Connect with us

Antarabangsa

Sekolah Perubatan Harvard tawar kursus penjagaan bayi LGBTQIA+

Pelajar perubatan di Harvard diajar menjaga pesakit bayi yang dikenal pasti sebagai LGBTQIA+, demikian menurut penerangan kursus yang tersedia secara umum.

Wartawan TMT

Published

on

Sekolah Perubatan Harvard tawar kursus penjagaan bayi LGBTQIA+
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pelajar akan mengikuti bidang Perubatan Remaja, Endokrinologi, Amalan Keluarga, Penyakit Berjangkit, OBGYN, Pediatrik, Psikiatri, Psikologi, Penjagaan Perubatan Utama dan Pembedahan Plastik selain diajarkan advokasi berkaitan isu LGBTQIA+.
  • Sebagai sebahagian daripada kurikulum MD (Doctor of Medicine) kami, HMS menawarkan kursus elektif empat minggu mendidik dan melatih pelajar perubatan menyediakan penjagaan berkualiti tinggi, responsif budaya untuk pesakit yang mempunyai pelbagai orientasi seksual, identiti jantina dan perkembangan jantina merentasi umur spektrum, demikian kenyataan jurucakap Sekolah Perubatan Harvard.
  • “Pelajar perubatan Harvard harus diajar kebenaran asas saintifik bahawa seorang lelaki tidak boleh menjadi seorang wanita, atau sebaliknya,” kata Pakar Etika di Pusat Etika dan Dasar Awam, Nathanael Blake.

Pelajar perubatan di Harvard diajar menjaga pesakit bayi yang dikenal pasti sebagai LGBTQIA+, demikian menurut penerangan kursus yang tersedia secara umum.

Pelajar di universiti itu, yang dianggap antara sekolah perubatan terulung di dunia, akan diberikan ‘pendedahan dan pendidikan klinikal yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan jantina dan seksual minoriti sepanjang hayat, dari bayi hingga dewasa’.

Dalam perubatan barat, bayi didefinisikan dari lahir hingga berusia 12 bulan.

Menurut butiran ‘Menjaga Pesakit dengan Orientasi Seksual yang Pelbagai, Identiti Jantina dan Perkembangan Seks’, pelajar akan bekerja di kedua-dua hospital serta komuniti belia LGBTQIA+.

Antara hospital terlibat dalam program itu ialah Hospital Kanak-kanak Boston, yang menjalankan program kesihatan transgender kanak-kanak dan remaja pertama di Amerika Syarikat (Amerika Syarikat).

Pengarah program itu adalah Dr Alex Keuroghlian dan Dr. Alberto Puig.

Pelajar akan mengikuti bidang Perubatan Remaja, Endokrinologi, Amalan Keluarga, Penyakit Berjangkit, OBGYN, Pediatrik, Psikiatri, Psikologi, Penjagaan Perubatan Utama dan Pembedahan Plastik selain diajarkan advokasi berkaitan isu LGBTQIA+.

“Sebagai sebahagian daripada kurikulum MD (Doctor of Medicine) kami, HMS menawarkan kursus elektif empat minggu mendidik dan melatih pelajar perubatan menyediakan penjagaan berkualiti tinggi, responsif budaya untuk pesakit yang mempunyai pelbagai orientasi seksual, identiti jantina dan perkembangan jantina merentasi umur spektrum.

“Dalam konteks ini, penjagaan bayi merujuk secara khusus kepada variasi fizikal dalam perkembangan jantina yang wujud dalam rahim dan hadir semasa kelahiran. 

“Ini termasuk variasi kromosom, gonad dan anatomi, yang semuanya berkaitan penjagaan serta rawatan perubatan untuk memastikan perkembangan sihat.

“Kursus ini sejajar dengan Inisiatif Kesihatan Minoriti Seksual dan Jantina Sekolah Perubatan Harvard dan rangka kerja pendidikannya berdasarkan cadangan Persatuan Kolej Perubatan Amerika, yang semuanya bertujuan menangani keperluan kesihatan pesakit LGBTQIA+, tidak mematuhi jantina atau dilahirkan dengan perbezaan dalam perkembangan jantina,” demikian menurut kenyataan dari Jurucakap Sekolah Perubatan Harvard kepada DailyMail.com.

Bercakap mengenai kursus itu kepada The College Fix, pakar etika di Pusat Etika dan Dasar Awam, Nathanael Blake berkata, “Pelajar perubatan Harvard harus diajar kebenaran asas saintifik bahawa seorang lelaki tidak boleh menjadi seorang wanita, atau sebaliknya.

“Mereka yang mengalami tekanan psikologi mengenai jantina biologi perlu dilayan dengan penuh belas kasihan, iaitu ia tidak bermakna perlu memaksa mereka mendapatkan rawatan kimia dan pembedahan berbahaya untuk membentuk mereka menjadi faksimili berlainan jantina,” katanya.

Sumber : Daily Mail

 

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending