Connect with us

Terkini

PN jadi pembangkang, semak dan imbang kerajaan diterajui PH

Perikatan Nasional (PN) mengekalkan pendirian untuk tidak menyertai kerajaan diterajui Pakatan Harapan (PH) sebaliknya akan memainkan peranan sebagai pembangkang yang membawa suara rakyat ke Parlimen.

Wartawan TMT

Published

on

PN jadi pembangkang, semak dan imbang kerajaan diterajui PH
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Perikatan Nasional akan memainkan peranan pembangkang yang berwibawa untuk bawa suara rakyat ke Parlimen serta memastikan tadbir urus kerajaan yang berintegriti dan bebas rasuah selaras dengan prinsip Prihatin, Bersih dan Stabil.
  • “Demi memastikan kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat, PN bersedia merintis bentuk-bentuk kerjasama lain dengan kerajaan dalam ruang lingkup hubungan antara kerajaan dan pembangkang,” kata Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

KUALA LUMPUR – Perikatan Nasional (PN) mengekalkan pendirian untuk tidak menyertai kerajaan diterajui Pakatan Harapan (PH) sebaliknya akan memainkan peranan sebagai pembangkang yang membawa suara rakyat ke Parlimen.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan perkara itu dalam kenyataan media dikeluarkan menerusi hantaran di Facebooknya hari ini.

Kenyataan Media PN

Foto: Kenyataan Media Perikatan Nasional

 

Muhyiddin Yassin dalam kenyataan sama, terlebih dahulu mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini menawarkan PN menyertai kerajaan persekutuan di bawah pimpinan Pengerusi PH itu.

“Atas semangat untuk menyuburkan demokrasi dan melaksanakan peranan semak dan imbang yang berkesan dalam Parlimen Malaysia, Perikatan Nasional berpendirian untuk tidak menyertai Kerajaan yang diterajui oleh Pakatan Harapan. 

“Perikatan Nasional akan memainkan peranan sebagai pembangkang yang berwibawa untuk membawa suara rakyat ke Parlimen serta memastikan tadbir urus kerajaan yang berintegriti dan bebas rasuah selaras dengan prinsip Prihatin, Bersih dan Stabil.

“Demi untuk memastikan kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat, Perikatan Nasional bersedia untuk merintis bentuk-bentuk kerjasama yang lain dengan kerajaan dalam ruang lingkup hubungan antara kerajaan dan pembangkang,” kata Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh.

Advertisement

Keputusan dibuat itu menyaksikan kerajaan persekutuan diterajui PH, yang diketuai Anwar, akan disertai wakil rakyat Barisan Nasional (BN), GPS dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS). – The Merdeka Times

 

Terkini

Umat Islam boleh hadir perayaan bukan Islam tetapi haram terlibat upacara agama – Fatwa Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid
  • Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar perkenan fatwa kerajaan negeri garis panduan umat Islam hadiri perayaan bukan Islam bermula minggu depan.
  • Masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual amalan agama tersebut.
  • “Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.” 
  • “Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain”. – Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid.

 

JOHOR BAHRU – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, berdasarkan fatwa itu nanti masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis keraian sesuatu perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual yang berkait dengan amalan agama tersebut.

“Menurut sebilangan ulama, hukum meraikan undangan ke majlis perayaan bukan Islam adalah harus dan dibenarkan, contohnya majlis terbuka atau majlis makan malam dan seumpamanya.

“Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.

“Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Islam Iskandar pada Khamis.

Turut hadir Ketua Penolong Mufti Bahagian Fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ), Baharin Jalal.

Advertisement

Beliau berkata, umat Islam yang melanggar garis panduan tersebut boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Johor 1997.

Menurutnya, empat garis panduan tersebut adalah perkara, perbuatan atau perkataan yang bertentangan dengan akidah Islam; bertentangan dengan syarak; bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya serta menyentuh sensitiviti masyarakat Islam.

 

Sumber: Sinar Harian

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending