Connect with us

Ekonomi

“PRESMA perlukan 30,000 pekerja asing” – PPIM

Gesaan itu dibuat menerusi gabungan persatuan di dalam industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan memperhalusi isu pengambilan pekerja asing yang akan ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.

Wartawan TMT

Published

on

Presma perlu 30000 pekerja asing
Foto: Sumber Presma.
 • “Tolonglah kami yang semakin kritikal. Ini bukan soal buat untung tetapi lebih kepada yang survival dalam bidang perniagaan.” 
 • Gesaan dibuat gabungan persatuan industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan melanjutkan tempoh pemberhentian pengambilan pekerja asing untuk tempoh dua bulan akan datang memandangkan ianya bakal ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.
 • “Ketika ini hanya 30 peratus dari ahli persatuan menerima pekerja asing, manakala selebihnya masih berada dalam sistem dan sebahagian yang lain baru saja memohon.” – Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan.
 • Impak kekurangan pekerja asing ini menyebabkan 3,000 pengusaha restoran gulung tikar sejak pandemik Covid-19 lebih dua tahun lalu.
 • “Tapi itulah, seperti satu dosa pula bila kita bercakap soal pekerja asing sedangkan hakikatnya di Presma dan Primas, kami memerlukan 30,000 pekerja asing,” – Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan.
 • Kerajaan perlu bertindak segera bagi menyelamatkan industri dan ribuan pekerja terkesan termasuk industri kawalan keselamatan dan pembersihan yang turut terjejas.

Kuala Lumpur: “Tolonglah kami yang semakin kritikal. Ini bukan soal buat untung tetapi lebih kepada yang survival dalam bidang perniagaan.” 

Gesaan itu dibuat menerusi gabungan persatuan di dalam industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan memperhalusi isu pengambilan pekerja asing yang akan ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, pihaknya bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (Primas) dan Persatuan Pemborong dan Peruncit Muslim Malaysia (Mawar), tampil dengan rayuan kepada kerajaan untuk melanjutkan tempoh pemberhentian pengambilan itu untuk tempoh dua bulan akan datang.

Memetik Harian Metro, Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, lanjutan berkenaan bagi membolehkan pengusaha restoran serta peruncit mendapatkan tenaga kerja dalam masa terdekat.

“Keadaan semakin kritikal. Gabungan NGO sudah membawa perkara ini kepada Menteri Sumber Manusia semalam.

“Ketika ini hanya 30 peratus dari ahli persatuan menerima pekerja asing, manakala selebihnya masih berada dalam sistem dan sebahagian yang lain baru saja memohon,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Hadir sama Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan, Presiden Primas J Suresh dan Presiden Mawar Abdul Alim Sidique Zakariah.

Beliau berkata, impak kepada kekurangan pekerja asing ini menyebabkan 3,000 pengusaha restoran gulung tikar sejak pandemik Covid-19 lebih dua tahun lalu.

“Sejak pandemik, di rangkaian restoran saya saja lebih 250 orang pekerja restoran pulang ke India dan tidak dapat masuk semula ke negara ini.

“Tapi itulah, seperti satu dosa pula bila kita bercakap soal pekerja asing sedangkan hakikatnya di Presma dan Primas, kami memerlukan 30,000 pekerja asing,” katanya.

Sementara itu, Nadzim berkata, kerajaan perlu bertindak segera bagi menyelamatkan industri dan ribuan pekerja yang terkesan.

Katanya, PPIM turut menerima aduan mengenai kesan yang sama diterima industri kawalan keselamatan dan pembersihan yang turut terjejas.

“Mereka di sektor ini juga terjejas. Kena tengok juga kerana ia membabitkan ramai orang. Selain itu, isu tuntutan, pelaksanaan gaji minima, semua itu diambil kira,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan pada 5 Ogos lalu KSM mengeluarkan surat pekeliling memaklumkan permohonan pengambilan pekerja asing ditangguhkan dari 15 Ogos hingga 31 Ogos.

Kementerian memaklumkan penangguhan ini bagi membolehkan semakan ke atas tatacara permohonan pekerja asing susulan pindaan Akta Kerja 1955 (Pindaan 2022) yang berkuatkuasa pada 1 September.

Sumber : Harian Metro

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

Goodyear tutup kilang di Shah Alam, 550 pekerja bakal terjejas

Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Kenyataan dari pengeluar tayar terkenal, Goodyear yang tersebar di media sosial hari ini.
 • Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.
 • Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.
 • Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.
 • “Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 
 • “Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

KUALA LUMPUR – Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.

Foto: Kenyataan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang.

Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.

“Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 

“Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

Madarang berkata keputusan seperti itu tidak dibuat secara mudah tetapi perlu untuk memajukan kepentingan jangka panjang syarikat dan pelanggannya.

“Sebagai sebahagian daripada usaha ini, Goodyear telah membuat keputusan sukar tetapi diperlukan dengan menutup kilang pembuatan kami di Shah Alam, Malaysia, berkuat kuasa 30 Jun 2024, dengan penutupan sepenuhnya dijangka selesai menjelang akhir tahun.

“Seperti mana-mana penutupan kemudahan lain, impak secara langsung akan berlaku dan dalam kes ini, kira-kira 550 jawatan operasi kami dalam Malaysia akan terjejas. 

“Kami komited menyantuni rakan sekerja kami dengan hormat dan telus sepanjang proses ini,” katanya turut berterima kasih di atas fokus berterusan kakitangan Goodyear selama ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending