Connect with us

Antarabangsa

Pope label ideologi jantina “bahaya paling hodoh”

Pope Francis mengutuk teori jantina sebagai “ideologi hodoh zaman kita”, memberi amaran tindakan menghapuskan perbezaan jantina pencetus ancaman kepada manusia.

Wartawan TMT

Published

on

Pope label ideologi jantina “bahaya paling hodoh”
Foto: Ketua Kristian Katolik, Pope Francis (kanan).
  • Pope Francis mengutuk teori jantina sebagai “ideologi hodoh zaman kita”, memberi amaran tindakan menghapuskan perbezaan jantina pencetus ancaman kepada manusia.
  • Ketua Kristian Katolik itu berkata demikian di simposium antarabangsa ‘Lelaki-Wanita: Imej Tuhan’ di Vatican pada Jumaat lalu.
  • “Perjumpaan ini penting untuk diadakan, perjumpaan di antara lelaki dan wanita, kerana perkara yang paling hodoh hari ini, bahaya yang paling buruk adalah ideologi jantina, yang tidak mengiktiraf perbezaan, dengan hujah bahawa ‘tidak mengiktiraf perbezaan bermakna membatalkan kemanusiaan’,” kata Pope berusia 87 tahun itu dipetik RT.
  • Kenyataan Pope itu dibuat dengan merujuk kepada sebuah novel distopia, “Lord of the World” yang diterbitkan pada 1907 oleh seorang paderi Katolik.
  • Komen itu dilihat bertentangan dengan keputusan Vatican baru-baru ini yang membenarkan pemberian restu pasangan sejenis yang dilihat sesetengah pihak bertujuan menjadikan gereja yang mengekalkan larangan ketat terhadap perkahwinan gay, lebih terbuka terhadap masyarakat LGBTQ.

Pope Francis mengutuk teori jantina sebagai “ideologi hodoh zaman kita”, memberi amaran tindakan menghapuskan perbezaan jantina pencetus ancaman kepada manusia.

Ketua Kristian Katolik itu berkata demikian di simposium antarabangsa ‘Lelaki-Wanita: Imej Tuhan’ di Vatican pada Jumaat lalu.

“Perjumpaan ini penting untuk diadakan, perjumpaan di antara lelaki dan wanita, kerana perkara yang paling hodoh hari ini, bahaya yang paling buruk adalah ideologi jantina, yang tidak mengiktiraf perbezaan, dengan hujah bahawa ‘tidak mengiktiraf perbezaan bermakna membatalkan kemanusiaan’,” kata Pope berusia 87 tahun itu dipetik RT.

Kenyataan Pope itu dibuat dengan merujuk kepada sebuah novel distopia, “Lord of the World” yang diterbitkan pada 1907 oleh seorang paderi Katolik.

Komen itu dilihat bertentangan dengan keputusan Vatican baru-baru ini yang membenarkan pemberian restu pasangan sejenis yang dilihat sesetengah pihak bertujuan menjadikan gereja yang mengekalkan larangan ketat terhadap perkahwinan gay, lebih terbuka terhadap masyarakat LGBTQ.

Dokumen bertajuk ‘Fiducia Supplicans’ diluluskan Pope Francis Disember tahun lalu dengan tujuan mengkaji “kemungkinan memberkati pasangan dalam situasi luar biasa dan untuk pasangan sesama jantina,” dengan syarat ia tidak “diberikan secara serentak dengan upacara kesatuan sivil dan yang berkaitan dengannya”.

Keputusan Vatican itu dikecam Gereja Ortodoks Russia yang berhujah bahawa pandangan Gereja Katolik terhadap pasangan sejenis bertentangan dengan ajaran Kristian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending