Connect with us

Antarabangsa

Lagi paderi Katolik didakwa lakukan penderaan seksual terhadap kanak-kanak bawah umur

Seorang paderi Katolik yang juga aktivis terkenal diminta mengundurkan diri daripada jawatannya ekoran dakwaan melakukan penderaan seksual ke atas kanak-kanak bawah umur beberapa dekad lalu yang kini dalam siasatan.

Wartawan TMT

Published

on

Lagi paderi Katolik didakwa lakukan penderaan seksual terhadap kanak-kanak bawah umur
Foto: Paderi Katolik, Michael Pfleger didakwa melakukan penderaan seksual ke atas kanak-kanak bawah umur.
  • Seorang paderi Katolik di Amerika Syarikat (AS) diminta untuk mengundurkan diri dari tugasnya ekoran dakwaan penderaan seksual yang masih dalam siasatan.
  • Paderi itu didakwa melakukan serangan seksual melibatkan kanak-kanak bawah umur beberapa dekad lalu.
  • Menurut mangsa, paderi itu telah menderanya sebanyak dua kali ketika latihan koir pada akhir 1980an.
  • Paderi itu, Michael Pfleger adalah aktivis terkenal yang sering menjadi tajuk utama di AS kerana kegiatan aktivisnya dalam pelbagai isu termasuk menentang pengiklanan rokok dan alkohol serta menentang pengedaran dadah.

CHICAGO – Seorang paderi Katolik yang juga aktivis terkenal diminta mengundurkan diri daripada jawatannya ekoran dakwaan melakukan penderaan seksual ke atas kanak-kanak bawah umur beberapa dekad lalu yang kini dalam siasatan.

Perkembangan itu berlaku lebih setahun selepas paderi itu, Michael Pfleger dibebaskan dari dakwaan lain kerana mencabul kanak-kanak secara seksual, demikian lapor ABC News.

Menurut surat diutuskan Sabtu lalu, Kardinal Blase Cupich berkata, Pfleger diminta melepaskan tugasnya di gereja Faith Community of Saint Sabina susulan dakwaan terbaharu itu.

Pfleger “telah bersetuju untuk bekerjasama sepenuhnya dengan permintaan ini,” kata Cupich, sambil menambah bishop agung telah memaklumkan Jabatan Perkhidmatan Keluarga dan Kanak-kanak Illinois dan pegawai penguatkuasa undang-undang berhubung perkara itu.

Seorang lelaki berusia lewat 40an mendakwa Pflege menderanya sebanyak dua kali pada akhir 1980an semasa latihan koir di Saint Sabina, demikian menurut kenyataan dikeluarkan jurucakap peguam lelaki itu, Eugene Hollander.

Peguam itu bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai dakwaan itu.

Pfleger menjadi tajuk utama negara kerana kegiatan aktivisnya mengenai pelbagai isu, menentang pengiklanan rokok dan alkohol, menentang pengedar dadah dan kedai yang menjual peralatan dadah dan mengetuai protes yang tidak terkira banyaknya.

Dia juga pernah disaman kerana kerja aktivisnya dan ada yang mengatakan bahawa tindakannya itu telah mengakibatkan cemburu, serangan dan kebencian.

Sumber: ABC News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending