Connect with us

Terkini

Gangguan seksual pensyarah : “Universiti sedang laksana siasatan,” – Timbalan Rektor Akademik UiTM Johor

Susulan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Segamat sewaktu dihubungi TMT memaklumkan pihak mereka telah memulakan tindakan mengikut proses perundangan UiTM.

Puti Iylia Maisarah

Published

on

Gangguan seksual pensyarah
Foto: Berita terdahulu berikutan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah UiTM Cawangan Johor.
  • Pihak Universiti mengambil maklum dan telahpun memulakan tindakan mengikut proses perundangan yang terpakai di UiTM.
  • TMT juga turut menghubungi Balai Polis Johor, Tangkak namun masih belum mendapat sebarang perkembangan terbaru mengenai kes tersebut.
  • Rang Undang-Undang (RUU) Anti Gangguan Seksual 2021 yang diluluskan Dewan Rakyat merupakan satu perlindungan mangsa seksual yang jelas melanggar hak asasi manusia.

KUALA LUMPUR –  Susulan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Segamat sewaktu dihubungi TMT memaklumkan pihak mereka telah memulakan tindakan mengikut proses perundangan UiTM.

Timbalan Rektor Akademik UiTM, Prof. Madya Dr. Akmal Aini Othman berkata pihak universiti masih dalam proses menyelesaikan isu terbabit.

“Pihak UiTM ambil maklum mengenai perkara ini dan telahpun memulakan tindakan mengikut proses perundangan yang terpakai di UiTM,” katanya kepada TMT. 

TMT turut menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak namun masih belum mendapat sebarang perkembangan terbaru mengenai kes tersebut. 

Terdahulu, Farah Azuin, 23, (mangsa) membuat ciapan di media sosial mengenai perlakuan seorang pensyarahnya yang melakukan gangguan seksual ke atas dirinya dengan memberi kertas kaji selidik mengenai kesedaran seks dalam kalangan pelajar dan menjadikan beliau sebagai responden.

Menurut Farah, pihaknya terpaksa berkongsi kisahnya di Twitter berikutan laporan yang dibuat ke pihak universiti & polis  setahun lalu tidak mendapat sebarang reaksi serta tindakan.

Untuk rekod, Dewan Rakyat juga telah meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Gangguan Seksual 2021 (AGS 2021) pada 20 Julai lalu.

Advertisement

RUU yang diperjuangkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan menubuhkan Tribunal Antigangguan Seksual sebagai manifestasi penting untuk membawa kesalahan gangguan seksual yang jelas melanggar hak asasi manusia dan merupakan suatu bentuk keganasan berasaskan gender. 

Berdasarkan tinjauan YouGov Omnibus yang dilancar 2019, seramai 1,002 orang rakyat Malaysia yang melibatkan satu pertiga atau 36 peratus wanita Malaysia mengalami gangguan seksual. 

Bukan sahaja institusi pendidikan malah institusi kemanusian juga perlu sentiasa dipelihara dalam memastikan jenayah atau ‘predator seksual’ tidak mendapat tempat dalam masyarakat yang sudah semestinya akan menganggu gugat keharmonian dan keselamatan diri mangsa. – The Merdeka Times. 

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending