Connect with us

Antarabangsa

Polis Israel tembak mati lelaki autisme Palestin dinaikkan pangkat

Seorang pegawai polis Israel yang menembak mati Iyad al-Halak, warga Palestin autisme, di Baitulmaqdis Timur yang diduduki pada Mei 2020, dinaikkan pangkat minggu ini walaupun menghadapi kes mahkamah berhubung pembunuhan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Polis Israel tembak mati lelaki autisme Palestin dinaikkan pangkat
Foto: Lukisan mural Iyad al-Halak.
  • Seorang pegawai polis Israel yang tembak mati Iyad al-Halak, warga Palestin autisme di Baitulmaqdis Timur dinaikkan pangkat minggu ini walaupun masih dalam kes mahkamah berhubung pembunuhan itu.
  • Pegawai itu, merupakan anggota polis sempadan dan namanya di bawah perintah tegahan (gag order), menembak Iyad mendakwa dia mengesyaki warga Palestin itu membawa senjata. Walhal, Iyad tidak bersenjata.
  • Media Israel melaporkan pegawai polis yang bunuh Iyad dinaikkan pangkat dan baru-baru ini laksanakan operasi sarjan di pangkalan untuk Polis Sempadan Israel di kawasan metropolitan Tel Aviv.

BAITULMAQDIS, 11 Jamadilakhir 1444H, Rabu – Seorang pegawai polis Israel yang menembak mati Iyad al-Halak, warga Palestin autisme, di Baitulmaqdis Timur yang diduduki pada Mei 2020, dinaikkan pangkat minggu ini walaupun menghadapi kes mahkamah berhubung pembunuhan itu.

Pegawai itu, yang juga anggota polis sempadan dan namanya di bawah perintah tegahan (gag order), menembak Iyad, 32, mendakwa dia mengesyaki warga Palestin itu membawa senjata. Walhal, Iyad tidak bersenjata.

Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu digesa memohon maaf kepada keluarganya dalam satu langkah yang jarang dilakukan oleh seorang pegawai Israel.

Terdahulu, media Israel melaporkan bahawa pegawai polis yang membunuh Iyad dinaikkan pangkat dan baru-baru ini melaksanakan operasi sarjan di pangkalan untuk Polis Sempadan Israel di kawasan metropolitan Tel Aviv.

Pegawai polis itu kini menghadapi kes di mahkamah daerah Baitulmaqdis atas tuduhan membunuh Iyad secara melulu, dan boleh dikenakan penjara sehingga 12 tahun jika sabit kesalahan.

Keluarga Iyad sebelum ini mengkritik penyiasatan pihak berkuasa Israel terhadap pembunuhannya dan meminta pertuduhan yang lebih berat.

Iyad memakai pelitup muka ketika dalam perjalanan ke sekolah untuk orang kurang upaya di Kota Lama Baitulmaqdis Timur yang diduduki apabila dia mula dikejar oleh pegawai polis Israel dan ditembak.

Pada November, pesuruhjaya polis Israel, Kobi Shabtau berkata, dia menyokong pegawai yang menembak Iyad.

“Adalah penting bagi saya untuk mengatakan bahawa kami adalah orang yang menghantar pejuang dalam misi itu, dan kami mempunyai tanggungjawab untuk berdiri di sisinya walaupun dalam keadaan ini,” katanya.

Pada Ogos 2021, keluarga Iyad mendakwa polis dengan sengaja ‘memusnahkan kamera’ yang mempunyai bukti pembunuhan.  

Siasatan terhadap tembakannya tergantung oleh kerana kekurangan bukti video, walaupun terdapat laporan bahawa kawasan di mana dia dibunuh mempunyai sekurang-kurangnya 10 kamera CCTV.

Penembakan Iyad pada tahun 2020 juga mendapat solidariti antarabangsa, kerana ia bertepatan dengan protes pembunuhan polis AS, terhadap George Floyd dan perarakan Black Lives Matter. – Agensi

Sumber: Ismaweb

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending