Connect with us

Terkini

“KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal” – Tiong King Sing

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kiri) dan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing (kanan).
  • Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.
  • KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal. Anda gagal membuktikan secara konsisten kanser itu berpunca daripada tabiat merokok, malah gagal melaksanakan langkah dengan menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan untuk menganalisis dan menyelidik dengan lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di negara kita. 
  • “Oleh itu, RUU (Rang Undang-undang) yang anda (KJ) cadangkan ini tidak mempunyai asas yang kukuh untuk dipertahankan dan apa yang lebih penting, tidak seharusnya anda menyalahkan menteri lain hanya untuk melampiaskan kekecewaan anda,” katanya menerusi hantaran di Facebook, semalam.
  • Sebelum ini, Khairy mendakwa dua menteri kabinet dan seseorang yang dirujuknya sebagai “the gaffer” menghalang RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU Generasi Penamat (GEG) daripada dilaksanakan.
  • Media tempatan melaporkan Khairy menerusi hantaran di Instagram mendakwa dua menteri itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Azalina Othman Said dan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing.

KUALA LUMPUR — Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.

King Sing berkata, Khairy atau lebih dikenali sebagai KJ gagal membuktikan secara konsisten bahawa kanser itu berpunca daripada tabiat merokok.

Menurutnya,  KJ juga gagal melaksanakan langkah untuk menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan dalam menganalisis dan menyelidik lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di dalam negara.

KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal. Anda gagal membuktikan secara konsisten kanser itu berpunca daripada tabiat merokok, malah gagal melaksanakan langkah dengan menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan untuk menganalisis dan menyelidik dengan lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di negara kita. 

“Oleh itu, RUU (Rang Undang-undang) yang anda (KJ) cadangkan ini tidak mempunyai asas yang kukuh untuk dipertahankan dan apa yang lebih penting, tidak seharusnya anda menyalahkan menteri lain hanya untuk melampiaskan kekecewaan anda,” katanya menerusi hantaran di Facebook, semalam.

Sebelum ini, Khairy mendakwa dua menteri kabinet dan seseorang yang dirujuknya sebagai “the gaffer” menghalang RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU Generasi Penamat (GEG) daripada dilaksanakan.

Media tempatan melaporkan Khairy menerusi hantaran di Instagram mendakwa dua menteri itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Azalina Othman Said dan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing.

Badan pemerhati kesihatan CodeBlue sebelum ini melaporkan kabinet memutuskan untuk menggugurkan peruntukan larangan tembakau dan vape generasi akhir (GEG) daripada Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

Ini kerana peguam negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh berpandangan cadangan kohort atau larangan berdasarkan umur yang bertujuan untuk mengharamkan produk tembakau dan vape bagi mereka lahir bermula 1 Januari 2007 sebagai tidak berperlembagaan.

Mengulas lanjut, King Sing berkata desakan Khairy berhubung RUU GEG perlu dikuatkuasakan adalah tidak munasabah dan ‘membingungkan’.

“Terutamanya dalam abad ke-21 dan masyarakat bertamadun ini, pelaksanaan tekanan tinggi dan tindakan secara paksaan ini adalah umpama ibu bapa yang merotan dan menghukum anak mereka tanpa usul periksa.

“Tindak balas beliau sebagaimana yang tidak dapat menerima keputusan bahawa RUU ini adalah tidak berpelembagaan dan tidak boleh dikuatkuasakan.

“Sekiranya perkara yang tidak bersedia ini dilaksanakan secara tergesa-gesa dan akhirnya terdapat pelbagai kelemahan dan kritikan sehingga menyebabkan aduan awam secara besar-besaran, siapakah yang harus dipersalahkan?” katanya yang juga Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP).

Menurut King Sing, beliau sudah berulang kali menyatakan keraguan terhadap RUU itu ketika bersidang di Parlimen di mana sewaktu itu Khairy didakwa tidak memberikan jawapan secara terperinci mahupun menjawab soalannya berhubung perkara terbabit.

Apa yang lebih melampau apabila beliau mengeluarkan kenyataan bahawa golongan B40 merupakan kumpulan majoriti yang terjejas dengan penyakit seperti kanser, sakit jantung dan penyakit berkaitan paru-paru akibat komplikasi merokok. 

Hakikatnya ramai pesakit kanser tidak mempunyai sejarah merokok, malah jarang menghidu asap rokok dalam kehidupan seharian mereka. Jadi, bagaimana keadaan dan pengalaman mereka yang berkait dengan kanser ini dapat dijelaskan?” ujarnya. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Dato’ Seri Tiong King Sing (拿督斯里张庆信)

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending