Connect with us

Antarabangsa

‘Pride Parade’ adalah perarakan haiwan – Rabbi Meir Mazuz

Rabbi Meir Mazuz menyifatkan Speaker Knesset Amir Ohana, yang juga individu LGBT pertama yang baru dilantik, sebagai “dijangkiti penyakit”. 

Wartawan TMT

Published

on

‘Pride Parade’ adalah perarakan haiwan – Rabbi Meir Mazuz
Foto: Rabbi Meir Mazuz
  • Rabbi Meir Mazuz menyifatkan Speaker Knesset Amir Ohana, yang juga individu LGBT pertama yang baru dilantik, sebagai “dijangkiti penyakit”. 
  • Rabbi Haredi berpengaruh itu juga menyindir bencana maut Meron yang berlaku pada 2021 disebabkan orientasi seksual Ohana.
  • “Kamu melihat orang berjalan dan bermegah [tentang] Pride Parade di Yerusalem. Tutup tingkap dan beritahu anak-anak anda: ‘Ini adalah perarakan haiwan, anda tidak ada urusan melihatnya. Ini adalah haiwan yang berjalan dengan dua kaki. Apa yang boleh kita lakukan terhadap mereka?’” – Rabbi Meir Mazuz
  • Tragedi Meron 2021 menyaksikan 45 individu ultra-Ortodok maut dipijak semasa perayaan keagamaan Lag B’Omer di utara Israel.

 

Rabbi Meir Mazuz menyifatkan Speaker Knesset Amir Ohana, yang juga individu LGBT pertama yang baru dilantik, sebagai “dijangkiti penyakit”. 

Rabbi Haredi berpengaruh itu juga menyindir bencana maut Meron yang berlaku pada 2021 disebabkan orientasi seksual Ohana.

Dalam khutbah mingguannya, ketua Kisse Rahamim Yeshiva di Bnei Brak memberitahu pelajarnya; “Ada masa apabila semua orang akan ditanya: Adakah anda sebahagian daripada Perarakan Pride atau sebahagian daripada perarakan kerendahan hati?”

“Kamu hendaklah menjauhkan diri daripadanya.

“Kamu melihat orang berjalan dan bermegah [tentang] Pride Parade di Baitulmuqaddis. Tutup tingkap dan beritahu anak-anak anda: ‘Ini adalah perarakan haiwan, anda tidak ada urusan melihatnya. Ini adalah haiwan yang berjalan dengan dua kaki. Apa yang boleh kita lakukan terhadap mereka?’” kata rabbi itu.

Mazuz juga membayangkan orientasi seksual Ohana bertanggungjawab terhadap tragedi Meron 2021 yang menyaksikan 45 individu ultra-Ortodok maut semasa perayaan keagamaan Lag B’Omer di utara Israel.

Ohana adalah menteri keselamatan awam ketika insiden itu berlaku, berperanan menyelia Polis Israel, yang ditugaskan untuk menjaga keamanan acara tahunan Meron.

“Dua tahun lalu, sesuatu berlaku di Lag B’Omer dan orang ramai berkata… ada menteri di sana yang menjaga Meron yang sendiri dijangkiti penyakit ini. Jadi adakah ia benar-benar persoalan apa yang berlaku kepada kita?” Mazuz bertanya secara retorik, tanpa menyebut nama Ohana.

Menjawab kenyataan Mazuz, Ohana mengatakan dia lebih suka gagal seratus kali dengan cinta tidak berbalas kepada Israel dan melakukannya sekali kerana kebencian yang tidak berasas terhadap Israel.

Pada Mac 2020, Mazuz mendakwa wabak koronavirus di Israel adalah hukuman ilahi untuk perarakan kebanggaan gay. 

Pada 2018 pula, beliau berkata secara terbuka orang gay tidak boleh menyertai minyan, iaitu kuorum 10 orang Yahudi yang diperlukan untuk solat tertentu. 

Pada 2015, beliau menyalahkan gelombang serangan pengganas Palestin yang membawa maut pada perarakan Pride, beberapa bulan selepas pelampau Haredi menikam hingga mati seorang gadis berusia 15 tahun di Perarakan Pride Baitulmuqaddis.

 

Sumber : Times of Israel

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending