Connect with us

Terkini

MHS sokong India tidak iktiraf kahwin sejenis, homoseks perlakuan songsang dilarang ajaran Hindu

Persatuan Hindu Sanggam Malaysia (MHS) menyokong keputusan Kerajaan India tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis di negara dengan majoriti penganut Hindu itu.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

MHS sokong India tidak iktiraf kahwin sejenis, homoseks perlakuan songsang dilarang ajaran Hindu
Foto: Timbalan Presiden Hindu Sanggam Malaysia, Ganesh Babu Rao.
  • Persatuan Hindu Sanggam Malaysia (MHS) menyokong keputusan Kerajaan India tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis di negara majoriti penganut Hindu itu.
  • Ini kerana perlakuan homoseksual atau seks songsang sememangnya dilarang dalam agama Hindu.
  • Timbalan Presiden Hindu Sanggam Malaysia, Ganesh Babu Rao berkata homoseksual adalah bertentangan dengan prinsip dan ajaran Hindu.
  • Penganut Hindu sepatutnya menolak perlakuan songsang itu yang diharamkan dalam kitab-kitab suci Hindu, termasuk kitab Veda. – Ganesh Babu Rao.
  • Kerajaan India tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis di negara itu dalam pemfailan kepada Mahkamah Agung pada Ahad lalu.

PETALING JAYA – Persatuan Hindu Sanggam Malaysia (MHS) menyokong keputusan Kerajaan India tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis di negara dengan majoriti penganut Hindu itu.

Ini kerana perlakuan homoseksual atau seks songsang sememangnya dilarang dalam agama Hindu.

Timbalan Presiden Hindu Sanggam Malaysia, Ganesh Babu Rao berkata homoseksual adalah bertentangan dengan prinsip dan ajaran Hindu.

Katanya, penganut Hindu sepatutnya menolak perlakuan songsang itu yang jelas diharamkan dalam kitab-kitab suci Hindu.

“Dalam kitab Manusmriti, undang-undang Dharma 11.67 mengatakan bahawa dilarang dan dikenakan tindakan sewajarnya. Kita tak terima perkahwinan homoseksual. 

“Lagi satu dalam kitab Veda, homoseksual dianggap sebagai ‘unnatural’ yang bermaksud ia bertentangan dengan sistem yang telah diatur oleh Sang Pencipta, Tuhan Yang Maha Kuasa,” katanya ketika ditemubual The Merdeka Times di pejabatnya di sini semalam.

Beliau diminta mengulas keputusan kerajaan India menentang pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu dalam pemfailan kepada Mahkamah Agungnya pada Ahad lalu.

Advertisement

Agensi berita Reuters memetik Kementerian Undang-Undang India sebagai berkata pengiktirafan sah perkahwinan dari sudut undang-undang adalah untuk hubungan heteroseksual dan kerajaan mempunyai kepentingan sah untuk mengekalkannya.

“Hidup bersama sebagai pasangan dan melakukan hubungan seksual dengan individu sama jantina… tidak selari dengan konsep unit keluarga India iaitu suami, isteri dan anak-anak,” kata kementerian terbabit.

Baru-baru ini, empat pasangan LGBT di New Delhi mengemukakan permohonan pengiktirafan perkahwinan sejenis kepada Mahkamah Agung negara itu yang membawa kepada tindak balas Kerajaan India.

Mengulas lanjut, Ganesh berkata pihaknya berpegang kepada pendirian bahawa perkahwinan adalah antara lelaki dan perempuan.

“Kami 100 peratus belief di mana keluarga, lelaki kahwin dengan perempuan dan dia ada keturunan,” katanya.

Katanya, perkahwinan homoseksual tidak membolehkan pasangan songsang melahirkan zuriat.

Advertisement

“Di mananya natural? Sekarang kalau kahwin homoseksual dalam zaman moden ini mungkin okey tapi pandangan kami memang tak boleh. 

“Sebab dia bukan ikut agama dan macam mana nak konsep keluarga campuran,” katanya.

Ditanya apakah tindakannya jika situasi sama berlaku di Malaysia, Ganesh berkata Hindu Sanggam Malaysia akan membantah pengiktirafan perkahwinan sejenis dan perlakuan homoseksual itu.

I rasa keputusan yang Kerajaan India buat tu betul lah. Kita jangan pandang ke barat. Kebudayaan mereka dengan cara hidup mereka, luar biasa,” katanya. – The Merdeka Times

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending