Connect with us

Antarabangsa

Muslim jadi sasaran, Kristian dibunuh dalam tahanan di India ketika ‘lockdown’ COVID-19

India dikategorikan sebagai negara yang menunjukkan permusuhan agama tahap tertinggi semasa pandemik COVID-19 pada 2020, menurut laporan Pusat Penyelidikan Pew dipetik Maktoob Media.

Wartawan TMT

Published

on

Muslim jadi sasaran, Kristian dibunuh dalam tahanan di India ketika 'lockdown' COVID-19
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Laporan Pusat Penyelidikan Pew menunjukkan India mendapat markah 9.4 daripada 10 pada Indeks Permusuhan Sosial, lebih teruk daripada jirannya Pakistan (7.5) dan Afghanistan (8).
  • “Di India, hashtag Islamofobia seperti #CoronaJihad tersebar luas di media sosial, cuba menyalahkan orang Islam atas virus itu.”
  • Parti pemerintah India BJP menganggap pandemik Coronavirus sebagai peluang menggandakan dasar Islamofobia sedia ada.
  • Laporan itu juga mendedahkan berlaku pembunuhan dalam tahanan dua individu penganut Kristian di Tamil Nadu semasa tempoh berkurung. 
  • India antara tiga negara selain Indonesia dan Yaman, di mana pembunuhan berkaitan wabak membabitkan penganut agama minoriti berlaku pada 2020.

India dikategorikan sebagai negara yang menunjukkan permusuhan agama tahap tertinggi semasa pandemik COVID-19 pada 2020, menurut laporan Pusat Penyelidikan Pew dipetik Maktoob Media.

Negara majoriti penganut agama Hindu itu mendapat markah 9.4 daripada 10 pada Indeks Permusuhan Sosial, lebih teruk daripada jirannya Pakistan (7.5) dan Afghanistan (8).

“Di India, hashtag Islamofobia seperti #CoronaJihad tersebar luas di media sosial, cuba menyalahkan orang Islam atas virus itu,” kata laporan itu di mana kajian tahunan ke-13 itu diterbitkan pada Selasa lalu.

Di India, terdapat banyak laporan mengenai orang Islam diserang selepas dituduh menyebarkan coronavirus.

Laporan itu juga menyentuh berkenaan peristiwa Tabhligi Jamaat di India yang diikuti dengan kempen anti-Muslim.

Beribu-ribu ahli Tabhligi Jamaat berada di Markaz untuk menghadiri perjumpaan jemaah yang diadakan dari 13 hingga 15 Mac 2020, lebih seminggu sebelum kerajaan mengharamkan mesyuarat awam akibat virus itu. 

Walaupun pengurusan Markaz bekerjasama dengan polis untuk mengosongkan bangunan itu, polis tetap menahan mereka, termasuk warga asing di bawah Akta Penyakit Berjangkit.

Terdapat lonjakan mendadak dalam hashtag dan siaran Islamofobia di platform media sosial berbeza yang menuduh orang Islam sengaja menyebarkan virus itu. 

“Corona jihad” dicipta untuk menggambarkan konspirasi itu.

Seorang penggubal undang-undang Parti Bharatiya Janata (BJP) dari negeri Uttar Pradesh menggesa pemboikotan penjual Islam, menuduh mereka “menjangkiti sayur-sayuran dengan air liur”.

Pengkritik berkata parti pemerintah India menganggap pandemik Coronavirus sebagai peluang untuk menggandakan dasar Islamofobia sedia ada.

Laporan itu mengira Indeks Permusuhan Sosial pada 13 soalan yang mengukur permusuhan antara dan dalam kumpulan agama, termasuk keganasan perusuh atau mazhab, jenayah didorong berat sebelah agama, konflik fizikal terhadap penukaran agama, gangguan berpakaian atas sebab agama dan ugutan berkaitan agama lain  serta keganasan.

Laporan itu juga mendedahkan berlaku pembunuhan dalam tahanan dua individu penganut Kristian di Tamil Nadu semasa tempoh berkurung. 

“Pembunuhan minoriti agama berkaitan pandemik dilaporkan di tiga negara pada 2020, menurut sumber yang dianalisis dalam kajian itu. Di India, dua orang Kristian maut selepas mereka dipukul dalam tahanan polis kerana melanggar perintah berkurung COVID-19 di negeri Tamil Nadu,” kata laporan itu.

Menurut laporan itu, India antara tiga negara selain Indonesia dan Yaman, di mana pembunuhan berkaitan wabak membabitkan penganut agama minoriti berlaku pada 2020.

Sumber : Maktoob Media

 

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending