Connect with us

Antarabangsa

Pelajar Muslim trauma dipaksa tonton kartun hina Rasulullah oleh guru di Australia

Seorang pelajar Muslim mengalami trauma selepas gurunya memaksanya menonton kartun Nabi Muhammad SAW di sekolahnya, Kolej Mount Ridley di bandar Melbourne, Australia.

Wartawan TMT

Published

on

Pelajar Muslim trauma dipaksa tonton kartun hina Rasulullah oleh guru di Australia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang pelajar perempuan Muslim trauma selepas dipaksa gurunya menonton kartun menggambarkan Nabi Muhammad SAW di Kolej Mount Ridley, Melbourne, Australia.
  • Pelajar itu cuba meluahkan rasa tidak selesanya, namun tidak dipedulikan dan gurunya tetap menayangkan kartun itu ketika kelas pengajian media.
  • Kartun itu dipercayai pernah disiarkan di akhbar mingguan Perancis, Charlie Hebdo pada 2015 yang mencetuskan protes besar-besaran umat Islam di seluruh dunia.

Seorang pelajar Muslim mengalami trauma selepas gurunya memaksanya menonton kartun Nabi Muhammad SAW di sekolahnya, Kolej Mount Ridley di bandar Melbourne, Australia.

Menurut bapa pelajar itu, guru itu menayangkan kartun yang menggambarkan Nabi Muhammad SAW kepada seluruh kelas semasa kelas pengajian media di sekolah itu.

TRT World melaporkan kartun yang bersifat menghina itu dipercayai pernah disiarkan di muka depan akhbar mingguan Perancis, Charlie Hebdo pada 2015 yang mencetuskan protes besar-besaran umat Islam di seluruh dunia.

Pelajar Islam itu menyuarakan bantahan kepada guru terbabit walaupun tidak meninggalkan kelas, tetapi tayangan itu tetap diteruskan.

“Anak perempuan saya juga cuba meluahkan rasa tidak selesanya pada video itu tetapi malangnya guru itu tidak ambil peduli dan terus memainkan video itu, memaksa anak saya menonton kandungannya,” kata bapa pelajar terbabit.

Bapa pelajar itu menuntut permohonan maaf dan penjelasan rasmi serta jaminan yang peristiwa seperti itu tidak akan berlaku lagi di mana-mana institusi pada masa hadapan.

“Memaksa kanak-kanak untuk melihat kandungan adalah menyalahi undang-undang dan melanggar undang-undang. Ini telah memburukkan lagi sentimen anak saya dan keluarga saya dengan cara yang menyakitkan dan telah meletakkan kami dalam trauma psikologi dan mental yang menyakitkan,” katanya.

Advertisement

Kolej Mount Ridley sedang menyiasat kejadian itu dan akan memaklumkan hasil siasatan kepada Jabatan Pendidikan (DET).

Sumber: TRT World

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending