Connect with us

Terkini

“Campur tangan industri tembakau dan vape semakin parah!” – Doktor Farmasi Klinikal 

Doktor Farmasi Klinikal (PharmD), Profesor Mohamad Haniki Nik Mohamed mendakwa campur tangan industri tembakau dan vape di Malaysia semakin parah.

Hidayah Sani

Published

on

“Campur tangan industri tembakau dan vape semakin parah!” - Doktor Farmasi Klinikal 
Foto: Doktor Farmasi Klinikal (PharmD), Profesor Mohamad Haniki Nik Mohamed.
  • Doktor Farmasi Klinikal (PharmD), Profesor Mohamad Haniki Nik Mohamed mendakwa campur tangan industri tembakau dan vape di Malaysia semakin parah.
  • Laporan ‘Global Tobacco Industry Interference Index 2023’ menunjukkan ranking Malaysia jatuh mendadak daripada tangga 57 pada tahun 2021 kepada 78 tahun ini.
  • “Patutlah RUU Kawalan Produk merokok tak lulus-lulus sampai la ni.. Generasi Penamat (GEG) pula dilenyapkan!,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Peguam negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh sebelum ini dilaporkan berpandangan cadangan kohort atau larangan berdasarkan umur yang bertujuan untuk mengharamkan produk tembakau dan vape bagi mereka yang lahir bermula 1 Januari 2007  sebagai tidak berperlembagaan.
  • “Saya nak tanya pada peguam negara juga, adakah membenarkan rakyat kita menghisap rokok atau vape yang terbukti dari segi perubatan akan menyebabkan masalah kesihatan itu mengikut perlembagaan?” kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh.

KUALA LUMPUR —- Doktor Farmasi Klinikal (PharmD), Profesor Mohamad Haniki Nik Mohamed mendakwa campur tangan industri tembakau dan vape di Malaysia semakin parah.

Ini susulan laporan ‘Global Tobacco Industry Interference Index 2023’ menunjukkan ranking Malaysia jatuh mendadak daripada tangga 57 pada tahun 2021 kepada 78 tahun ini.

Ranking Malaysia jatuh ‘bedebuk’ daripada tangga 57 tahun 2021 kepada 78 daripada 90 negara menunjukkan campur tangan industri tembakau dan vape semakin parah!!

“Patutlah RUU Kawalan Produk merokok tak lulus-lulus sampai la ni.. Generasi Penamat (GEG) pula dilenyapkan!,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Sebelum ini, kabinet memutuskan untuk menggugurkan peruntukan larangan tembakau dan vape generasi akhir (GEG) daripada Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

Ini kerana peguam negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh dilaporkan berpandangan cadangan kohort atau larangan berdasarkan umur yang bertujuan untuk mengharamkan produk tembakau dan vape bagi mereka yang lahir bermula 1 Januari 2007 sebagai tidak berperlembagaan.

Rang undang-undang kawalan tembakau dan vape itu juga kekurangan sokongan Jabatan Peguam Negara (AGC) yang menganggap GEG melanggar Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kesaksamaan di sisi undang-undang.

Mengulas kenyataan peguam negara itu, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh membidas kenyataan tersebut dengan mengajukan pertanyaan sama ada membenarkan rakyat menghisap rokok atau vape yang terbukti dari segi perubatan akan menyebabkan masalah kesihatan adalah mengikut perlembagaan.

Advertisement

“Saya nak tanya pada peguam negara juga, adakah membenarkan rakyat kita menghisap rokok atau vape yang terbukti dari segi perubatan akan menyebabkan masalah kesihatan itu mengikut perlembagaan?

“Adakah nasihat peguam negara sebelum ini yang menyatakan bahawa “GEG” ini mengikut perlembagaan salah?

“Jika kita tahu secara jelas perkara itu salah, maka tugas pemimpin adalah untuk memperbaikinya bukan hanya diam seribu bahasa,” katanya menerusi hantaran di Facebook semalam.

Akmal berkata seorang pemimpin bukan hanya perlu mengikuti buku undang-undang tetapi juga perlu mementingkan naluri kemanusiaan.

Justeru beliau sebagai seorang doktor perubatan dan wakil rakyat menegaskan sokongannya supaya GEG dilaksanakan. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Akmal Saleh, Mohamad Haniki Nik Mohamed

Advertisement

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending