Connect with us

Terkini

(VIDEO) Jangan normalisasi maksiat untuk raih populariti – Menteri Agama

Pempengaruh media diingatkan supaya tidak mencipta sensasi sehingga sanggup menormalisasikan perkara maksiat dan mungkar kerana menagih populariti.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Agama, Datuk Mohd Nai'im Mokhtar.
  • Menteri Agama, Datuk Mohd Nai’im Mokhtar meminta pempengaruh media untuk bertanggungjawab kepada agama dan negara serta sentiasa menunjukkan contoh akhlak terbaik kepada masyarakat.
  • Na’im juga melahirkan rasa terkejut dengan tindakan sebuah program podcast yang mengundang seorang individu yang sedang dibicarakan di mahkamah berkaitan aktiviti persundalan sebagai tetamu.
  • “Nabi SAW bersabda bermaksud: Seorang Mukmin melihat dosa-dosanya seperti dia berada di bawah gunung, dia takut gunung itu akan menghempapnya. Sedangkan orang fajir (derhaka), yang jahat dia melihat dosa-dosanya seperti melihat lalat hinggap di hidungnya’-Riwayat al-Tirmizi,” katanya dalam satu hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Mohd Na’im berkata pihaknya akan berbincang dengan agensi agama terlibat untuk melihat sama ada sebarang kesalahan atau kemungkinan ada kesalahan dilakukan pengendali podcast itu di bawah enakmen jenayah syariah di negeri-negeri seperti mempromosikan perkara maksiat.

KUALA LUMPUR — Pempengaruh media diingatkan supaya tidak mencipta sensasi sehingga sanggup menormalisasikan perkara maksiat dan mungkar kerana menagih populariti.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Nai’im Mokhtar meminta pempengaruh media untuk bertanggungjawab kepada agama dan negara serta sentiasa menunjukkan contoh akhlak terbaik kepada masyarakat.

Na’im juga melahirkan rasa terkejut dengan tindakan sebuah program podcast yang mengundang seorang individu yang sedang dibicarakan di mahkamah berkaitan aktiviti persundalan sebagai tetamu.

Katanya, amat jelas sebarang aktiviti persundalan adalah satu perlakuan jijik di sisi agama.

“Nabi SAW bersabda bermaksud: Seorang Mukmin melihat dosa-dosanya seperti dia berada di bawah gunung, dia takut gunung itu akan menghempapnya. Sedangkan orang fajir (derhaka), yang jahat dia melihat dosa-dosanya seperti melihat lalat hinggap di hidungnya’-Riwayat al-Tirmizi,” katanya dalam satu hantaran di Facebook pada Selasa.

Mohd Na’im berkata pihaknya akan berbincang dengan agensi agama terlibat untuk melihat sama ada sebarang kesalahan atau kemungkinan ada kesalahan dilakukan pengendali podcast itu di bawah enakmen jenayah syariah di negeri-negeri seperti mempromosikan perkara maksiat.

Katanya, pihak agensi agama boleh mengenal pasti kesalahan itu, khususnya di bahagian penguatkuasaan dan pendakwaan serta Mahkamah Syariah boleh melihat sama ada satu kesalahan itu telah dilakukan.

“Semoga dengan tindakan tersebut yang diambil menjadi pengajaran kepada mereka yang mungkin pada masa akan datang bertindak untuk melakukan perbuatan sama. 

“Saya menyeru kepada kita semua untuk insaf dan rasa bertanggungjawab dengan setiap perbuatan dilakukan dan kita perlu bertanggungjawab sebab masyarakat yang perlu dididik yang kita nak bina ini mestilah masyarakat yang tidak akan terpengaruh dengan perkara-perkara tidak baik khususnya yang melanggar nilai nilai agama, budaya dan etika kehidupan kita dalam masyarakat Madani yang hendak kita bina di negara yang tercinta ini,” kata Mohd Na’im.

Sebelum ini, Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor turut meluahkan kekesalan dengan tindakan laman web penstriman yang menjemput ‘Hot Daddy’ sebagai tetamu podcast.

Wan Salim berkata tindakan itu amat mengecewakan, malah ia boleh dianggap sebagai usaha mempromosikan dan menormalisasikan aktiviti persundalan.

Mufti Pulau Pinang itu berkata kerajaan sepatutnya memandang serius perbuatan berkenaan dan mengambil tindakan tegas terhadap kelompok mempromosikan kemungkaran itu kerana ia boleh merosakkan nilai akhlak masyarakat. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending