Connect with us

Terkini

Tanpa pergaulan, amalan baca buku kepelbagaian kaum tidak berkesan pupuk perpaduan – Pakar Psikologi Kanak-Kanak

Amalan membaca buku kepelbagaian kaum dan agama dalam usaha memupuk semangat perpaduan dalam kalangan kanak-kanak tidak akan berkesan 100 peratus sekiranya tiada pergaulan sesama sendiri kelompok itu.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Psikologi Kanak-Kanak Universiti SEGi, Datin Profesor Dr Mariani Md Nor.
  • Amalan membaca buku kepelbagaian kaum dan agama dalam usaha memupuk semangat perpaduan dalam kalangan kanak-kanak tidak akan berkesan 100 peratus sekiranya tiada pergaulan sesama sendiri kelompok itu.
  • Pakar Psikologi Kanak-Kanak Universiti SEGi, Datin Profesor Dr Mariani Md Nor tidak menafikan pergaulan di antara pelbagai kaum berkemungkinan ada, namun ia pergaulan di media sosial di mana itu bukan autentik atau realiti sebenar.
  • Katanya, jika di realiti sebenar mereka berkemungkinan boleh mendengarkan pelbagai bahasa bangsa lain dan melihat kelakuan mereka.
  • “Kalau setakat membaca sahaja tanpa bergaul sesama sendiri, mungkin mereka anak-anak bangsa lain tidak pernah mendengar bahasa bangsa lain, mungkin bangsa Melayu dengar anak Tamil cakap bahasa Tamil, Cina cakap bahasa Cina, Sikh cakap bahasa Sikh dan sebagainya jadi keberkesanan itu tidak nampak terserlah,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini pada Khamis.
  • Media sebelum ini melaporkan kanak-kanak perlu didedahkan dengan budaya membaca terutama buku kepelbagaian kaum dan agama di negara ini sebagai usaha melahirkan generasi berpengetahuan dan meraikan perbezaan.
  • Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berkata usaha itu bagi membuka peluang mereka memahami kisah komuniti berbeza di negara ini sekaligus memupuk semangat perpaduan yang membawa negara ke hadapan.

KUALA LUMPUR — Amalan membaca buku kepelbagaian kaum dan agama dalam usaha memupuk semangat perpaduan dalam kalangan kanak-kanak tidak akan berkesan 100 peratus sekiranya tiada pergaulan sesama sendiri kelompok itu.

Pakar Psikologi Kanak-Kanak Universiti SEGi, Datin Profesor Dr Mariani Md Nor tidak menafikan pergaulan di antara pelbagai kaum berkemungkinan ada, namun ia pergaulan di media sosial di mana itu bukan autentik atau realiti sebenar.

Katanya, jika di realiti sebenar mereka berkemungkinan boleh mendengarkan pelbagai bahasa bangsa lain dan melihat kelakuan mereka.

“Kalau setakat membaca sahaja tanpa bergaul sesama sendiri, mungkin mereka anak-anak bangsa lain tidak pernah mendengar bahasa bangsa lain, mungkin bangsa Melayu dengar anak Tamil cakap bahasa Tamil, Cina cakap bahasa Cina, Sikh cakap bahasa Sikh dan sebagainya jadi keberkesanan itu tidak nampak terserlah.

“Tapi amalan membaca itu salah satu daripada usaha sangat baik dalam menjadi platform untuk anak-anak ini dari peringkat awal didedahkan dengan sejarah, latar belakang, kaum-kaum terdiri pelbagai bangsa, makanan, pakaian, perayaan, bahasa, agama mereka dan banyak lagi,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berkenaan sama ada amalan  membaca buku kepelbagaian kaum dan agama tanpa berkomunikasi terus dengan kelompok lain atau berkawan dengan mereka dapat memupuk semangat perpaduan dalam kalangan kanak-kanak.

Media sebelum ini melaporkan bahawa kanak-kanak perlu didedahkan dengan budaya membaca, terutama buku kepelbagaian kaum dan agama di negara ini sebagai usaha melahirkan generasi berpengetahuan dan meraikan perbezaan.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berkata usaha itu bagi membuka peluang mereka memahami kisah komuniti berbeza di negara ini, sekaligus memupuk semangat perpaduan yang membawa negara ke hadapan.

Mengulas lanjut, Dr Mariani turut menegur segelintir individu bangsa Melayu yang dilihat enggan berbahasa Melayu dengan alasan kurang fasih, sedangkan individu terbabit hanya tinggal di luar negara lima hingga enam tahun.

Katanya, sekalipun individu itu sudah beberapa tahun tinggal di luar negara dia sebagai orang Melayu sudah mempelajari bahasa berkenaan sejak di peringkat darjah satu.

“Guru-guru kita mengajar bahasa (Melayu), kata nama, sopan santun dan sebagainya jadi disebabkan oleh orang kata persaingan antara satu sama lain siapa yang lebih pandai berbahasa ‘slang’ luar negara, tak kisahlah bahasa Inggeris, Jerman, France malah orang kata bahasa lain kadang-kadang itu jadi kebanggaan. 

“Ini satu yang kita tidak patut amalkan kalau kita sendiri mahukan anak-anak kita berjiwakan patriotik kebangsaan.

“Sebagai contoh, kalau saya di luar negara katakanlah saya menghadiri satu sesi di mana ia dihadiri pelajar-pelajar Jepun, mereka menggunakan bahasa Jepun dan tiada masalah untuk buat pembentangan kerana mereka ada translator tertentu.

“Jadi sini saya ingin tekankan begitu amat mereka menghargai bahasa bangsa mereka sebagai bahasa budaya bangsa,” katanya.

Beliau bersetuju dengan pandangan bahawa ibu bapa sebenarnya perlu memainkan peranan terlebih dahulu menunjukkan teladan baik dalam memupuk perpaduan dengan tidak bersikap rasis, memandang enteng kepada bahasa kebangsaan dan sebagainya supaya anak-anak juga dapat menirunya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di  https://support.themerdekatimes.com

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending