Connect with us

Antarabangsa

Jenayah kebencian, kepala babi dicat hijau diletakkan di hadapan pintu masjid

Polis Queensland menahan seorang wanita berusia 21 tahun berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di pintu masuk sebuah masjid di Gold Coast, awal pagi Jumaat lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Jenayah kebencian, kepala babi dicat hijau diletakkan di hadapan pintu masjid
Foto: Sumber SBS News.
  • Polis Queensland menahan seorang wanita berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di hadapan sebuah masjid pada Jumaat lalu.
  • Pengerusi Masjid Gold Coast,  ‘terkejut’ apabila menemui kepala babi, dicat hijau, dalam beg plastik di pintu masuk kedua masjid itu.
  • Beg dan sisa haiwan itu diletakkan pada hari Jumaat lalu iaitu pada hari paling mulia bagi umat Islam dan diletakkan hanya sehari sebelum Hari Terbuka Masjid Negara.
  • “Mereka mempunyai haiwan yang paling kotor untuk melakukan kerja yang paling kotor, pada hari yang paling suci, iaitu hari Jumaat,”- Pengerusi Masjid Gold Coast.

Polis Queensland menahan seorang wanita berusia 21 tahun berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di pintu masuk sebuah masjid di Gold Coast, awal pagi Jumaat lalu.

SBS News melaporkan wanita dari pinggir bandar Southport itu didakwa dengan sengaja melakukan kerosakan dan akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Southport, Australia, pada 11 November depan.

Pengerusi Masjid Gold Coast, Hussin Goss berkata dia ‘terkejut’ apabila menemui kepala babi, dicat hijau, dalam beg plastik di pintu masuk kedua masjid itu pada kira-kira 10.45 pagi. Hati babi juga diletakkan di dalam beg itu.

Orang Islam percaya babi adalah haiwan najis dan  mengelakkan sebarang pengendalian berkenaan haiwan itu, manakala hijau adalah warna simbolik yang dikaitkan dengan kepercayaan agama Islam.

Beg dan sisa haiwan itu diletakkan pada hari Jumaat lalu iaitu pada hari paling mulia bagi umat Islam dan diletakkan hanya sehari sebelum Hari Terbuka Masjid Negara, yang diadakan setiap tahun pada 29 Oktober. 

Hari terbuka itu bertujuan menjemput orang bukan Islam ke masjid untuk mengetahui mengenai Islam dengan lebih dekat. 

Goss menyifatkan insiden itu sebagai “jenayah kebencian” disasarkan terhadap umat Islam dan memohon pihak berkuasa mengesan individu bertanggungjawab di atas insiden terbabit. 

Advertisement

“Mereka sedang menghantar mesej kepada kita, saya anggap ia seperti ‘kami boleh melakukan apa sahaja yang kami mahu dan akan menghancurkan agama kamu.

“Mereka mempunyai haiwan yang paling kotor untuk melakukan kerja yang paling kotor, pada hari yang paling suci, iaitu hari Jumaat,” kata Goss.

Dalam pada itu, Goss berkongsi hantaran video ‘babi’ itu di media sosial bagi menghantar mesej kepada masjid tempatan di seluruh Queensland supaya berhati-hati dengan beg mencurigakan yang diletakkan di luar pintu rumah atau masjid mereka.

“Kami akan tangani isu ini sehingga ke akar umbi, kerana ini adalah jenayah kebencian,” katanya. 

Insiden itu berlaku hanya beberapa minggu selepas seorang lelaki didakwa menghantar mel suara ke Masjid Kuraby di Brisbane, mengancam untuk membunuh orang Islam.

Sumber: SBS News

Advertisement

 

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending