Connect with us

Antarabangsa

Netanyahu beri amaran Hezbollah bakal ‘dihancurkan’ jika sertai perang

Hezbollah dari Lubnan menerima peringatan daripada Benjamin Netanyahu bahawa kumpulan pejuang itu akan ‘dihancurkan’ dengan “kekuatan yang tidak dapat dibayangkan” sekiranya memutuskan untuk terlibat dalam peperangan Palestin-Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Netanyahu beri amaran Hezbollah bakal 'dihancurkan' jika sertai perang
Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Hezbollah dari Lubnan menerima peringatan daripada Benjamin Netanyahu bahawa kumpulan pejuang itu akan ‘dihancurkan’ dengan “kekuatan yang tidak dapat dibayangkan” sekiranya memutuskan untuk terlibat dalam peperangan Palestin-Israel.
  • “Maksudnya, Hezbollah dan negara Lubnan akan diruntuhkan, namun begitu, kami bersedia untuk sebarang senario,” kata Perdana Menteri Israel itu pada Ahad.
  • Sekiranya Hezbollah terlibat dalam peperangan, ia akan membuka konflik serentak yang akan mendorong Timur Tengah ke wilayah yang tidak dapat diramalkan dengan kesan yang sukar diramalkan.

TEL AVIV: Hezbollah dari Lubnan menerima peringatan daripada Benjamin Netanyahu bahawa kumpulan pejuang itu akan ‘dihancurkan’ dengan “kekuatan yang tidak dapat dibayangkan” sekiranya memutuskan untuk terlibat dalam peperangan Palestin-Israel.

“Maksudnya, Hezbollah dan negara Lubnan akan diruntuhkan, namun begitu, kami bersedia untuk sebarang senario,” kata Perdana Menteri Israel itu pada Ahad.

Hezbollah merupakan gerakan Islam yang disokong oleh Iran dan mempunyai salah satu pasukan paramiliter yang terkuat di Timur Tengah.

Kumpulan ini yang memiliki pangkalan utama di sempadan Israel-Lubnan, boleh menjadi pemain yang tidak terduga dalam peperangan antara Hamas dan Israel sekali gus memicu konflik serantau yang lebih meluas.

Konflik yang bermula dengan serangan mematikan Hamas ke atas Israel – yang menurut pegawai Israel telah membunuh 1,400 orang – telah mencetuskan kesan yang meluas di Timur Tengah serta mengakibatkan ketegangan diplomatik dan protes di seluruh dunia.

Kesan konflik tersebut turut memberi kesan di sempadan Lubnan-Israel, di mana Hezbollah dan Israel terlibat dalam pertempuran kecil yang berlarutan sejak peperangan bermula, yang meletakkan seluruh kawasan dalam keadaan tegang.

Masih tidak jelas sama ada Hezbollah akan campur tangan dalam peperangan antara Hamas dan Israel demi pihak Palestin.

Advertisement

Sekiranya Hezbollah terlibat dalam peperangan, ia akan membuka konflik serentak yang akan mendorong Timur Tengah ke wilayah yang tidak dapat diramalkan dengan kesan yang sukar diramalkan. 

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending