Connect with us

Terkini

(VIDEO) Jangan normalisasi maksiat untuk raih populariti – Menteri Agama

Pempengaruh media diingatkan supaya tidak mencipta sensasi sehingga sanggup menormalisasikan perkara maksiat dan mungkar kerana menagih populariti.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Agama, Datuk Mohd Nai'im Mokhtar.
  • Menteri Agama, Datuk Mohd Nai’im Mokhtar meminta pempengaruh media untuk bertanggungjawab kepada agama dan negara serta sentiasa menunjukkan contoh akhlak terbaik kepada masyarakat.
  • Na’im juga melahirkan rasa terkejut dengan tindakan sebuah program podcast yang mengundang seorang individu yang sedang dibicarakan di mahkamah berkaitan aktiviti persundalan sebagai tetamu.
  • “Nabi SAW bersabda bermaksud: Seorang Mukmin melihat dosa-dosanya seperti dia berada di bawah gunung, dia takut gunung itu akan menghempapnya. Sedangkan orang fajir (derhaka), yang jahat dia melihat dosa-dosanya seperti melihat lalat hinggap di hidungnya’-Riwayat al-Tirmizi,” katanya dalam satu hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Mohd Na’im berkata pihaknya akan berbincang dengan agensi agama terlibat untuk melihat sama ada sebarang kesalahan atau kemungkinan ada kesalahan dilakukan pengendali podcast itu di bawah enakmen jenayah syariah di negeri-negeri seperti mempromosikan perkara maksiat.

KUALA LUMPUR — Pempengaruh media diingatkan supaya tidak mencipta sensasi sehingga sanggup menormalisasikan perkara maksiat dan mungkar kerana menagih populariti.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Nai’im Mokhtar meminta pempengaruh media untuk bertanggungjawab kepada agama dan negara serta sentiasa menunjukkan contoh akhlak terbaik kepada masyarakat.

Na’im juga melahirkan rasa terkejut dengan tindakan sebuah program podcast yang mengundang seorang individu yang sedang dibicarakan di mahkamah berkaitan aktiviti persundalan sebagai tetamu.

Katanya, amat jelas sebarang aktiviti persundalan adalah satu perlakuan jijik di sisi agama.

“Nabi SAW bersabda bermaksud: Seorang Mukmin melihat dosa-dosanya seperti dia berada di bawah gunung, dia takut gunung itu akan menghempapnya. Sedangkan orang fajir (derhaka), yang jahat dia melihat dosa-dosanya seperti melihat lalat hinggap di hidungnya’-Riwayat al-Tirmizi,” katanya dalam satu hantaran di Facebook pada Selasa.

Mohd Na’im berkata pihaknya akan berbincang dengan agensi agama terlibat untuk melihat sama ada sebarang kesalahan atau kemungkinan ada kesalahan dilakukan pengendali podcast itu di bawah enakmen jenayah syariah di negeri-negeri seperti mempromosikan perkara maksiat.

Katanya, pihak agensi agama boleh mengenal pasti kesalahan itu, khususnya di bahagian penguatkuasaan dan pendakwaan serta Mahkamah Syariah boleh melihat sama ada satu kesalahan itu telah dilakukan.

“Semoga dengan tindakan tersebut yang diambil menjadi pengajaran kepada mereka yang mungkin pada masa akan datang bertindak untuk melakukan perbuatan sama. 

“Saya menyeru kepada kita semua untuk insaf dan rasa bertanggungjawab dengan setiap perbuatan dilakukan dan kita perlu bertanggungjawab sebab masyarakat yang perlu dididik yang kita nak bina ini mestilah masyarakat yang tidak akan terpengaruh dengan perkara-perkara tidak baik khususnya yang melanggar nilai nilai agama, budaya dan etika kehidupan kita dalam masyarakat Madani yang hendak kita bina di negara yang tercinta ini,” kata Mohd Na’im.

Sebelum ini, Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor turut meluahkan kekesalan dengan tindakan laman web penstriman yang menjemput ‘Hot Daddy’ sebagai tetamu podcast.

Wan Salim berkata tindakan itu amat mengecewakan, malah ia boleh dianggap sebagai usaha mempromosikan dan menormalisasikan aktiviti persundalan.

Mufti Pulau Pinang itu berkata kerajaan sepatutnya memandang serius perbuatan berkenaan dan mengambil tindakan tegas terhadap kelompok mempromosikan kemungkaran itu kerana ia boleh merosakkan nilai akhlak masyarakat. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending