Connect with us

Antarabangsa

21,000 guru sekolah agama di Uttar Pradesh bakal hilang kerja

Seramai 21,000 guru, termasuk guru Matematik dan Sains, di sekolah agama (madrasah) di Uttar Pradesh, India berdepan risiko kehilangan kerja susulan kerajaan negeri itu menghentikan pembayaran gaji kepada mereka.

Wartawan TMT

Published

on

21,000 guru sekolah agama di Uttar Pradesh bakal hilang kerja
Foto: Parti Nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party (BJP) pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi.
 • Seramai 21,000 guru, termasuk guru Matematik dan Sains, di sekolah agama (madrasah) di Uttar Pradesh, India berdepan risiko kehilangan kerja susulan kerajaan negeri itu menghentikan pembayaran gaji kepada mereka.
 • Uttar Pradesh merupakan negeri di bawah pemerintahan parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party (BJP) pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi.
 • Dilaporkan, kerajaan negeri Uttar Pradesh sebelum ini membayar hingga 3,000 rupee (RM167.67) sebulan dari peruntukan bajetnya kepada guru mengajar subjek Sains, Matematik, Kajian Sosial, Bahasa Hindi dan Bahasa Inggeris
 • Bayaran bulanan itu adalah tambahan kepada bayaran maksimum 12,000 rupee (RM670.70) dari Kerajaan Persekutuan.
 • “Guru dan pelajar Muslim akan kembali ke belakang seperti 30 tahun lepas,” kata Ketua Lembaga Pendidikan Uttar Pradesh, Iftikhar Ahmed Javed kepada agensi berita Reuters yang dipetik Arab News pada Jumaat.
 • Muslim adalah kelompok minoriti di India, mewakili kira-kira 14 peratus dari populasi negara itu, dan mereka mewakili kira-kira 20 peratus daripada penduduk di Uttar Pradesh.

Seramai 21,000 guru, termasuk guru Matematik dan Sains, di sekolah agama (madrasah) di Uttar Pradesh, India berdepan risiko kehilangan kerja susulan kerajaan negeri itu menghentikan pembayaran gaji kepada mereka.

Uttar Pradesh merupakan negeri di bawah pemerintahan parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party (BJP) pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi.

Dilaporkan, kerajaan negeri Uttar Pradesh sebelum ini membayar hingga 3,000 rupee (RM167.67) sebulan dari peruntukan bajetnya kepada guru mengajar subjek Sains, Matematik, Kajian Sosial, Bahasa Hindi dan Bahasa Inggeris.

Bayaran bulanan itu adalah tambahan kepada bayaran maksimum 12,000 rupee (RM670.70) dari Kerajaan Persekutuan.

“Guru dan pelajar Muslim akan kembali ke belakang seperti 30 tahun lepas,” kata Ketua Lembaga Pendidikan Uttar Pradesh, Iftikhar Ahmed Javed kepada agensi berita Reuters yang dipetik Arab News pada Jumaat.

Muslim adalah kelompok minoriti di India, mewakili kira-kira 14 peratus dari populasi negara itu, dan mereka mewakili kira-kira 20 peratus daripada penduduk di Uttar Pradesh.

Kerajaan Persekutuan dilaporkan menghentikan pembayaran itu menerusi program Skim Penyediaan Pendidikan Berkualiti di Madrasah pada Mac 2022.

Dokumen Kementerian Hal Ehwal Minoriti  menunjukkan kerajaan Modi tidak meluluskan sebarang cadangan baru dari negeri di bawah program itu bagi tahun kewangan 2017/18 dan 2020/21 sebelum menutup program itu sepenuhnya.

Diminta mengulas mengenai isu itu, pihak kementerian berkenaan enggan memberi sebarang komen.

Berdasarkan data kerajaan, lebih 70,000 madrasah diselia menerusi program itu yang bermula pada 2009/10 ketika era pentadbiran kerajaan Parti Kongres. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
 • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
 • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
 • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
 • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
 • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending