Connect with us

Antarabangsa

Pemuda kulit putih mengamuk, lepas tembakan di kelab gay

Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) di negeri Colorado belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden tembakan di sebuah bar untuk golongan lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ) Colorado Springs pada malam Sabtu sama ada ia ada kaitan dengan pengganas.

Wartawan TMT

Published

on

Pemuda kulit putih mengamuk, lepas tembakan di kelab gay
Foto: Anderson Lee Aldric
  • Ketua Polis Colorado, Adrian Vasquez memaklumkan suspek utama dikenal pasti Anderson Lee Aldric, 22, dan setakat ini serangan diklasifikasikan jenayah kebencian.
  • Tindakan suspek berjaya dihalang dua pengunjung bar sekali gus mengelak jumlah kematian lebih tinggi.
  • Insiden di Colorado Springs itu adalah yang terbaharu menyasarkan lokasi tumpuan LGBTQ di AS selepas serangan di sebuah kelab gay yang meragut 50 nyawa di Orlando, Florida pada 2016.

 

DENVER – Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) di negeri Colorado belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden tembakan di sebuah bar untuk golongan lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ) Colorado Springs pada malam Sabtu sama ada ia ada kaitan dengan pengganas.

Ketua Polis Colorado, Adrian Vasquez memaklumkan bahawa suspek utama dikenal pasti sebagai Anderson Lee Aldric, 22, dan setakat ini serangan diklasifikasikan sebagai jenayah kebencian.

Tambah Vaques, dalam kejadian itu, tindakan suspek berjaya dihalang oleh dua pengunjung bar sekali gus mengelak jumlah kematian lebih tinggi.

“Mujur ada dua pengunjung yang berani melawan dan menghentikannya daripada terus membunuh dan melepaskan tembakan,” ujar Vasques.

Tahun lalu, Aldrich ditahan pihak berkuasa kerana membuat beberapa ugutan bom dan enggan menyerah diri kepada polis.

Insiden di Colorado Springs itu adalah yang terbaharu menyasarkan lokasi tumpuan LGBTQ di AS selepas serangan di sebuah kelab gay yang meragut 50 nyawa di Orlando, Florida pada 2016.

Advertisement

Dalam serangan itu, media dan pihak berkuasa AS pantas melabelkan penyerang Omar Mateen yang beragama Islam sebagai pengganas domestik.

Pada 2016, sebanyak 13 insiden tembakan rambang direkodkan di seluruh AS dengan sebahagian besar penyerang adalah berkulit putih, namun tiada seorang pun daripada mereka dilabel sebagai pengganas. – Agensi

 

Sumber : Sinar Harian

Antarabangsa

Parlimen Rusia lulus undang-undang haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur

Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Wartawan TMT

Published

on

Parlimen Rusia haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Undang-undang baharu itu akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia, bagaimanapun ia masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin.
  • Di bawah undang-undang itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.
  • Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada golongan kanak-kanak.

MOSCOW – Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Ia akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia.

Bagaimanapun rang undang-undang itu masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin sebelum dikuatkuasakan.

Di bawah undang-undang baharu itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap sebagai percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.

Sebelum ini, negara terbesar di dunia itu hanya mengharamkan promosi gaya hidup LGBT ditujukan kepada kanak-kanak. 

Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada kelompok kanak-kanak.

Penggubal undang-undang berkata mereka mempertahankan nilai tradisional “dunia Rusia” terhadap nilai liberal barat yang dikatakan begitu tekad untuk memusnahkan mereka – hujah itu juga semakin digunakan pegawai sebagai salah satu justifikasi untuk kempen ketenteraan Rusia di Ukraine.

Advertisement

Pihak berkuasa di Rusia juga menggunakan undang-undang sedia ada untuk menghentikan perarakan kebanggaan gay dan menahan aktivis hak gay di negara itu. 

Sumber : Reuters

 

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending