Connect with us

Antarabangsa

Nyawa 120 bayi pramatang di Gaza di hujung tanduk

Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.

Wartawan TMT

Published

on

Nyawa 120 bayi pramatang di Gaza di hujung tanduk
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.
  • Hospital berdepan kekurangan ubat-ubatan, bahan api dan air bukan sahaja untuk beribu-ribu pesakit yang cedera dalam peperangan lebih dua minggu perang antara militan Gaza dan Israel tetapi untuk pesakit rutin.
  • “Pada masa ini kami mempunyai 120 bayi yang berada dalam inkubator, yang mana 70 daripadanya memerlukan bantuan ventilasi mekanikal dan sudah tentu keadaan sangat membimbangkan,” kata jurucakap Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) Jonathan Crickx.

Baitulmaqdis: Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.

Lebih 1,750 kanak-kanak terbunuh oleh serangan Israel yang dilancarkan terhadap Semenanjung Gaza sebagai tindak balas terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober, menurut kementerian kesihatan wilayah Palestin.

Hospital berdepan kekurangan ubat-ubatan, bahan api dan air bukan sahaja untuk beribu-ribu pesakit yang cedera dalam peperangan lebih dua minggu perang antara militan Gaza dan Israel tetapi untuk pesakit rutin.

“Pada masa ini kami mempunyai 120 bayi yang berada dalam inkubator, yang mana 70 daripadanya memerlukan bantuan ventilasi mekanikal dan sudah tentu keadaan sangat membimbangkan,” kata jurucakap Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) Jonathan Crickx.

Bahan api adalah satu kebimbangan utama bagi tujuh wad pakar di seluruh Gaza yang merawat bayi pramatang untuk membantu pernafasan dan memberikan sokongan kritikal, contohnya apabila organ mereka tidak cukup berkembang.

Israel mengarahkan sekatan sepenuhnya ke atas wilayah itu selepas serangan Hamas, yang mana kumpulan itu membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pegawai Israel.

Akibat pemotongan elektrik itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran pada Khamis bahawa hospital sudah kehabisan bahan api untuk dijana.

Advertisement

WHO berkata, kira-kira 1,000 pesakit yang memerlukan dialisis juga akan berisiko jika penjana berhenti.

Dua puluh trak bantuan sudah menyeberang dari Mesir ke Gaza pada Sabtu tetapi bahan api tiada dalam konsainan.

“Jika mereka (bayi) diletakkan dalam inkubator, ini bermakna jika bekalan elektrik diputuskan, kami sangat bimbang terhadap nyawa mereka, kata jurucakap UNICEF kepada AFP.

Menteri Kesihatan Gaza pada Sabtu berkata, seramai 130 bayi pramatang berada dalam situasi bahaya akibat kekurangan bahan api.

Kira-kira 160 wanita bersalin setiap hari di Gaza, menurut Dana Penduduk PBB, yang menganggarkan terdapat 50,000 wanita hamil di seluruh wilayah yang mempunyai 2.4 juta penduduk.

Walaupun Israel mengatakan serangannya ditujukan kepada Hamas kerana melakukan serangan terburuk terhadap Israel sejak penubuhannya pada 1948, kanak-kanak adalah sebahagian besar daripada 4,385 kematian.

Advertisement

Sumber: Harian Metro

Author

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending