Connect with us

Terkini

Keputusan Kerajaan India tidak iktiraf kahwin sejenis ‘bukan langkah ke depan’

Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia menyifatkan tindakan Kerajaan India menolak pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu sebagai ‘bukan langkah ke depan’.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

India tidak diiktiraf kahwin sejenis 'bukan langkah ke depan'
Foto: Arun Dorasamy.
  • Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia menyifatkan tindakan Kerajaan India menolak pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu sebagai ‘bukan langkah ke depan’.
  • Tanpa menolak hak Kerajaan India, Pengerusinya, Arun Dorasamy berkata pasangan LGBT juga tidak seharusnya didiskriminasi.
  • Golongan LGBT termasuk di Malaysia juga mempunyai hak di bawah undang-undang sesebuah negara.
  • I mean not right thing forward. But however I thoroughly acknowledge the rights of LGBTQ. They do have the rights and they should not be subjected to any human rights violation,” katanya kepada The Merdeka Times.
  • Beliau mengulas keputusan Kerajaan India yang menentang pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu dalam pemfailan kepada Mahkamah Agungnya pada Ahad lalu.
  • Media antarabangsa memetik Kementerian Undang-Undang India sebelum ini berkata pengiktirafan sah perkahwinan dari sudut undang-undang adalah untuk hubungan heteroseksual dan kerajaan miliki kepentingan sah untuk mengekalkannya.

PETALING JAYA – Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia menyifatkan tindakan Kerajaan India menolak pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu sebagai ‘bukan langkah ke depan’.

Tanpa menolak hak Kerajaan India, Pengerusinya, Arun Dorasamy berkata pasangan LGBT juga tidak seharusnya didiskriminasi.

Katanya, golongan itu, termasuk di Malaysia, juga mempunyai hak mereka di bawah undang-undang sesebuah negara.

Also as a Malaysian, when you trying to understand other community from our point of view, there’s also inline with our laws and our constitution. This is probably not right

I mean not right thing forward. But however I thoroughly acknowledge the rights of LGBTQ. They do have the rights and they should not be subjected to any human rights violation,” katanya ketika ditemu bual The Merdeka Times di pejabatnya minggu ini.

Beliau mengulas keputusan Kerajaan India yang menentang pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu dalam pemfailan kepada Mahkamah Agungnya pada Ahad lalu.

Agensi berita Reuters memetik Kementerian Undang-Undang India sebagai berkata pengiktirafan sah perkahwinan dari sudut undang-undang India adalah untuk hubungan heteroseksual dan kerajaan mempunyai kepentingan sah untuk mengekalkannya.

Advertisement

“Hidup bersama sebagai pasangan dan melakukan hubungan seksual dengan individu sama jantina… tidak selari dengan konsep unit keluarga India iaitu suami, isteri dan anak-anak,” kata kementerian itu.

Foto: Arun Dorasamy ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Arun berpendirian bahawa perkahwinan yang mematuhi undang-undang dan agama adalah untuk pasangan berlainan jantina.

By not acknowledging that marriage that does not mean we are going to violate their rights,” katanya.

Katanya, pasangan LGBT di India dan Malaysia juga mempunyai hak masing-masing seperti termaktub dalam undang-undang.

That should not be used to discriminate them. I also believe sexuality is individual right. So just leave it at that,” katanya. – The Merdeka Times

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending