Connect with us

Terkini

Peguam mahu penguatkuasa agama lebih laju bertindak dalam isu hina agama, nabi

Seorang pengamal undang-undang meluahkan hasrat untuk melihat penguatkuasa agama atau pejabat agama di negara ini bertindak jauh lebih laju berbanding pihak berkuasa lain dalam hal seperti isu menghina agama dan nabi.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor.
 • Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor mempersoalkan sama ada pelaksanaan undang-undang syarie yang sedia ada di negara, ada dilakukan atau lebih kepada wujud, namun kadang-kadang atau jarang-jarang diguna pakai.
 • Beliau berkata berkesannya sesuatu undang-undang itu bukan hanya sekadar wujud, namun juga perlu pelaksanaannya.
 • “Kadang-kadang teringin juga hendak lihat, bila Pejabat Agama yang paling laju bertindak. Contoh bila ada isu hina agama, hina nabi.
 • “Tetapi selalunya bila netizen dah mula bising-bising. Polis yang bertindak dan dakwaan di mahkamah jenayah. Tiada kenyataan oleh pejabat agama atau penguatkuasa agama. Sehingga sekarang, orang Islam sendiri sudah berani menghina Islam dan nabi melalui kandungan di media sosial.
 • “Malahan isu Hot Daddy juga, saya tunggu tindakan, kenyataan dari pejabat agama atau penguatkuasaan agama tetapi masih tiada. Sekali lagi, polis buat kerja dan dakwaan di mahkamah jenayah.
 • “Kadang-kadang seronok membayangkan kalau perlaksanaan itu kuat seperti LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau KWSP sehinggakan jika dimuat naik kesalahan di media sosial, ada komen “Pejabat Agama is watching you…“, seperti mana apabila pempengaruh mempamerkan kekayaan dan diperli netizen tentang cukai pendapatan,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Seorang pengamal undang-undang meluahkan hasrat untuk melihat penguatkuasa agama atau pejabat agama di negara ini bertindak jauh lebih laju berbanding pihak berkuasa lain dalam hal seperti isu menghina agama dan nabi.

Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor mempersoalkan sama ada pelaksanaan undang-undang syarie yang sedia ada di negara, ada dilakukan atau lebih kepada wujud, namun kadang-kadang atau jarang-jarang diguna pakai.

Beliau berkata berkesannya sesuatu undang-undang itu bukan hanya sekadar wujud, namun juga perlu pelaksanaannya.

“Kadang-kadang teringin juga hendak lihat, bila Pejabat Agama yang paling laju bertindak. Contoh bila ada isu hina agama, hina nabi.

“Tetapi selalunya bila netizen dah mula bising-bising. Polis yang bertindak dan dakwaan di mahkamah jenayah. Tiada kenyataan oleh pejabat agama atau penguatkuasa agama. Sehingga sekarang, orang Islam sendiri sudah berani menghina Islam dan nabi melalui kandungan di media sosial.

“Malahan isu Hot Daddy juga, saya tunggu tindakan, kenyataan dari pejabat agama atau penguatkuasaan agama tetapi masih tiada. Sekali lagi, polis buat kerja dan dakwaan di mahkamah jenayah.

“Kemudian kerana isu Hot Daddy itu, jadi hambar lepas dakwaan mahkamah. Tidak diambil tindakan serius oleh pihak berwajib agama. Dia dijulang-julang kembali oleh pengikut mempunyai minat sama,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Rabu.

Zabetha berkata begitu juga dengan kes melibatkan Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat yang bertahun lamanya sudah berlaku.

Katanya, siapa yang mengikuti siri provokasi Sajat menerusi pelbagai isu pasti sedar, tindakan diambil adalah ‘dihujung-hujung’ bukan dari awal provokasi dilakukan.

“Kadang-kadang seronok membayangkan kalau perlaksanaan itu kuat seperti LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau KWSP sehinggakan jika dimuat naik kesalahan di media sosial, ada komen “Pejabat Agama is watching you…“, seperti mana apabila pempengaruh mempamerkan kekayaan dan diperli netizen tentang cukai pendapatan.

“Yang nyata memang kita tahu LHDN itu keras dan kita tahu mereka akan mengambil tindakan.

“Usaha untuk memperjuangkan memperkasa undang-undang Islam ini sudah bertahun-tahun lamanya. Antara kes yang saya belajar adalah Natrah Hertogh. Perjuangan demi perjuangan tetapi kalau tidak diteruskan, lama kelamaan bakal jadi hambar juga,” kata Zabetha. — The Merdeka Times

Author

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
 • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
 • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
 • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
 • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending