Connect with us

Antarabangsa

Pemuda kulit putih mengamuk, lepas tembakan di kelab gay

Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) di negeri Colorado belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden tembakan di sebuah bar untuk golongan lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ) Colorado Springs pada malam Sabtu sama ada ia ada kaitan dengan pengganas.

Wartawan TMT

Published

on

Pemuda kulit putih mengamuk, lepas tembakan di kelab gay
Foto: Anderson Lee Aldric
  • Ketua Polis Colorado, Adrian Vasquez memaklumkan suspek utama dikenal pasti Anderson Lee Aldric, 22, dan setakat ini serangan diklasifikasikan jenayah kebencian.
  • Tindakan suspek berjaya dihalang dua pengunjung bar sekali gus mengelak jumlah kematian lebih tinggi.
  • Insiden di Colorado Springs itu adalah yang terbaharu menyasarkan lokasi tumpuan LGBTQ di AS selepas serangan di sebuah kelab gay yang meragut 50 nyawa di Orlando, Florida pada 2016.

 

DENVER – Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) di negeri Colorado belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden tembakan di sebuah bar untuk golongan lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ) Colorado Springs pada malam Sabtu sama ada ia ada kaitan dengan pengganas.

Ketua Polis Colorado, Adrian Vasquez memaklumkan bahawa suspek utama dikenal pasti sebagai Anderson Lee Aldric, 22, dan setakat ini serangan diklasifikasikan sebagai jenayah kebencian.

Tambah Vaques, dalam kejadian itu, tindakan suspek berjaya dihalang oleh dua pengunjung bar sekali gus mengelak jumlah kematian lebih tinggi.

“Mujur ada dua pengunjung yang berani melawan dan menghentikannya daripada terus membunuh dan melepaskan tembakan,” ujar Vasques.

Tahun lalu, Aldrich ditahan pihak berkuasa kerana membuat beberapa ugutan bom dan enggan menyerah diri kepada polis.

Insiden di Colorado Springs itu adalah yang terbaharu menyasarkan lokasi tumpuan LGBTQ di AS selepas serangan di sebuah kelab gay yang meragut 50 nyawa di Orlando, Florida pada 2016.

Dalam serangan itu, media dan pihak berkuasa AS pantas melabelkan penyerang Omar Mateen yang beragama Islam sebagai pengganas domestik.

Pada 2016, sebanyak 13 insiden tembakan rambang direkodkan di seluruh AS dengan sebahagian besar penyerang adalah berkulit putih, namun tiada seorang pun daripada mereka dilabel sebagai pengganas. – Agensi

 

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending