric berhaluan kiri, berulang kali menyatakan sokongan terhadap tuntutan rakyat Palestin untuk sebuah negara merdeka, membuat komen itu pada majlis peribadi di Santiago yang dianjurkan diaspora penting Palestin di bandar itu.

Sementara itu, jurucakap kedutaan Israel di Chile berkata ia tidak akan membuat kenyataan umum mengenai perkara itu.

Kementerian luar pihak Berkuasa Palestin juga tidak segera memberi penjelasan berkenaan perkara itu.

Boric dari Chile berkata kedutaan itu bertujuan untuk memberikan rakyat Palestin representasi yang sepatutnya termasuk dapat menuntut undang-undang antarabangsa dihormati.

September lalu, Boric menangguhkan menerima tauliah duta baharu Israel ke Chile selepas tentera Israel membunuh seorang remaja Palestin. 

Israel mengkritik keputusan itu, mengatakan ia serius menjejaskan hubungan dua hala.

 

Sumber : Reuters

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending