Connect with us

Terkini

Rejim penjajah Israel paksa WHO pindah bekalan perubatan di selatan Gaza

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini berkata, mereka dipaksa memindahkan bekalan dari gudang perubatan WHO di selatan Gaza dalam tempoh 24 jam.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim penjajah Israel paksa WHO pindah bekalan perubatan di selatan Gaza
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini berkata, mereka dipaksa pindahkan bekalan dari gudang perubatan WHO di selatan Gaza dalam tempoh 24 jam.
  • Tentera Israel beroperasi di situ memberi amaran akses ke kawasan berkenaan akan disekat, sekali gus meningkatkan kebimbangan ia mungkin menjadi lokasi serangan seterusnya.
  • Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dalam satu catatan di platform media sosial X, menggesa Israel menarik balik perintah itu dan ‘mengambil setiap langkah’ untuk melindungi orang awam dan infrastruktur awam termasuk hospital dan kemudahan kemanusiaan.
  • COGAT iaitu agensi Kementerian Pertahanan Israel, dalam satu kenyataan menafikan mereka meminta WHO untuk mengosongkan gudang itu dan berkata, perkara itu sudah dijelaskan dengan terperinci kepada wakil PBB.
  • Badan dunia itu bagaimanapun menegaskan tiada penjelasan secara terperinci dibuat setakat ini.

GAZA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini berkata, mereka dipaksa memindahkan bekalan dari gudang perubatan WHO di selatan Gaza dalam tempoh 24 jam.

Tentera Israel yang beroperasi di situ memberi amaran akses ke kawasan berkenaan akan disekat, sekali gus meningkatkan kebimbangan ia mungkin menjadi lokasi serangan seterusnya.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dalam satu catatan di platform media sosial X, menggesa Israel menarik balik perintah itu dan ‘mengambil setiap langkah’ untuk melindungi orang awam dan infrastruktur awam termasuk hospital dan kemudahan kemanusiaan.

Bagaimanapun, COGAT iaitu agensi Kementerian Pertahanan Israel, dalam satu kenyataan menafikan mereka meminta WHO untuk mengosongkan gudang itu dan berkata, perkara itu sudah dijelaskan dengan terperinci kepada wakil PBB.

Namun, badan dunia itu menegaskan tiada penjelasan secara terperinci dibuat setakat ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Shannon Barkley dari pasukan WHO di wilayah Palestin yang diduduki, dalam satu taklimat media berkata, kakitangan WHO di Gaza dapat ‘menyelesaikan sebahagian daripada pemindahan gudang ke kemudahan baru’.

Ahmed Al-Mandhari, pengarah wilayah WHO untuk Mediterranean Timur, pada taklimat sama, berkata, operasi darat tentera yang diperhebatkan oleh Israel di selatan Gaza, khususnya di Khan Younis, berkemungkinan mengakibatkan ribuan orang tersisih daripada akses penjagaan kesihatan.

Pegawai WHO itu berkata, ramai penduduk Gaza tidak dapat mengakses air bersih dan sanitasi, sekali gus menimbulkan kebimbangan mengenai wabak penyakit utama, yang sudah pun bermula.

Kata Al-Mandhari lagi, WHO menyedari berlaku peningkatan ketara penyakit berjangkit, termasuklah jangkitan pernafasan akut, kudis, jaundis, cirit-birit dan cirit-birit berdarah.

Ini tidak termasuk masalah psikologi dan trauma dihadapi mangsa perang, yang dijangka menjadi masalah berkekalan bagi sesetengah daripada mereka sepanjang hayat.

Dr Richard Brennan dari Pejabat Wilayah WHO untuk Mediterranean Timur pula berkata, pegawai kesihatan juga bimbang mengenai penyakit Hepatitis E, yang boleh disebarkan dari orang ke orang melalui air yang tercemar dan menambah risiko kepada wanita hamil.

Kata Brennan, sektor kesihatan di Gaza kini mengalami ‘kemerosotan besar-besaran’, dengan hanya 18 hospital kini berfungsi, kurang daripada 36 sebelum perang. Ia juga terpaksa beroperasi jauh di bawah kapasiti sebenar mereka.

“Jadi, keupayaan kami untuk bertindak balas terhadap keperluan semakin rendah dan pada masa sama seperti keperluan itu semakin meningkat,” katanya. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending