Connect with us

Terkini

“KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal” – Tiong King Sing

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kiri) dan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing (kanan).
 • Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.
 • KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal. Anda gagal membuktikan secara konsisten kanser itu berpunca daripada tabiat merokok, malah gagal melaksanakan langkah dengan menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan untuk menganalisis dan menyelidik dengan lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di negara kita. 
 • “Oleh itu, RUU (Rang Undang-undang) yang anda (KJ) cadangkan ini tidak mempunyai asas yang kukuh untuk dipertahankan dan apa yang lebih penting, tidak seharusnya anda menyalahkan menteri lain hanya untuk melampiaskan kekecewaan anda,” katanya menerusi hantaran di Facebook, semalam.
 • Sebelum ini, Khairy mendakwa dua menteri kabinet dan seseorang yang dirujuknya sebagai “the gaffer” menghalang RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU Generasi Penamat (GEG) daripada dilaksanakan.
 • Media tempatan melaporkan Khairy menerusi hantaran di Instagram mendakwa dua menteri itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Azalina Othman Said dan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing.

KUALA LUMPUR — Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing menyifatkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kesihatan yang paling gagal.

King Sing berkata, Khairy atau lebih dikenali sebagai KJ gagal membuktikan secara konsisten bahawa kanser itu berpunca daripada tabiat merokok.

Menurutnya,  KJ juga gagal melaksanakan langkah untuk menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan dalam menganalisis dan menyelidik lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di dalam negara.

KJ, anda Menteri Kesihatan yang paling gagal. Anda gagal membuktikan secara konsisten kanser itu berpunca daripada tabiat merokok, malah gagal melaksanakan langkah dengan menubuhkan pusat penyelidikan atau institusi berkaitan untuk menganalisis dan menyelidik dengan lebih lanjut mengenai data terperinci pesakit kanser di negara kita. 

“Oleh itu, RUU (Rang Undang-undang) yang anda (KJ) cadangkan ini tidak mempunyai asas yang kukuh untuk dipertahankan dan apa yang lebih penting, tidak seharusnya anda menyalahkan menteri lain hanya untuk melampiaskan kekecewaan anda,” katanya menerusi hantaran di Facebook, semalam.

Sebelum ini, Khairy mendakwa dua menteri kabinet dan seseorang yang dirujuknya sebagai “the gaffer” menghalang RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 atau RUU Generasi Penamat (GEG) daripada dilaksanakan.

Media tempatan melaporkan Khairy menerusi hantaran di Instagram mendakwa dua menteri itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Azalina Othman Said dan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing.

Advertisement

Badan pemerhati kesihatan CodeBlue sebelum ini melaporkan kabinet memutuskan untuk menggugurkan peruntukan larangan tembakau dan vape generasi akhir (GEG) daripada Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

Ini kerana peguam negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh berpandangan cadangan kohort atau larangan berdasarkan umur yang bertujuan untuk mengharamkan produk tembakau dan vape bagi mereka lahir bermula 1 Januari 2007 sebagai tidak berperlembagaan.

Mengulas lanjut, King Sing berkata desakan Khairy berhubung RUU GEG perlu dikuatkuasakan adalah tidak munasabah dan ‘membingungkan’.

“Terutamanya dalam abad ke-21 dan masyarakat bertamadun ini, pelaksanaan tekanan tinggi dan tindakan secara paksaan ini adalah umpama ibu bapa yang merotan dan menghukum anak mereka tanpa usul periksa.

“Tindak balas beliau sebagaimana yang tidak dapat menerima keputusan bahawa RUU ini adalah tidak berpelembagaan dan tidak boleh dikuatkuasakan.

“Sekiranya perkara yang tidak bersedia ini dilaksanakan secara tergesa-gesa dan akhirnya terdapat pelbagai kelemahan dan kritikan sehingga menyebabkan aduan awam secara besar-besaran, siapakah yang harus dipersalahkan?” katanya yang juga Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP).

Advertisement

Menurut King Sing, beliau sudah berulang kali menyatakan keraguan terhadap RUU itu ketika bersidang di Parlimen di mana sewaktu itu Khairy didakwa tidak memberikan jawapan secara terperinci mahupun menjawab soalannya berhubung perkara terbabit.

Apa yang lebih melampau apabila beliau mengeluarkan kenyataan bahawa golongan B40 merupakan kumpulan majoriti yang terjejas dengan penyakit seperti kanser, sakit jantung dan penyakit berkaitan paru-paru akibat komplikasi merokok. 

Hakikatnya ramai pesakit kanser tidak mempunyai sejarah merokok, malah jarang menghidu asap rokok dalam kehidupan seharian mereka. Jadi, bagaimana keadaan dan pengalaman mereka yang berkait dengan kanser ini dapat dijelaskan?” ujarnya. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Dato’ Seri Tiong King Sing (拿督斯里张庆信)

Author

Advertisement

Terkini

DBKL tarik balik larangan jual arak

Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.
 • Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.
 • Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong dalam temubual dengan Sin Chew Daily berkata, sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.
 • “Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.
 • “Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.
 • Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.
 • Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.

Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong berkata sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.

Katanya, larangan penjualan minuman keras di tempat makan yang tidak halal itu dilihat sebagai peraturan terlalu ketat.

“Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.

“Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.

Di bawah garis panduan dilaksanakan pada 1 November 2021, DBKL melarang kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina di Kuala Lumpur daripada menjual minuman keras.

Advertisement

Bagaimanapun, pelanggan masih dibenarkan membeli bir dari premis itu dari 7 pagi hingga 9 malam.

Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.

Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya. 

“Malah ia dilakukan berikutan kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol yang menjadi kebimbangan masyarakat dalam negara ketika itu.

“Malang sekali apabila bahagian perlesenan DBKL telah mengambil keputusan mengundur semula ke belakang (reversal). 

“Malah, keputusan menarik balik garis panduan berkenaan turut mendapat sokongan padu sebahagian pemimpin utama daripada DAP,” katanya dipetik Harakah Daily.

Advertisement

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Abdul Razak Ramli berkata keputusan penarikan balik larangan itu akan membawa kepada lebih banyak masalah sosial.

“Umat Islam perlu bangkit melihat sikap sambil lewa kerajaan terhadap isu ini yang telah mengambil langkah ke belakang terhadap isu arak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan Abdul Razak mendapat respons Ahli Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Kasthuri Patto yang meminta beliau tidak menumpukan perhatian terhadap perkara itu.

Kashturi dilaporkan media sebagai berkata, Pemuda Pas Wilayah Persekutuan sepatutnya memberi tumpuan kepada unsur salah guna kuasa, rasuah, diskriminasi dan ketidakadilan. – The Merdeka Times

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending