Connect with us

Antarabangsa

Sekolah di Kanada mula adaptasi strategi perangi Islamofobia

Lembaga Sekolah Daerah Peel (PDSB) menjadi lembaga sekolah pertama di Kanada mengadaptasi strategi anti-Islamofobia selain mengesahkan identiti pelajar Muslimnya, yang terdiri daripada kepercayaan terbesar berasaskan identiti dilaporkan di lembaga itu — kira-kira satu perempat daripada pelajar sekolah itu.

Wartawan TMT

Published

on

sekolah-di-kanada-mula-adaptasi-strategi-perangi-islamofobia
Foto: Gambar sekadar hiasan
  • Lembaga Sekolah Daerah Peel (PDSB) menjadi lembaga sekolah pertama di Kanada mengadaptasi strategi anti-Islamofobia selain mengesahkan identiti pelajar Muslimnya.
  • Pengumuman itu dibuat selepas semakan 2020 oleh Kementerian Pendidikan Ontario yang mendapati perkauman anti-kulit hitam menjadi cabaran penting di lembaga. 
  • Lembaga itu juga menyatakan sumber dan bahan pengajaran Islamofobia secara terang-terangan digunakan di dalam bilik darjah, menjejaskan kesejahteraan pelajar dan kakitangan muslim.
  • “Kami telah menerima panggilan hampir setiap hari selama beberapa minggu lepas mengenai isu-isu mengerikan yang berkaitan dengan Islamofobia di sekolah kami, beberapa keganasan, dan beberapa sistemik,” – pengarah pendidikan majlis itu, Aasiyah Khan.

Lembaga Sekolah Daerah Peel (PDSB) menjadi lembaga sekolah pertama di Kanada mengadaptasi strategi anti-Islamofobia selain mengesahkan identiti pelajar Muslimnya, yang terdiri daripada kepercayaan terbesar berasaskan identiti dilaporkan di lembaga itu — kira-kira satu perempat daripada pelajar sekolah itu.

“PDSB menunjukkan contoh luar biasa dengan strategi anti-Islamofobia ini di mana lembaga sekolah lain di seluruh negara juga akan mempunyai kesedaran untuk mengkaji, meneliti dan mengikuti.

“Adalah tepat pengumuman ini dibuat menjelang ulang tahun keenam penembakan Bandaraya Quebec, yang benar-benar mengubah negara ini.

“Ini adalah langkah bersejarah ke hadapan,” kata pengarah pendidikan majlis itu, Aasiyah Khan dalam satu kenyataan berita.

Pengumuman itu dibuat selepas semakan 2020 oleh Kementerian Pendidikan Ontario yang mendapati perkauman anti-kulit hitam menjadi cabaran penting di lembaga. 

Lembaga itu juga menyatakan sumber dan bahan pengajaran Islamofobia secara terang-terangan digunakan di dalam bilik darjah, menjejaskan kesejahteraan pelajar dan kakitangan muslim.

“Kami telah menerima panggilan hampir setiap hari selama beberapa minggu lepas mengenai isu-isu mengerikan yang berkaitan dengan Islamofobia di sekolah kami, beberapa keganasan, dan beberapa sistemik,” kata Khan, yang menambah kebencian anti-Muslim adalah isu yang berlarutan di sekolah sehingga hari ini.

Advertisement

Strategi anti-Islamofobia tercetus daripada usul yang dikemukakan bekas pemegang amanah PDSB, Nokha Dakroub pada September 2021 yang mencadangkan antara lain latihan anti-Islamofobia untuk semua ahli lembaga pengarah.

Pelan lembaga itu juga menyatakan Islamofobia sering berselisih dengan bentuk penindasan lain termasuk perkauman, seperti anti-kulit hitam dan anti-Palestin, seksisme, anti-LGBTQ dan penindasan sistemik.

Sumber : CBC

 

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending