Connect with us

Terkini

Bajet 2023: KPT harap peruntukan jumlah besar realisasikan pelan pendigitalan

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berharap kerajaan boleh memperuntukkan sejumlah nilai besar dalam Bajet 2023 untuk merealisasikan pelan pendigitalan kementerian itu.

Wartawan TMT

Published

on

Bajet 2023: KPT harap peruntukan jumlah besar realisasikan pelan pendigitalan
Foto: Datuk Seri Abdul Razak Jaafar.
  • Jika pendigitalan diletakkan fokus utama dalam sektor pendidikan tinggi, ia perlukan kerjasama Kementerian Ekonomi dan Kementerian Kewangan. – Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Abdul Razak Jaafar
  • “Kedua-kedua kementerian perlu berganding bahu dengan KPT untuk jayakan hasrat dan cita-cita Menteri Pendidikan.” 
  • “Apabila kita dilanda COVID-19, saya rasa banyak aktiviti terhenti, jadi ketika itu kita tidak boleh beroperasi seperti biasa. Dalam keadaan new normal, maknanya perubahan pada kaedah pembelajaran dan pengajaran itu perlu diterimapakai.”
  • “Namun kini fasa endemik, iaitu post COVID-19 kita balik semula, pelajar-pelajar tidak di rumah dan kembali semula secara 100 peratus ke kampus. Jadi perlu ada kaedah pembelajaran dan pengajaran digitalisasi,” katanya.

KUALA LUMPUR, 17 Feb (Bernama) — Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berharap kerajaan boleh memperuntukkan sejumlah nilai besar dalam Bajet 2023 untuk merealisasikan pelan pendigitalan kementerian itu.

Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Abdul Razak Jaafar, berkata jika pendigitalan diletakkan sebagai fokus utama dalam sektor pendidikan tinggi, ia memerlukan kerjasama Kementerian Ekonomi dan Kementerian Kewangan.

“Kedua-kedua kementerian perlu bersama berganding bahu dengan KPT untuk menjayakan hasrat dan cita-cita Menteri Pendidikan,” katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan Ruang Bicara Wacana Akademia Bernama TV bagi topik Kepimpinan Institusi Pendidikan Tinggi: Aspirasi dan Cabaran Semasa, yang turut dihadiri Pengarah Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) Prof Datuk Dr Nasrudin Mohammed, di sini, baru-baru ini.

Pada 30 Januari lalu, Menteri KPT, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dalam Amanat Tahun Baharu 2023 berkata, pelan pendigitalan KPT sedia ada akan dilonjakkan dengan memfokuskan kepada pendigitalan total dalam semua aspek pengurusan, pendidikan, pembelajaran dan perkhidmatannya.

Abdul Razak berkata, di peringkat KPT, pelan pendigitalan juga adalah perkara penting yang sedang dirangka untuk Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).

“Sekarang ini dalam proses kajian separuh penggal (pendigitalan), kami diminta untuk melihat semula sasaran yang ditetapkan dan menteri menyasarkan supaya pendigitalan adalah satu daripada target di bawah kementerian ini untuk masa hadapan.

“Ini akan diterjemahkan dalam bentuk bajet ataupun peruntukan yang akan kita mohon dalam rolling plan ketiga, keempat dan mungkin melangkau RMK-13,” katanya.

Sementara itu, KPT juga mengambil kira permodenan teknologi dan komunikasi maklumat untuk mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran di Institut Pengajian Tinggi (IPT).

“Apabila kita dilanda COVID-19, saya rasa banyak aktiviti terhenti, jadi ketika itu kita tidak boleh beroperasi seperti biasa. Dalam keadaan new normal, maknanya perubahan kepada kaedah pembelajaran dan pengajaran itu perlu diterimapakai.

“Namun kini fasa endemik, iaitu post COVID-19 kita balik semula, pelajar-pelajar tidak berada di rumah dan kembali semula secara 100 peratus ke kampus. Jadi perlu ada kaedah pembelajaran dan pengajaran digitalisasi,” katanya.

Sementara itu, Nasrudin ketika mengulas mengenai topik Kepimpinan Institusi Pendidikan Tinggi: Aspirasi dan Cabaran Semasa berkata fungsi dan peranan utama AKEPT adalah berteraskan mengurusan bakat terbaik di sektor pendidikan tinggi termasuk aspek pengenalpastian, pemprofilan, pembangunan dan pemantauan bakal-bakal kepimpinan pendidikan tinggi.

“Ini memberikan tumpuan untuk AKEPT mewujudkan program-program bitara atau signature programs yang bukan sahaja tertumpu kepada kepemimpinan universiti awam, termasuk juga ahli lembaga pengarah universiti serta diperkembangkan kepada universiti swasta.

“Selain daripada itu, AKEPT perlu dimartabatkan sebagai Pusat Kecemerlangan atau Center of Excellence bagi kepimpinan pendidikan tinggi bukan sahaja di negara ini, malah di rantau ASEAN,” katanya. – BERNAMA

Sumber: BERNAMA

 

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending