Connect with us

Antarabangsa

Sidang Kemuncak G20: Erdogan berikrar hadapi tindakan kejam anti-Islam

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.

Wartawan TMT

Published

on

Sidang Kemuncak G20 Erdogan berikrar hadapi tindakan kejam anti-Islam
Foto: Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan.
  • Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.
  • Erdogan dalam Sidang Kemuncak Pemimpin G20 ke-18 di New Delhi pada Ahad berkata, tindakan membakar al-Quran adalah jenayah kebencian yang tidak dapat dinafikan dan tidak boleh dibenarkan sebagai satu pelaksanaan kebebasan bersuara.
  • Beliau menyatakan adalah menjadi kewajipan kepada negara-negara membenarkan tindakan itu untuk menilai dan menyemak semula undang-undang sedia ada mereka dengan segera.
  • Dengan ketiadaan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping, pemimpin G20 berkumpul di New Delhi untuk sidang kemuncak dua hari di bawah tema “Satu Bumi, Satu Keluarga, Satu Masa Depan”.

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan berikrar Turkiye tidak akan berdiam diri terhadap tindakan kejam Islamofobia dan xenofobia.

Erdogan dalam Sidang Kemuncak Pemimpin G20 ke-18 di New Delhi pada Ahad berkata, tindakan membakar al-Quran adalah jenayah kebencian yang tidak dapat dinafikan dan tidak boleh dibenarkan sebagai satu pelaksanaan kebebasan bersuara.

Beliau menyatakan adalah menjadi kewajipan kepada negara-negara membenarkan tindakan itu untuk menilai dan menyemak semula undang-undang sedia ada mereka dengan segera.

Presiden Turkiye itu berkata beliau bercakap tentang jet pejuang F16 semasa perbualan ringkas dengan rakan sejawatannya dari Amerika Syarikat, Joe Biden di luar sidang kemuncak pemimpin G20.

“Kami berbincang sebentar dengan Biden. Kami juga membincangkan isu F16,” kata Erdogan pada sidang akhbar itu dipetik TRT. 

Ankara meminta jet pejuang F16 dan kit pemodenan pada Oktober 2021. Perjanjian $6 bilion itu termasuk penjualan 40 jet pejuang serta kit pemodenan untuk 79 pesawat perang yang sudah ada dalam inventori Tentera Udara Turki. 

Jabatan Negara telah memberitahu Kongres secara tidak rasmi tentang potensi jual beli itu.

Bagaimanapun, penggubal undang-undang utama di Capitol Hill berikrar untuk membatalkan perjanjian itu atas beberapa tuntutan, termasuk kelulusan pembelian itu bergantung kepada sikap Ankara terhadap bidaan Sweden untuk menjadi ahli NATO.

Ankara menegaskan pembelian jet pejuang itu bukan sahaja menguatkan Turkiye tetapi juga NATO. 

Kemungkinan penyertaan Sweden ke dalam NATO adalah mengikut budi bicara Parlimen Turki, kata Erdogan.

“Saya tidak berada pada kedudukan di mana saya boleh membuat keputusan sendiri. Ia mesti diluluskan oleh Parlimen (Turkiye). Sweden mesti menunaikan kewajibannya,” katanya.

Turkiye menekankan bidaan Sweden untuk menyertai NATO dan pembelian F16 Turkiye dari AS tidak seharusnya dikaitkan antara satu sama lain.

Dengan ketiadaan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping, pemimpin G20 berkumpul di New Delhi untuk sidang kemuncak dua hari di bawah tema “Satu Bumi, Satu Keluarga, Satu Masa Depan”.

Sumber: TRT World

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending