Connect with us

Terkini

Gangguan seksual pensyarah : “Universiti sedang laksana siasatan,” – Timbalan Rektor Akademik UiTM Johor

Susulan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Segamat sewaktu dihubungi TMT memaklumkan pihak mereka telah memulakan tindakan mengikut proses perundangan UiTM.

Puti Iylia Maisarah

Published

on

Gangguan seksual pensyarah
Foto: Berita terdahulu berikutan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah UiTM Cawangan Johor.
  • Pihak Universiti mengambil maklum dan telahpun memulakan tindakan mengikut proses perundangan yang terpakai di UiTM.
  • TMT juga turut menghubungi Balai Polis Johor, Tangkak namun masih belum mendapat sebarang perkembangan terbaru mengenai kes tersebut.
  • Rang Undang-Undang (RUU) Anti Gangguan Seksual 2021 yang diluluskan Dewan Rakyat merupakan satu perlindungan mangsa seksual yang jelas melanggar hak asasi manusia.

KUALA LUMPUR –  Susulan isu gangguan seksual melibatkan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Segamat sewaktu dihubungi TMT memaklumkan pihak mereka telah memulakan tindakan mengikut proses perundangan UiTM.

Timbalan Rektor Akademik UiTM, Prof. Madya Dr. Akmal Aini Othman berkata pihak universiti masih dalam proses menyelesaikan isu terbabit.

“Pihak UiTM ambil maklum mengenai perkara ini dan telahpun memulakan tindakan mengikut proses perundangan yang terpakai di UiTM,” katanya kepada TMT. 

TMT turut menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak namun masih belum mendapat sebarang perkembangan terbaru mengenai kes tersebut. 

Terdahulu, Farah Azuin, 23, (mangsa) membuat ciapan di media sosial mengenai perlakuan seorang pensyarahnya yang melakukan gangguan seksual ke atas dirinya dengan memberi kertas kaji selidik mengenai kesedaran seks dalam kalangan pelajar dan menjadikan beliau sebagai responden.

Menurut Farah, pihaknya terpaksa berkongsi kisahnya di Twitter berikutan laporan yang dibuat ke pihak universiti & polis  setahun lalu tidak mendapat sebarang reaksi serta tindakan.

Untuk rekod, Dewan Rakyat juga telah meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Gangguan Seksual 2021 (AGS 2021) pada 20 Julai lalu.

RUU yang diperjuangkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan menubuhkan Tribunal Antigangguan Seksual sebagai manifestasi penting untuk membawa kesalahan gangguan seksual yang jelas melanggar hak asasi manusia dan merupakan suatu bentuk keganasan berasaskan gender. 

Berdasarkan tinjauan YouGov Omnibus yang dilancar 2019, seramai 1,002 orang rakyat Malaysia yang melibatkan satu pertiga atau 36 peratus wanita Malaysia mengalami gangguan seksual. 

Bukan sahaja institusi pendidikan malah institusi kemanusian juga perlu sentiasa dipelihara dalam memastikan jenayah atau ‘predator seksual’ tidak mendapat tempat dalam masyarakat yang sudah semestinya akan menganggu gugat keharmonian dan keselamatan diri mangsa. – The Merdeka Times. 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
  • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
  • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
  • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
  • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
  • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending