Connect with us

Antarabangsa

Pelampau Israel serang gereja di Baitulmaqdis

Gereja-gereja di Baitulmaqdis Timur bimbang dengan peningkatan serangan pelampau Israel ke atas harta benda penganut Kristian di bandar itu.

Wartawan TMT

Published

on

Pelampau Israel serang gereja di Baitulmaqdis
Foto: Kawasan tanah perkuburan Kristian yang dimusnahkan di Baitulmaqdis.
 • Serangan pelampau Israel ke atas gereja di Baitulmaqdis Timur semakin meningkat.
 • Ahad lalu, 30 kubur dengan salib di tanah perkuburan Kristian milik Gereja Evangelical Episcopal di bandar itu telah dimusnahkan.
 • “Pelampau menyerang gereja dan biara, sama seperti mereka menyerang Masjid Al-Aqsa yang suci.
 • “Mereka mengganggu kami untuk mengusir kami, tetapi kami akan kekal sehingga negara Palestin dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya ditubuhkan”.
 • Pihak berkuasa Israel juga didakwa bertindak ringan terhadap jenayah kebencian seperti ini
  Gereja-gereja di Baitulmaqdis Timur bimbang dengan peningkatan serangan pelampau Israel ke atas harta benda penganut Kristian di bandar itu.
  Memetik laporan Middle East Monitor, bekas pegawai dan pegawai gereja semasa yang kebanyakan kes serangan tersebut berakhir tanpa menghukum pelakunya.Ahad lalu, pelampau Israel memusnahkan 30 kubur dengan salib di tanah perkuburan Kristian milik Gereja Evangelical Episcopal di bandar itu.

   “Kementerian Luar Negeri Israel mengecam tindakan vandalisme di Tanah Perkuburan Gunung Zion Protestan di Baitulmaqdis,” kata Kementerian Luar Negeri Israel menerusi Twitter pada Rabu.

  Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

  form-article-Mailchimp


  Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

   Sejarah serangan

  Pada 27 Disember 2022, puluhan peneroka menyerbu sebidang tanah seluas 5,000 meter persegi (53,820 kaki persegi) di Silwan, selatan Kota Lama Baitulmaqdis, di bawah perlindungan polis Israel.

  Patriarkat Ortodoks Yunani mengecam serbuan peneroka itu sebagai ‘pencerobohan jelas’ ke atas hartanahnya di Baitulmaqdis.

  “Kumpulan radikal ini tidak mempunyai hak atau sokongan kehakiman yang memihak kepada mereka untuk membenarkan mereka memasuki atau menduduki tanah itu,” katanya dalam kenyataan.

  Patriarkat merujuk kepada fakta dua tahun lalu, di mana sebuah persatuan penempatan cuba merampas hotel Imperial dan Little Petra yang terletak di Dataran Omar Ibn Al Khattab di Kota Lama Baitulmaqdis.

   Sabitan menunggu hukuman

  Bekas Uskup Gereja Lutheran Evangelical, Munib Younan berkata, “Serangan ke atas tanah perkuburan yang menceritakan sejarah Lutheran sejak abad ke-19 adalah bukti kebencian penyerang.”

  Dalam temu bual dengan agensi berita Anadolu, Younan berkata serangan ke atas tanah perkuburan ‘tidak boleh diterima dan bukan sahaja harus dikutuk tetapi pelaku juga mesti dihukum.’

   Dia menegaskan yang penceroboh “menyasarkan untuk menakluk Pintu Hebron dengan merampas Hotel Imperial dan Petra, yang akan membawa kepada kawalan ziarah Kristian tempatan dan antarabangsa ke Gereja Makam Suci di Kota Lama.”

   Pengkhususan yang disengajakan

   Serangan baru-baru ini tidak terhad kepada harta Gereja Lutheran sahaja, tetapi juga termasuk harta denominasi Kristian lain, termasuk yang dimiliki Gereja Ortodoks Yunani.

  Menurut Jurucakap Patriarkat Ortodoks Yunani, Father Issa Musleh, “Pelampau menyerang gereja dan biara, sama seperti mereka menyerang Masjid Al-Aqsa yang suci.

  “Saudara Islam kita terdedah kepada serangan yang sama yang kita alami, puncanya adalah sama,” tambahnya.

  Dia mendakwa penurunan yang semakin ketara dalam bilangan penganut Kristian di bandar itu sebahagiannya akibat penganut Kristian yang takut menjadi sasaran pelampau.

  Father Musleh menyeru orang Kristian untuk kembali ke tanah mereka untuk menghadapi “penyasaran peneroka”, dengan menyatakan bahawa “mereka mengganggu kami untuk mengusir kami, tetapi kami akan kekal sehingga negara Palestin dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya ditubuhkan”.

  Tambahnya, “kehadiran kerajaan sayap kanan ekstremis di Israel bukan hanya menakutkan kami tetapi seluruh dunia.”

  Serangan oleh orang tidak dikenali

   Sejak bertahun-tahun, Wadih Abu Nassar selaku jurucakap Majlis Ketua-ketua Gereja Katolik di Baitulmaqdis, bersama pihak berkuasa Israel, membuat kajian susulan terhadap banyak serangan.

  “Kami tidak bercakap mengenai satu serangan sahaja tetapi puluhan serangan sejak beberapa tahun lalu, kebanyakannya direkodkan terhadap orang yang tidak dikenali,” katanya.

  “Perkara ini tidak boleh diterima… Perkhidmatan keselamatan lanjutan mesti digunakan untuk menghentikan jenayah kebencian dan membawa pelaku ke muka pengadilan.”

  Dia memberi amaran tentang serangan di masa depan.

  “Kesinambungan serangan akan menyebabkan pelakunya percaya bahawa mereka tidak boleh disentuh, serangan mereka tidak akan berakhir dengan tanah perkuburan,” kata Abu Nassar.

  Dia juga menegaskan bahawa “jenayah kebencian berpunca daripada masalah pendidikan,” sambil menambah ‘penyelesaian radikal diperlukan’.

   Serangan yang memburuk

  Abu Nassar menceritakan contoh bagaimana pihak berkuasa Israel bertindak ringan terhadap jenayah kebencian.

  “Dalam kes serangan ke atas Gereja Grotto Getsemani di Baitulmaqdis, penyerang telah ditangkap, kemudian diisytiharkan sebagai tidak normal.

  “Pihak berkuasa Israel berkelakuan aneh dengan jenayah mental yang tidak normal. Jika serangan itu didokumenkan melalui kamera, pihak berkuasa mengatakan wajah itu kabur, dan apabila penceroboh ditangkap, mereka sentiasa didakwa sakit mental.

  “Saya tidak menolak fakta yang kehadiran Kristian disasarkan, menurut beberapa fundamentalis Yahudi, Kristian adalah musuh. Terdapat dimensi ideologi, bukan hanya politik, sama seperti saya tidak menolak kebencian di kalangan sesetengah pihak,” katanya.


  Sumber: Middle East Monitor

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
 • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
 • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
 • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
 • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
 • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending