Connect with us

Ekonomi

“PRESMA perlukan 30,000 pekerja asing” – PPIM

Gesaan itu dibuat menerusi gabungan persatuan di dalam industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan memperhalusi isu pengambilan pekerja asing yang akan ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.

Wartawan TMT

Published

on

Presma perlu 30000 pekerja asing
Foto: Sumber Presma.
  • “Tolonglah kami yang semakin kritikal. Ini bukan soal buat untung tetapi lebih kepada yang survival dalam bidang perniagaan.” 
  • Gesaan dibuat gabungan persatuan industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan melanjutkan tempoh pemberhentian pengambilan pekerja asing untuk tempoh dua bulan akan datang memandangkan ianya bakal ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.
  • “Ketika ini hanya 30 peratus dari ahli persatuan menerima pekerja asing, manakala selebihnya masih berada dalam sistem dan sebahagian yang lain baru saja memohon.” – Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan.
  • Impak kekurangan pekerja asing ini menyebabkan 3,000 pengusaha restoran gulung tikar sejak pandemik Covid-19 lebih dua tahun lalu.
  • “Tapi itulah, seperti satu dosa pula bila kita bercakap soal pekerja asing sedangkan hakikatnya di Presma dan Primas, kami memerlukan 30,000 pekerja asing,” – Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan.
  • Kerajaan perlu bertindak segera bagi menyelamatkan industri dan ribuan pekerja terkesan termasuk industri kawalan keselamatan dan pembersihan yang turut terjejas.

Kuala Lumpur: “Tolonglah kami yang semakin kritikal. Ini bukan soal buat untung tetapi lebih kepada yang survival dalam bidang perniagaan.” 

Gesaan itu dibuat menerusi gabungan persatuan di dalam industri makanan dan peruncitan yang merayu kerajaan memperhalusi isu pengambilan pekerja asing yang akan ditangguhkan bermula 15 hingga 31 Ogos ini.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, pihaknya bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (Primas) dan Persatuan Pemborong dan Peruncit Muslim Malaysia (Mawar), tampil dengan rayuan kepada kerajaan untuk melanjutkan tempoh pemberhentian pengambilan itu untuk tempoh dua bulan akan datang.

Memetik Harian Metro, Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, lanjutan berkenaan bagi membolehkan pengusaha restoran serta peruncit mendapatkan tenaga kerja dalam masa terdekat.

“Keadaan semakin kritikal. Gabungan NGO sudah membawa perkara ini kepada Menteri Sumber Manusia semalam.

“Ketika ini hanya 30 peratus dari ahli persatuan menerima pekerja asing, manakala selebihnya masih berada dalam sistem dan sebahagian yang lain baru saja memohon,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Hadir sama Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan, Presiden Primas J Suresh dan Presiden Mawar Abdul Alim Sidique Zakariah.

Advertisement

Beliau berkata, impak kepada kekurangan pekerja asing ini menyebabkan 3,000 pengusaha restoran gulung tikar sejak pandemik Covid-19 lebih dua tahun lalu.

“Sejak pandemik, di rangkaian restoran saya saja lebih 250 orang pekerja restoran pulang ke India dan tidak dapat masuk semula ke negara ini.

“Tapi itulah, seperti satu dosa pula bila kita bercakap soal pekerja asing sedangkan hakikatnya di Presma dan Primas, kami memerlukan 30,000 pekerja asing,” katanya.

Sementara itu, Nadzim berkata, kerajaan perlu bertindak segera bagi menyelamatkan industri dan ribuan pekerja yang terkesan.

Katanya, PPIM turut menerima aduan mengenai kesan yang sama diterima industri kawalan keselamatan dan pembersihan yang turut terjejas.

“Mereka di sektor ini juga terjejas. Kena tengok juga kerana ia membabitkan ramai orang. Selain itu, isu tuntutan, pelaksanaan gaji minima, semua itu diambil kira,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, media melaporkan pada 5 Ogos lalu KSM mengeluarkan surat pekeliling memaklumkan permohonan pengambilan pekerja asing ditangguhkan dari 15 Ogos hingga 31 Ogos.

Kementerian memaklumkan penangguhan ini bagi membolehkan semakan ke atas tatacara permohonan pekerja asing susulan pindaan Akta Kerja 1955 (Pindaan 2022) yang berkuatkuasa pada 1 September.

Sumber : Harian Metro

 

Author

Advertisement

Ekonomi

Anwar digesa beri tumpuan pulihkan ekonomi yang berdepan pertumbuhan sederhana

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.

Wartawan TMT

Published

on

Anwar digesa beri tumpuan pulihkan ekonomi yang berdepan pertumbuhan sederhana
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (kiri) dan Datuk Marzuki Mohamad (kanan).
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.
  • Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri ke-8, Datuk Marzuki Mohamad berkata, pertumbuhan ekonomi Malaysia yang berkembang sederhana kepada 2.9 peratus pada suku kedua 2023, menunjukkan indikasi ekonomi negara masih belum pulih sepenuhnya.
  • “Kerajaan perlu menyediakan satu peta arah tuju yang jelas bagaimana negara kita dapat keluar daripada kelembapan ekonomi dan masalah kos sara hidup yang sedang dihadapi oleh rakyat,” katanya di sini pada Selasa.
  • Jumaat lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia berkembang secara sederhana pada 2.9 peratus tahun ke tahun dalam suku kedua, berbanding 5.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.

Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri ke-8, Datuk Marzuki Mohamad berkata, pertumbuhan ekonomi Malaysia yang berkembang sederhana kepada 2.9 peratus pada suku kedua 2023, menunjukkan indikasi bahawa ekonomi negara masih belum pulih sepenuhnya.

Marzuki mendakwa, apa yang berlaku sekarang ini seolah-olah menunjukkan ekonomi negara gagal diurus dengan cekap oleh kepimpinan kerajaan hari ini.

“Kerajaan perlu menyediakan satu peta arah tuju yang jelas bagaimana negara kita dapat keluar daripada kelembapan ekonomi dan masalah kos sara hidup yang sedang dihadapi oleh rakyat,” katanya di sini pada Selasa.

Jumaat lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia berkembang secara sederhana pada 2.9 peratus tahun ke tahun dalam suku kedua, berbanding 5.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023.

Gabenor BNM, Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour, berkata perkembangan sederhana pada suku kedua 2023 didorong oleh permintaan luaran yang lebih perlahan.

Mengulas lanjut, beliau berpandangan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) perlu lebih kerap mengadakan pertemuan pada setiap minggu, kerana ia disifatkan sebagai platform penting dalam membuat keputusan-keputusan utama mengenai hal ekonomi negara.

Advertisement

Marzuki berkata, menerusi langkah ini, sebarang permasalahan yang membantut pertumbuhan ekonomi dapat diatasi dengan segera, manakala kerajaan dengan sokongan pihak industri bertindak sebagai pemudah cara kepada pemulihan ekonomi.

“Semasa pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN), MTEN yang dipengerusikan Perdana Menteri dan keanggotaanya termasuk menteri-menteri berkaitan ekonomi, Gabenor Bank Negara dan wakil-wakil industri bermesyuarat setiap minggu.

“Di sinilah indikator-indikator utama ekonomi dipantau dan keputusan-keputusan penting mengenai hala tuju ekonomi negara dibuat dan diambil tindakan segera oleh kerajaan,” tambah Marzuki.

Sumber: Astro Awani

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending