Connect with us

Terkini

Projek Artikel 11: Jom Ziarah Gereja tidak wajar diteruskan – Takiyuddin

PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.

Hidayah Sani

Published

on

Projek Artikel 11: Jom Ziarah Gereja tidak wajar diteruskan – Takiyuddin
Foto: Datuk Seri Takiyuddin Hassan.
  • PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.
  • “PAS gesa program tersebut tidak sekali-kali menjadi program Evangelisme dan juga tidak akan melibatkan belia-belia beragama Islam sebagaimana jaminan yang diberikan Menteri KBS Hannah Yeoh di Parlimen pada Selasa (14 Mac 2023). 
  • “Selain itu semua pihak termasuk Menteri berkenaan perlu akur kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan larangan tegas ditetapkan undang-undang terhadap penyebaran agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam,” kata  Setiausaha Agungn PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Facebook pada Khamis.

KUALA LUMPUR – PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata PAS mengambil maklum mengenai projek itu yang dianjurkan Impact Malaysia, sebuah agensi di bawah KBS, yang melibatkan program Jom Ziarah rumah-rumah ibadat pelbagai agama yang bertujuan memberi pendedahan kepada pesertanya tentang aspek perbezaan agama di negara ini.

Beliau berkata pada asasnya PAS menyambut baik usaha mewujudkan persefahaman dan keharmonian dalam kalangan rakyat berbilang kaum, agama dan budaya di negara ini.

Bagaimanapun, PAS mengharapkan program itu tidak menjadi program Evangelisme (kegiatan menyampaikan maklumat mengenai gaya hidup yang berkait rapat dengan amalan Kristian) dan melibatkan belia Islam.

“PAS menggesa agar program tersebut tidak sekali-kali menjadi program Evangelisme dan juga tidak akan melibatkan belia-belia beragama Islam sebagaimana jaminan yang diberikan Menteri KBS Hannah Yeoh di Parlimen pada Selasa (14 Mac 2023). 

“Selain itu semua pihak termasuk menteri berkenaan perlu akur tentang kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan larangan tegas yang ditetapkan undang-undang terhadap penyebaran agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam,” katanya di Facebook pada Khamis.

Takiyuddin berkata PAS turut kecewa apabila Hannah memetik kenyataan Presiden parti itu, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Timbalannya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai sandaran atau justifikasi kepada program berkenaan menerusi jawapan beliau di Parlimen.

Advertisement

Katanya, kenyataan dipetik Hannah itu tidak menjelaskan konteks ia dibuat dan tiada penerangan tepat berhubung kenyataan itu sama ada oleh individu terbabit secara langsung atau pihak yang mewakili mereka.

“PAS ingin menyatakan apa yang paling penting difahami dalam hal ini adalah kenyataan-kenyataan itu dibuat dalam konteks semua bentuk hubungan, keterlibatan, lawatan atau sebagainya antara orang Islam dengan bukan Islam, baik secara individu atau kumpulan, hanya dibenarkan dalam perkara-perkara yang bukan ritual atau keagamaan.

“Ia bukan pula terbuka penyertaannya tanpa syarat, dan segala usaha mesti dibuat bagi memastikan syarat-syarat itu tidak dilanggar,” katanya.

Pada 13 Mac lalu, Impact Malaysia dilapor akan menganjurkan program Projek Artikel 11: ‘Ziarah Gereja’ di mana program itu mempelawa belia penganut agama selain Kristian untuk menyertainya (berdasarkan poster Impact Malaysia yang tular di media sosial).

Bagaimanapun, semakan The Merdeka Times pada hari berikutnya mendapati poster ‘Jom Ziarah Gereja’ yang tertera tulisan antara lain ‘TERBUKA KEPADA BELIA BUKAN KRISTIAN!’ telah dialih keluar dari akaun Instagram Impact Malaysia.

Manakala komen utama (pinned comment) bagi hantaran kenyataan media Impact Malaysia pada hari sama menyebut; “pendaftaran program Jom Ziarah ini hanya terbuka untuk peserta bukan-Muslim sahaja”.

Susulan kebimbangan dibangkitkan banyak pihak, Menteri KBS Hannah Yeoh menegaskan projek itu bukanlah untuk menyamaratakan mana-mana agama dan tidak akan melibatkan penyertaan belia Muslim.

Advertisement

Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan mengenai hak kebebasan beragama menyebut (1) tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya.

Fasal (4) pula menyebut Undang-undang Negeri, dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama dalam kalangan orang yang menganuti agama Islam. — The Merdeka Times

Sumber: Facebook Takiyuddin Haji Hassan

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending