Connect with us

Antarabangsa

Nyawa 120 bayi pramatang di Gaza di hujung tanduk

Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.

Wartawan TMT

Published

on

Nyawa 120 bayi pramatang di Gaza di hujung tanduk
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.
  • Hospital berdepan kekurangan ubat-ubatan, bahan api dan air bukan sahaja untuk beribu-ribu pesakit yang cedera dalam peperangan lebih dua minggu perang antara militan Gaza dan Israel tetapi untuk pesakit rutin.
  • “Pada masa ini kami mempunyai 120 bayi yang berada dalam inkubator, yang mana 70 daripadanya memerlukan bantuan ventilasi mekanikal dan sudah tentu keadaan sangat membimbangkan,” kata jurucakap Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) Jonathan Crickx.

Baitulmaqdis: Nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi dalam inkubator di hospital Gaza yang dilanda perang umpama di hujung tanduk apabila kehabisan bahan api, agensi kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran pada Ahad.

Lebih 1,750 kanak-kanak terbunuh oleh serangan Israel yang dilancarkan terhadap Semenanjung Gaza sebagai tindak balas terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober, menurut kementerian kesihatan wilayah Palestin.

Hospital berdepan kekurangan ubat-ubatan, bahan api dan air bukan sahaja untuk beribu-ribu pesakit yang cedera dalam peperangan lebih dua minggu perang antara militan Gaza dan Israel tetapi untuk pesakit rutin.

“Pada masa ini kami mempunyai 120 bayi yang berada dalam inkubator, yang mana 70 daripadanya memerlukan bantuan ventilasi mekanikal dan sudah tentu keadaan sangat membimbangkan,” kata jurucakap Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) Jonathan Crickx.

Bahan api adalah satu kebimbangan utama bagi tujuh wad pakar di seluruh Gaza yang merawat bayi pramatang untuk membantu pernafasan dan memberikan sokongan kritikal, contohnya apabila organ mereka tidak cukup berkembang.

Israel mengarahkan sekatan sepenuhnya ke atas wilayah itu selepas serangan Hamas, yang mana kumpulan itu membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pegawai Israel.

Akibat pemotongan elektrik itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran pada Khamis bahawa hospital sudah kehabisan bahan api untuk dijana.

WHO berkata, kira-kira 1,000 pesakit yang memerlukan dialisis juga akan berisiko jika penjana berhenti.

Dua puluh trak bantuan sudah menyeberang dari Mesir ke Gaza pada Sabtu tetapi bahan api tiada dalam konsainan.

“Jika mereka (bayi) diletakkan dalam inkubator, ini bermakna jika bekalan elektrik diputuskan, kami sangat bimbang terhadap nyawa mereka, kata jurucakap UNICEF kepada AFP.

Menteri Kesihatan Gaza pada Sabtu berkata, seramai 130 bayi pramatang berada dalam situasi bahaya akibat kekurangan bahan api.

Kira-kira 160 wanita bersalin setiap hari di Gaza, menurut Dana Penduduk PBB, yang menganggarkan terdapat 50,000 wanita hamil di seluruh wilayah yang mempunyai 2.4 juta penduduk.

Walaupun Israel mengatakan serangannya ditujukan kepada Hamas kerana melakukan serangan terburuk terhadap Israel sejak penubuhannya pada 1948, kanak-kanak adalah sebahagian besar daripada 4,385 kematian.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
  • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
  • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
  • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
  • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
  • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
  • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
  • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending