Connect with us

Antarabangsa

Jenayah kebencian, kepala babi dicat hijau diletakkan di hadapan pintu masjid

Polis Queensland menahan seorang wanita berusia 21 tahun berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di pintu masuk sebuah masjid di Gold Coast, awal pagi Jumaat lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Jenayah kebencian, kepala babi dicat hijau diletakkan di hadapan pintu masjid
Foto: Sumber SBS News.
 • Polis Queensland menahan seorang wanita berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di hadapan sebuah masjid pada Jumaat lalu.
 • Pengerusi Masjid Gold Coast,  ‘terkejut’ apabila menemui kepala babi, dicat hijau, dalam beg plastik di pintu masuk kedua masjid itu.
 • Beg dan sisa haiwan itu diletakkan pada hari Jumaat lalu iaitu pada hari paling mulia bagi umat Islam dan diletakkan hanya sehari sebelum Hari Terbuka Masjid Negara.
 • “Mereka mempunyai haiwan yang paling kotor untuk melakukan kerja yang paling kotor, pada hari yang paling suci, iaitu hari Jumaat,”- Pengerusi Masjid Gold Coast.

Polis Queensland menahan seorang wanita berusia 21 tahun berhubung insiden meletakkan kepala dan jantung babi di pintu masuk sebuah masjid di Gold Coast, awal pagi Jumaat lalu.

SBS News melaporkan wanita dari pinggir bandar Southport itu didakwa dengan sengaja melakukan kerosakan dan akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Southport, Australia, pada 11 November depan.

Pengerusi Masjid Gold Coast, Hussin Goss berkata dia ‘terkejut’ apabila menemui kepala babi, dicat hijau, dalam beg plastik di pintu masuk kedua masjid itu pada kira-kira 10.45 pagi. Hati babi juga diletakkan di dalam beg itu.

Orang Islam percaya babi adalah haiwan najis dan  mengelakkan sebarang pengendalian berkenaan haiwan itu, manakala hijau adalah warna simbolik yang dikaitkan dengan kepercayaan agama Islam.

Beg dan sisa haiwan itu diletakkan pada hari Jumaat lalu iaitu pada hari paling mulia bagi umat Islam dan diletakkan hanya sehari sebelum Hari Terbuka Masjid Negara, yang diadakan setiap tahun pada 29 Oktober. 

Hari terbuka itu bertujuan menjemput orang bukan Islam ke masjid untuk mengetahui mengenai Islam dengan lebih dekat. 

Goss menyifatkan insiden itu sebagai “jenayah kebencian” disasarkan terhadap umat Islam dan memohon pihak berkuasa mengesan individu bertanggungjawab di atas insiden terbabit. 

“Mereka sedang menghantar mesej kepada kita, saya anggap ia seperti ‘kami boleh melakukan apa sahaja yang kami mahu dan akan menghancurkan agama kamu.

“Mereka mempunyai haiwan yang paling kotor untuk melakukan kerja yang paling kotor, pada hari yang paling suci, iaitu hari Jumaat,” kata Goss.

Dalam pada itu, Goss berkongsi hantaran video ‘babi’ itu di media sosial bagi menghantar mesej kepada masjid tempatan di seluruh Queensland supaya berhati-hati dengan beg mencurigakan yang diletakkan di luar pintu rumah atau masjid mereka.

“Kami akan tangani isu ini sehingga ke akar umbi, kerana ini adalah jenayah kebencian,” katanya. 

Insiden itu berlaku hanya beberapa minggu selepas seorang lelaki didakwa menghantar mel suara ke Masjid Kuraby di Brisbane, mengancam untuk membunuh orang Islam.

Sumber: SBS News

 

Author

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
 • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
 • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
 • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
 • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
 • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
 • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
 • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending