Connect with us

Antarabangsa

Pelajar Muslim trauma dipaksa tonton kartun hina Rasulullah oleh guru di Australia

Seorang pelajar Muslim mengalami trauma selepas gurunya memaksanya menonton kartun Nabi Muhammad SAW di sekolahnya, Kolej Mount Ridley di bandar Melbourne, Australia.

Wartawan TMT

Published

on

Pelajar Muslim trauma dipaksa tonton kartun hina Rasulullah oleh guru di Australia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang pelajar perempuan Muslim trauma selepas dipaksa gurunya menonton kartun menggambarkan Nabi Muhammad SAW di Kolej Mount Ridley, Melbourne, Australia.
  • Pelajar itu cuba meluahkan rasa tidak selesanya, namun tidak dipedulikan dan gurunya tetap menayangkan kartun itu ketika kelas pengajian media.
  • Kartun itu dipercayai pernah disiarkan di akhbar mingguan Perancis, Charlie Hebdo pada 2015 yang mencetuskan protes besar-besaran umat Islam di seluruh dunia.

Seorang pelajar Muslim mengalami trauma selepas gurunya memaksanya menonton kartun Nabi Muhammad SAW di sekolahnya, Kolej Mount Ridley di bandar Melbourne, Australia.

Menurut bapa pelajar itu, guru itu menayangkan kartun yang menggambarkan Nabi Muhammad SAW kepada seluruh kelas semasa kelas pengajian media di sekolah itu.

TRT World melaporkan kartun yang bersifat menghina itu dipercayai pernah disiarkan di muka depan akhbar mingguan Perancis, Charlie Hebdo pada 2015 yang mencetuskan protes besar-besaran umat Islam di seluruh dunia.

Pelajar Islam itu menyuarakan bantahan kepada guru terbabit walaupun tidak meninggalkan kelas, tetapi tayangan itu tetap diteruskan.

“Anak perempuan saya juga cuba meluahkan rasa tidak selesanya pada video itu tetapi malangnya guru itu tidak ambil peduli dan terus memainkan video itu, memaksa anak saya menonton kandungannya,” kata bapa pelajar terbabit.

Bapa pelajar itu menuntut permohonan maaf dan penjelasan rasmi serta jaminan yang peristiwa seperti itu tidak akan berlaku lagi di mana-mana institusi pada masa hadapan.

“Memaksa kanak-kanak untuk melihat kandungan adalah menyalahi undang-undang dan melanggar undang-undang. Ini telah memburukkan lagi sentimen anak saya dan keluarga saya dengan cara yang menyakitkan dan telah meletakkan kami dalam trauma psikologi dan mental yang menyakitkan,” katanya.

Kolej Mount Ridley sedang menyiasat kejadian itu dan akan memaklumkan hasil siasatan kepada Jabatan Pendidikan (DET).

Sumber: TRT World

Author

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending