Connect with us

Terkini

Dua modus operandi utama perisikan – Penganalisis Jenayah

Terdapat dua modus operandi utama yang kebiasaannya dijalankan oleh mana-mana badan perisikan terhadap sesebuah negara, kata Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim.

Avatar

Published

on

Foto: Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim.
 • Terdapat dua modus operandi utama yang kebiasaannya dijalankan oleh mana-mana badan perisikan terhadap sesebuah negara, kata Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim.
 • Beliau berkata kaedah itu adalah menggunakan orang tengah dan intipan secara digital atau lebih dikenali sebagai ‘electronic snooping’.
 • “Contoh diperalatkan kita boleh ambil seperti kes  pembunuhan abang pemimpin Korea Utara, Kim Jong Nam yang pernah berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) yang mana pelaku tidak tahu  mereka diperalatkan.
 • “Ada yang terlibat secara langsung seperti kes satu ketika dahulu, di mana seorang Setiausaha Politik kepada seorang Perdana Menteri, dulu terlibat  dalam memberikan maklumat kepada sebuah negara luar,” katanya kepada The Merdeka Times ketika dihubungi pada Khamis.
 • Kamal Affandi berkata antara kaedah intipan lain adalah dengan membuat analisis menerusi akhbar dan media sosial.
 • Sebelum ini, media melaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengumpul maklumat sekiranya terdapat aktiviti membabitkan ejen perisikan Mossad di negara ini ekoran timbul ugutan terhadap Perdana Menteri yang menyatakan sokongan kepada Gaza dan Palestin.

KUALA LUMPUR – Terdapat dua modus operandi utama yang kebiasaannya dijalankan oleh mana-mana badan perisikan terhadap sesebuah negara, kata Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim.

Beliau berkata kaedah itu adalah menggunakan orang tengah dan intipan secara digital atau lebih dikenali sebagai ‘electronic snooping’.

Katanya, kaedah orang tengah pula dibahagikan kepada dua jenis golongan terlibat iaitu terbabit secara langsung dan kedua kelompok yang diperalatkan.

“Contoh diperalatkan kita boleh ambil seperti kes  pembunuhan abang pemimpin Korea Utara, Kim Jong Nam yang pernah berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) yang mana pelaku tidak tahu  mereka diperalatkan.

“Ada yang terlibat secara langsung seperti kes satu ketika dahulu, di mana seorang Setiausaha Politik kepada seorang Perdana Menteri, dulu terlibat  dalam memberikan maklumat kepada sebuah negara luar,” katanya kepada The Merdeka Times ketika dihubungi pada Khamis.

Kamal Affandi berkata antara sebab kaedah itu digunakan adalah kerana perisikan kebiasaan memiliki keterbatasan dari segi mengakses kemudahan tempatan di sesebuah kawasan seperti kenderaan, transaksi wang dan kad sim telefon.

Mengenai taktikal ‘electronic snooping’,  beliau mengulas ia merangkumi teknik intipan menggunakan teknologi internet.

“Kita tahu hari ini, dengan teknologi internet awak boleh melihat satu-satu lokasi dengan menggunakan Google Map, lakukan IP reverse untuk mengesan alamat IP satu emel yang dihantar,” katanya.

Kamal Affandi berkata tanpa perlu memasuki ke sesebuah tempat atau negara, pihak perisikan boleh mengetahui pelbagai informasi mengenainya.

Justeru, beliau mencadangkan supaya beberapa fasiliti penting kerajaan seperti kem tentera diwartakan untuk dikeluarkan daripada pemetaan digital.

Katanya, sekiranya fasiliti itu terus terdedah, perkara tersebut memudahkan perisikan untuk menjalankan intipan.

Mengulas lanjut, Kamal Affandi berkata antara kaedah intipan lain adalah dengan membuat analisis menerusi akhbar dan media sosial.

“Contohnya, awak lakukan protes. Perisikan mungkin akan melihatnya sebagai satu kelebihan. Maka daripada itu, mereka boleh lakukan hubungan dengan pihak yang jalankan protes, kemudian membiayainya dan perlahan-lahan menyebabkan satu pihak percaya, daripada itulah maklumat mula dipecahkan,” katanya.

Beliau berkata kerajaan juga dinasihatkan untuk tidak mendedahkan sebarang maklumat mengenai urusniaga melibatkan peralatan pertahanan negara.

Katanya, perkara itu hanya akan memudahkan pihak luar mengetahui sejauh mana tahap kekuatan ketenteraan di negara ini. 

Sebelum ini, media melaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengumpul maklumat sekiranya terdapat aktiviti membabitkan ejen perisikan Mossad di negara ini ekoran timbul ugutan terhadap Perdana Menteri yang menyatakan sokongan kepada Gaza dan Palestin.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razaruddin Husain, berkata polis melalui pasukan risikan akan mengumpul maklumat sebanyak mungkin berkaitan perkara itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
 • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
 • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
 • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
 • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
 • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending