Connect with us

Terkini

Projek Artikel 11: Jom Ziarah Gereja tidak wajar diteruskan – Takiyuddin

PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.

Hidayah Sani

Published

on

Projek Artikel 11: Jom Ziarah Gereja tidak wajar diteruskan – Takiyuddin
Foto: Datuk Seri Takiyuddin Hassan.
  • PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.
  • “PAS gesa program tersebut tidak sekali-kali menjadi program Evangelisme dan juga tidak akan melibatkan belia-belia beragama Islam sebagaimana jaminan yang diberikan Menteri KBS Hannah Yeoh di Parlimen pada Selasa (14 Mac 2023). 
  • “Selain itu semua pihak termasuk Menteri berkenaan perlu akur kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan larangan tegas ditetapkan undang-undang terhadap penyebaran agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam,” kata  Setiausaha Agungn PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Facebook pada Khamis.

KUALA LUMPUR – PAS menegaskan Projek Artikel 11 : Jom Ziarah yang diadakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak wajar diteruskan jika ia tidak mencapai hasrat dan mungkin meluaskan lagi jurang perbezaan antara kaum serta mengundang bantahan terbuka oleh masyarakat.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata PAS mengambil maklum mengenai projek itu yang dianjurkan Impact Malaysia, sebuah agensi di bawah KBS, yang melibatkan program Jom Ziarah rumah-rumah ibadat pelbagai agama yang bertujuan memberi pendedahan kepada pesertanya tentang aspek perbezaan agama di negara ini.

Beliau berkata pada asasnya PAS menyambut baik usaha mewujudkan persefahaman dan keharmonian dalam kalangan rakyat berbilang kaum, agama dan budaya di negara ini.

Bagaimanapun, PAS mengharapkan program itu tidak menjadi program Evangelisme (kegiatan menyampaikan maklumat mengenai gaya hidup yang berkait rapat dengan amalan Kristian) dan melibatkan belia Islam.

“PAS menggesa agar program tersebut tidak sekali-kali menjadi program Evangelisme dan juga tidak akan melibatkan belia-belia beragama Islam sebagaimana jaminan yang diberikan Menteri KBS Hannah Yeoh di Parlimen pada Selasa (14 Mac 2023). 

“Selain itu semua pihak termasuk menteri berkenaan perlu akur tentang kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan larangan tegas yang ditetapkan undang-undang terhadap penyebaran agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam,” katanya di Facebook pada Khamis.

Takiyuddin berkata PAS turut kecewa apabila Hannah memetik kenyataan Presiden parti itu, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Timbalannya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai sandaran atau justifikasi kepada program berkenaan menerusi jawapan beliau di Parlimen.

Katanya, kenyataan dipetik Hannah itu tidak menjelaskan konteks ia dibuat dan tiada penerangan tepat berhubung kenyataan itu sama ada oleh individu terbabit secara langsung atau pihak yang mewakili mereka.

“PAS ingin menyatakan apa yang paling penting difahami dalam hal ini adalah kenyataan-kenyataan itu dibuat dalam konteks semua bentuk hubungan, keterlibatan, lawatan atau sebagainya antara orang Islam dengan bukan Islam, baik secara individu atau kumpulan, hanya dibenarkan dalam perkara-perkara yang bukan ritual atau keagamaan.

“Ia bukan pula terbuka penyertaannya tanpa syarat, dan segala usaha mesti dibuat bagi memastikan syarat-syarat itu tidak dilanggar,” katanya.

Pada 13 Mac lalu, Impact Malaysia dilapor akan menganjurkan program Projek Artikel 11: ‘Ziarah Gereja’ di mana program itu mempelawa belia penganut agama selain Kristian untuk menyertainya (berdasarkan poster Impact Malaysia yang tular di media sosial).

Bagaimanapun, semakan The Merdeka Times pada hari berikutnya mendapati poster ‘Jom Ziarah Gereja’ yang tertera tulisan antara lain ‘TERBUKA KEPADA BELIA BUKAN KRISTIAN!’ telah dialih keluar dari akaun Instagram Impact Malaysia.

Manakala komen utama (pinned comment) bagi hantaran kenyataan media Impact Malaysia pada hari sama menyebut; “pendaftaran program Jom Ziarah ini hanya terbuka untuk peserta bukan-Muslim sahaja”.

Susulan kebimbangan dibangkitkan banyak pihak, Menteri KBS Hannah Yeoh menegaskan projek itu bukanlah untuk menyamaratakan mana-mana agama dan tidak akan melibatkan penyertaan belia Muslim.

Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan mengenai hak kebebasan beragama menyebut (1) tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya.

Fasal (4) pula menyebut Undang-undang Negeri, dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama dalam kalangan orang yang menganuti agama Islam. — The Merdeka Times

Sumber: Facebook Takiyuddin Haji Hassan

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending