Connect with us

Antarabangsa

Undang-undang antarabangsa dedah pekerja pada pemecatan tidak adil – Peguam

Dua undang-undang antarabangsa menjadikan pekerja Malaysia di kedutaan asing terdedah kepada pemecatan yang tidak adil, kata seorang peguam hak asasi manusia.

Wartawan TMT

Published

on

Undang-undang antarabangsa dedah pekerja pada pemecatan tidak adil - Peguam
Foto: Edmund Bon.
  • Dua undang-undang antarabangsa menjadikan pekerja Malaysia di kedutaan asing terdedah kepada pemecatan tidak adil, kata seorang peguam hak asasi manusia.
  • Edmund Bon mengatakan dua undang-undang tersebut, iaitu Akta Keistimewaan Diplomatik (Konvensyen Vienna) 1966 dan Akta Organisasi Antarabangsa (Keistimewaan dan Kekebalan) 1992, memberikan kekebalan mutlak kepada kedutaan dalam semua aspek kehadiran mereka di sini.
  • Kekebalan tersebut tidak hanya membenarkan pemecatan pekerja Malaysia, yang dirujuk sebagai “staf tempatan terlibat” atau LES, tetapi membuatkan mereka sukar mencari jalan penyelesaian undang-undang jika mereka diberhentikan secara tidak adil, katanya.
  • Peguam itu menyeru Putrajaya mencontohi UK tahun lalu mencadangkan pindaan kepada Akta Kekebalan Negara 1978 akan membenarkan pekerja di kedutaan dan konsulat membawa kes-kes pekerjaan mereka ke mahkamah.
  • “Undang-undang kita sepatutnya dikemaskini untuk membenarkan setiap rakyat Malaysia, termasuk mereka yang bekerja untuk negara-negara dan organisasi asing, mendapatkan hak untuk menyaman kedutaan di negara ini,” katanya.

PETALING JAYA: Dua undang-undang antarabangsa menjadikan pekerja Malaysia di kedutaan asing terdedah kepada pemecatan yang tidak adil, kata seorang peguam hak asasi manusia.

Edmund Bon mengatakan dua undang-undang tersebut, iaitu Akta Keistimewaan Diplomatik (Konvensyen Vienna) 1966 dan Akta Organisasi Antarabangsa (Keistimewaan dan Kekebalan) 1992, memberikan kekebalan mutlak kepada kedutaan dalam semua aspek kehadiran mereka di sini.

Kekebalan tersebut tidak hanya membenarkan pemecatan pekerja Malaysia, yang dirujuk sebagai “staf tempatan terlibat” atau LES, tetapi juga membuatkan mereka sukar untuk mencari jalan penyelesaian undang-undang jika mereka diberhentikan secara tidak adil, katanya.

Pertama sekali, Bon berkata tiada jalan penyelesaian undang-undang tersedia jika sebuah kedutaan diberikan kekebalan umum.

Kedua, katanya, undang-undang tersebut memberikan tiga kemungkinan tafsiran, yang bermaksud hasil sebarang kes yang dibawa terhadap sebuah kedutaan akan bergantung kepada tafsiran mana hakim akan gunakan.

Jadi, jika seorang pekerja tempatan ingin mencabar pemecatan di mahkamah Malaysia, adakah mahkamah akan mengikuti common law, yang berasaskan kes sebelum ini, atau undang-undang statut, soal Bon.

Katanya, satu kes baru-baru ini di mana seorang pengawal keselamatan Malaysia menyaman kedutaan Amerika Syarikat atas pemecatan yang tidak sah adalah kes progresif berdasarkan common law, tetapi juga harus diterapkan kepada semua undang-undang statut.

Advertisement

“Bagaimana mahkamah memutuskan undang-undang mana yang hendak digunakan?” kata Bon, yang telah mengendalikan beberapa kes seperti ini pada masa lalu, kepada FMT.

Dan jika pekerja tempatan ingin menyaman kedutaan, dan mahkamah mendapati kedutaan mempunyai kekebalan di sini, maka saman itu tidak boleh dibawa di Malaysia, katanya.

“Mereka perlu melakukannya di negara asal kedutaan, yang ramai tidak akan melakukannya kerana ia akan memakan banyak masa dan wang,” kata Bon.

Peguam itu menyeru Putrajaya untuk mencontohi UK yang tahun lalu mencadangkan pindaan kepada Akta Kekebalan Negara 1978 yang akan membenarkan pekerja di kedutaan dan konsulat untuk membawa kes-kes pekerjaan mereka ke mahkamah.

Pada 2017, Mahkamah Agung UK mendapati undang-undang itu tidak selaras dengan Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia kerana memberikan kekebalan kepada negara asing daripada undang-undang UK mengenai pertikaian pekerjaan yang dibawa oleh pekerja dalam misi diplomatik.

Bon juga berkata undang-undang kekebalan Malaysia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, kerana ia melanggar hak seseorang untuk mencari pendapatan dan akses yang saksama kepada keadilan.

Advertisement

“Undang-undang kita sepatutnya dikemaskini untuk membenarkan setiap rakyat Malaysia, termasuk mereka yang bekerja untuk negara-negara dan organisasi asing, mendapatkan hak untuk menyaman kedutaan di negara ini.

“Kekebalan negara-negara ini juga perlu dihadkan terutamanya dalam hal-hal seperti pemecatan yang tidak adil dan pelanggaran kontrak,” katanya.

Sumber: Free Malaysia Today

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending