Connect with us

Antarabangsa

Sidang Kemuncak G20: Erdogan berikrar hadapi tindakan kejam anti-Islam

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.

Wartawan TMT

Published

on

Sidang Kemuncak G20 Erdogan berikrar hadapi tindakan kejam anti-Islam
Foto: Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan.
  • Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.
  • Erdogan dalam Sidang Kemuncak Pemimpin G20 ke-18 di New Delhi pada Ahad berkata, tindakan membakar al-Quran adalah jenayah kebencian yang tidak dapat dinafikan dan tidak boleh dibenarkan sebagai satu pelaksanaan kebebasan bersuara.
  • Beliau menyatakan adalah menjadi kewajipan kepada negara-negara membenarkan tindakan itu untuk menilai dan menyemak semula undang-undang sedia ada mereka dengan segera.
  • Dengan ketiadaan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping, pemimpin G20 berkumpul di New Delhi untuk sidang kemuncak dua hari di bawah tema “Satu Bumi, Satu Keluarga, Satu Masa Depan”.

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.

Erdogan dalam Sidang Kemuncak Pemimpin G20 ke-18 di New Delhi pada Ahad berkata, tindakan membakar al-Quran adalah jenayah kebencian yang tidak dapat dinafikan dan tidak boleh dibenarkan sebagai satu pelaksanaan kebebasan bersuara.

Beliau menyatakan adalah menjadi kewajipan kepada negara-negara membenarkan tindakan itu untuk menilai dan menyemak semula undang-undang sedia ada mereka dengan segera.

Presiden Turkiye itu berkata beliau bercakap tentang jet pejuang F16 semasa perbualan ringkas dengan rakan sejawatannya dari Amerika Syarikat, Joe Biden di luar sidang kemuncak pemimpin G20.

“Kami berbincang sebentar dengan Biden. Kami juga membincangkan isu F16,” kata Erdogan pada sidang akhbar itu dipetik TRT. 

Ankara meminta jet pejuang F16 dan kit pemodenan pada Oktober 2021. Perjanjian $6 bilion itu termasuk penjualan 40 jet pejuang serta kit pemodenan untuk 79 pesawat perang yang sudah ada dalam inventori Tentera Udara Turki. 

Jabatan Negara telah memberitahu Kongres secara tidak rasmi tentang potensi jual beli itu.

Advertisement

Bagaimanapun, penggubal undang-undang utama di Capitol Hill berikrar untuk membatalkan perjanjian itu atas beberapa tuntutan, termasuk kelulusan pembelian itu bergantung kepada sikap Ankara terhadap bidaan Sweden untuk menjadi ahli NATO.

Ankara menegaskan pembelian jet pejuang itu bukan sahaja menguatkan Turkiye tetapi juga NATO. 

Kemungkinan penyertaan Sweden ke dalam NATO adalah mengikut budi bicara Parlimen Turki, kata Erdogan.

“Saya tidak berada pada kedudukan di mana saya boleh membuat keputusan sendiri. Ia mesti diluluskan oleh Parlimen (Turkiye). Sweden mesti menunaikan kewajibannya,” katanya.

Turkiye menekankan bidaan Sweden untuk menyertai NATO dan pembelian F16 Turkiye dari AS tidak seharusnya dikaitkan antara satu sama lain.

Dengan ketiadaan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping, pemimpin G20 berkumpul di New Delhi untuk sidang kemuncak dua hari di bawah tema “Satu Bumi, Satu Keluarga, Satu Masa Depan”.

Advertisement

Sumber: TRT World

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending