Connect with us

Terkini

(VIDEO) Berang hospital sesak, pesakit mental tikam pesakit lain

Seorang pesakit pertengahan usia cedera parah selepas ditikam oleh seorang pesakit mental di Hospital Selayang pada Selasa.

Wartawan TMT

Published

on

(VIDEO) Berang hospital sesak, pesakit mental tikam pesakit lain
Foto: Gambar sekadar hiasan.

Seorang pesakit pertengahan usia cedera parah selepas ditikam oleh seorang pesakit mental di Hospital Selayang pada Selasa.

Memetik laporan The Straits Time, mangsa yang sedang menghidap demam denggi telah ditikam sebanyak tiga kali oleh pesakit psikiatri itu.

Dia bertindak sedemikian kerana kecewa susulan terpaksa menunggu lama di jabatan kecemasan hospital itu bagi mendapatkan katil di wad.

Difahamkan, wad di hospital tersebut sedang penuh ketika kejadian, manakala jabatan kecemasan pula sedang sesak dengan ramai pesakit lain.

Pesakit mental itu dilapor mengambil sebilah pisau dari pantri kakitangan jururawat lalu menikam mangsa di bahagian belakang dan dua kali di bahagian perut.

Pisau itu akhirnya terpacak di perut mangsa dan perlu menjalani pembedahan.

Pihak hospital dan polis masih belum mengulas mengenai kejadian itu.

Kejadian ini jelas menggambarkan bahawa penjagaan kesihatan awam negara terus terbeban lambakan pesakit dan kekurangan kakitangan.

Sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia ditetapkan untuk semakan menyeluruh, kerana empat pentadbiran berbeza dalam tempoh empat tahun lalu masih gagal menyelesaikan masalah sistemik yang telah lama wujud.

Negara ini mempunyai sistem penjagaan kesihatan awam yang bersubsidi tinggi, yang mana kebanyakan penduduk bergantung padanya.

Bagaimanapun, perbelanjaan penjagaan kesihatan dan nisbah katilnya masih ketinggalan berbanding negara maju dan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Ini telah menyebabkan kesesakan hospital dan juga syarat pekerjaan lemah untuk doktor muda yang akhirnya berhenti berkhidmat di sektor awam, memburukkan lagi kekurangan kakitangan di kebanyakan hospital.

Sumber: The Straits Time

 

Author

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending