Connect with us

Terkini

(VIDEO) Berang hospital sesak, pesakit mental tikam pesakit lain

Seorang pesakit pertengahan usia cedera parah selepas ditikam oleh seorang pesakit mental di Hospital Selayang pada Selasa.

Wartawan TMT

Published

on

(VIDEO) Berang hospital sesak, pesakit mental tikam pesakit lain
Foto: Gambar sekadar hiasan.

Seorang pesakit pertengahan usia cedera parah selepas ditikam oleh seorang pesakit mental di Hospital Selayang pada Selasa.

Memetik laporan The Straits Time, mangsa yang sedang menghidap demam denggi telah ditikam sebanyak tiga kali oleh pesakit psikiatri itu.

Dia bertindak sedemikian kerana kecewa susulan terpaksa menunggu lama di jabatan kecemasan hospital itu bagi mendapatkan katil di wad.

Difahamkan, wad di hospital tersebut sedang penuh ketika kejadian, manakala jabatan kecemasan pula sedang sesak dengan ramai pesakit lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Advertisement

Pesakit mental itu dilapor mengambil sebilah pisau dari pantri kakitangan jururawat lalu menikam mangsa di bahagian belakang dan dua kali di bahagian perut.

Pisau itu akhirnya terpacak di perut mangsa dan perlu menjalani pembedahan.

Pihak hospital dan polis masih belum mengulas mengenai kejadian itu.

Kejadian ini jelas menggambarkan bahawa penjagaan kesihatan awam negara terus terbeban lambakan pesakit dan kekurangan kakitangan.

Sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia ditetapkan untuk semakan menyeluruh, kerana empat pentadbiran berbeza dalam tempoh empat tahun lalu masih gagal menyelesaikan masalah sistemik yang telah lama wujud.

Advertisement

Negara ini mempunyai sistem penjagaan kesihatan awam yang bersubsidi tinggi, yang mana kebanyakan penduduk bergantung padanya.

Bagaimanapun, perbelanjaan penjagaan kesihatan dan nisbah katilnya masih ketinggalan berbanding negara maju dan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Ini telah menyebabkan kesesakan hospital dan juga syarat pekerjaan lemah untuk doktor muda yang akhirnya berhenti berkhidmat di sektor awam, memburukkan lagi kekurangan kakitangan di kebanyakan hospital.

Sumber: The Straits Time

 

Author

Terkini

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel
Foto: Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo.
  • Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.
  • Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.
  • Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.
  • “Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat,” kata De Croo dipetik Brussels Times.
  • Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.

Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi  Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.

Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

“Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat.

“Kami akan bekerjasama dengan AS berkaitan sekatan ini dan akan mendorong Kesatuan Eropah (EU) untuk mengikutinya,” kata De Croo dipetik Brussels Times.

Sejak serangan dilancarkan pejuang Hamas pada 7 Oktober lalu, keganasan semakin meningkat di Tebing Barat dengan sekurang-kurangnya 258 warga Palestin terbunuh, menurut statistik Pihak Berkuasa Palestin.

Advertisement

Majoritinya terbunuh dalam pertembungan dengan tentera zionis dengan majoriti orang awam menjadi mangsa keganasan tanpa provokasi peneroka pelampau Israel.

Ia juga disebabkan kerajaan sayap kanan Israel yang terdiri daripada peneroka ultranasionalis, mengisyaratkan sokongan terhadap tindakan kumpulan peneroka haram Israel. 

Setakat ini, lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak, terbunuh dalam tempoh lebih lapan minggu serangan rejim zionis Israel ke atas Gaza, manakala 1,200 orang terkorban di Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending