Connect with us

Terkini

Galak kanak-kanak baca buku kepelbagaian kaum, agama untuk faham, rai perbezaan – Fahmi

Kanak-kanak perlu didedahkan dengan budaya membaca terutama buku mengenai kepelbagaian kaum dan agama di negara ini sebagai usaha melahirkan generasi berpengetahuan dan meraikan perbezaan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil di Program Jom Baca Bersama 10 Minit@Bernama: Pembacaan Melestarikan Perpaduan.
  • Kanak-kanak perlu didedahkan dengan budaya membaca terutama buku mengenai kepelbagaian kaum dan agama di negara ini sebagai usaha melahirkan generasi berpengetahuan dan meraikan perbezaan.
  • Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berkata usaha itu bagi membuka peluang mereka memahami kisah komuniti berbeza di negara ini sekaligus memupuk semangat perpaduan yang membawa negara ke hadapan.
  • “Kita perlu ambil peluang ini untuk mendalami cerita komuniti yang berbeza di negara kita sendiri dan dari situ kita boleh memahami dan meraikan perbezaan sejak kecil lagi,” katanya kepada pemberita di Wisma Bernama hari ini.
  • “Kita (ibu bapa) perlu mula belikan buku, ada budaya pergi ke kedai buku, luangkan masa bersama dan cari buku yang mereka minat, jadi buku-buku itu akhirnya bila kita minta tak main peranti, jadi mereka akan buka buku-buku ini,” katanya.

KUALA LUMPUR — Kanak-kanak perlu didedahkan dengan budaya membaca terutama buku mengenai kepelbagaian kaum dan agama di negara ini sebagai usaha melahirkan generasi berpengetahuan dan meraikan perbezaan.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berkata usaha itu bagi membuka peluang mereka memahami kisah komuniti berbeza di negara ini sekali gus memupuk semangat perpaduan yang membawa negara ke hadapan.

“Kita perlu ambil peluang ini untuk mendalami cerita komuniti yang berbeza di negara kita sendiri dan dari situ kita boleh memahami dan meraikan perbezaan sejak kecil lagi,” katanya kepada pemberita di Wisma Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Program Jom Baca Bersama 10 Minit@Bernama: Pembacaan Melestarikan Perpaduan yang diadakan dengan kerjasama Kedutaan Sweden di Malaysia sempena Hari Buku dan Hari Hak Cipta Sedunia yang disambut pada setiap 23 April.

Fahmi berkata dalam era digitalisasi, beliau memahami cabaran ibu bapa untuk menggalakkan budaya membaca buku dalam kalangan kanak-kanak kerana mereka telah didedahkan dengan peranti dan alat komunikasi sejak awal usia.

Namun, ibu bapa perlu memainkan peranan untuk menarik minat mereka dan meluangkan masa bersama untuk membaca buku.

“Saya rasa untuk anak-anak saya pun kadang nak mengarahkan mereka membaca buku tak mudah tetapi ia bermula dengan nasihat ibu bapa yang melarang menggunakan peranti.

“Kita perlu mula belikan buku, ada budaya pergi ke kedai buku, luangkan masa bersama dan cari buku yang mereka minat, jadi buku-buku itu akhirnya bila kita minta tak main peranti, jadi mereka akan buka buku-buku ini,” katanya.

Terdahulu, Fahmi menyertai murid dan guru dari Sri Aria School serta warga Bernama meluangkan masa membaca buku pilihan masing-masing selama 10 minit di lobi Wisma Bernama.

Turut menyertai program itu ialah Duta Sweden ke Malaysia, Dr Joachim Bergstrom; Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli; Pengerusi Bernama, Datuk Seri Wong Chun Wai; Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bernama, Nur-ul Afida Kamaludin dan Ketua Pengarang Bernama, Arul Rajoo Durar Raj.– BERNAMA

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending