Connect with us

Terkini

Peguam mahu penguatkuasa agama lebih laju bertindak dalam isu hina agama, nabi

Seorang pengamal undang-undang meluahkan hasrat untuk melihat penguatkuasa agama atau pejabat agama di negara ini bertindak jauh lebih laju berbanding pihak berkuasa lain dalam hal seperti isu menghina agama dan nabi.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor.
  • Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor mempersoalkan sama ada pelaksanaan undang-undang syarie yang sedia ada di negara, ada dilakukan atau lebih kepada wujud, namun kadang-kadang atau jarang-jarang diguna pakai.
  • Beliau berkata berkesannya sesuatu undang-undang itu bukan hanya sekadar wujud, namun juga perlu pelaksanaannya.
  • “Kadang-kadang teringin juga hendak lihat, bila Pejabat Agama yang paling laju bertindak. Contoh bila ada isu hina agama, hina nabi.
  • “Tetapi selalunya bila netizen dah mula bising-bising. Polis yang bertindak dan dakwaan di mahkamah jenayah. Tiada kenyataan oleh pejabat agama atau penguatkuasa agama. Sehingga sekarang, orang Islam sendiri sudah berani menghina Islam dan nabi melalui kandungan di media sosial.
  • “Malahan isu Hot Daddy juga, saya tunggu tindakan, kenyataan dari pejabat agama atau penguatkuasaan agama tetapi masih tiada. Sekali lagi, polis buat kerja dan dakwaan di mahkamah jenayah.
  • “Kadang-kadang seronok membayangkan kalau perlaksanaan itu kuat seperti LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau KWSP sehinggakan jika dimuat naik kesalahan di media sosial, ada komen “Pejabat Agama is watching you…“, seperti mana apabila pempengaruh mempamerkan kekayaan dan diperli netizen tentang cukai pendapatan,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Seorang pengamal undang-undang meluahkan hasrat untuk melihat penguatkuasa agama atau pejabat agama di negara ini bertindak jauh lebih laju berbanding pihak berkuasa lain dalam hal seperti isu menghina agama dan nabi.

Peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor mempersoalkan sama ada pelaksanaan undang-undang syarie yang sedia ada di negara, ada dilakukan atau lebih kepada wujud, namun kadang-kadang atau jarang-jarang diguna pakai.

Beliau berkata berkesannya sesuatu undang-undang itu bukan hanya sekadar wujud, namun juga perlu pelaksanaannya.

“Kadang-kadang teringin juga hendak lihat, bila Pejabat Agama yang paling laju bertindak. Contoh bila ada isu hina agama, hina nabi.

“Tetapi selalunya bila netizen dah mula bising-bising. Polis yang bertindak dan dakwaan di mahkamah jenayah. Tiada kenyataan oleh pejabat agama atau penguatkuasa agama. Sehingga sekarang, orang Islam sendiri sudah berani menghina Islam dan nabi melalui kandungan di media sosial.

“Malahan isu Hot Daddy juga, saya tunggu tindakan, kenyataan dari pejabat agama atau penguatkuasaan agama tetapi masih tiada. Sekali lagi, polis buat kerja dan dakwaan di mahkamah jenayah.

“Kemudian kerana isu Hot Daddy itu, jadi hambar lepas dakwaan mahkamah. Tidak diambil tindakan serius oleh pihak berwajib agama. Dia dijulang-julang kembali oleh pengikut mempunyai minat sama,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Rabu.

Zabetha berkata begitu juga dengan kes melibatkan Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat yang bertahun lamanya sudah berlaku.

Katanya, siapa yang mengikuti siri provokasi Sajat menerusi pelbagai isu pasti sedar, tindakan diambil adalah ‘dihujung-hujung’ bukan dari awal provokasi dilakukan.

“Kadang-kadang seronok membayangkan kalau perlaksanaan itu kuat seperti LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau KWSP sehinggakan jika dimuat naik kesalahan di media sosial, ada komen “Pejabat Agama is watching you…“, seperti mana apabila pempengaruh mempamerkan kekayaan dan diperli netizen tentang cukai pendapatan.

“Yang nyata memang kita tahu LHDN itu keras dan kita tahu mereka akan mengambil tindakan.

“Usaha untuk memperjuangkan memperkasa undang-undang Islam ini sudah bertahun-tahun lamanya. Antara kes yang saya belajar adalah Natrah Hertogh. Perjuangan demi perjuangan tetapi kalau tidak diteruskan, lama kelamaan bakal jadi hambar juga,” kata Zabetha. — The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending