Connect with us

Antarabangsa

UNGA 78: Pemimpin Islam kecam Barat, insiden cemarkan al-Quran, Islamofobia

Pemimpin Islam yang berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam mengecam Barat berhubung insiden membakar al-Quran, menyifatkan tindakan dilindungi di bawah kebebasan bersuara itu sebagai diskriminasi.

Wartawan TMT

Published

on

UNGA 78: Pemimpin Islam kecam Barat, insiden cemarkan al-Quran, Islamofobia
Foto: Presiden Iran, Ebrahim Raisi (kiri), Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (tengah) & Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan.
 • Pemimpin Islam yang berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam mengecam Barat berhubung insiden membakar al-Quran, menyifatkan tindakan dilindungi di bawah kebebasan bersuara itu sebagai diskriminasi.
 • Sweden menyaksikan beberapa siri pembakaran kitab suci Islam, dengan kerajaan menyuarakan kecaman tetapi mengatakan negara itu tidak boleh menghentikan tindakan yang dilindungi di bawah undang-undang kebebasan bersuara.
 • Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang memberi tekanan selama berbulan-bulan ke atas Sweden kerana menerima aktivis Kurdish yang dilihat Turkiye sebagai pengganas, berkata negara-negara Barat memperlihatkan ‘wabak’ perkauman termasuk Islamofobia.
 • “Mentaliti yang menggalakkan serangan mengerikan terhadap al-Quran di Eropah, dengan membenarkan mereka bertopengkan kebebasan bersuara, pada dasarnya menggelapkan masa depan (Eropah) sendiri melalui tangannya sendiri,” katanya ketika berucap di Perhimpunan Agung PBB.
 • “Api rasa tidak hormat tidak akan mengatasi kebenaran,” kata Presiden Iran, Ebrahim Raisi, menuduh Barat berusaha mengalihkan perhatian dengan elemen kebebasan bersuara.
 • “Saya akan berkata kepada saudara Muslim bahawa tidak masuk akal bagi kita untuk terganggu oleh orang bodoh atau orang yang berat sebelah apabila dia terfikir untuk memprovokasi kita dengan membakar al-Quran atau dengan bentuk remeh lain,” kata Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

NEW YORK: Pemimpin Islam yang berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam mengecam Barat berhubung insiden membakar al-Quran, menyifatkan tindakan dilindungi di bawah kebebasan bersuara itu sebagai diskriminasi.

Sweden menyaksikan beberapa siri pembakaran kitab suci Islam, dengan kerajaan menyuarakan kecaman tetapi mengatakan negara itu tidak boleh menghentikan tindakan yang dilindungi di bawah undang-undang kebebasan bersuara.

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang memberi tekanan selama berbulan-bulan ke atas Sweden kerana menerima aktivis Kurdish yang dilihat Turkiye sebagai pengganas, berkata negara-negara Barat memperlihatkan ‘wabak’ perkauman termasuk Islamofobia.

“Ia telah mencapai tahap yang tidak boleh diterima, malangnya ahli politik populis di banyak negara terus bermain api dengan menggalakkan trend berbahaya seperti itu.

“Mentaliti yang menggalakkan serangan mengerikan terhadap al-Quran di Eropah, dengan membenarkan mereka bertopengkan kebebasan bersuara, pada dasarnya menggelapkan masa depan (Eropah) sendiri melalui tangannya sendiri,” katanya ketika berucap di Perhimpunan Agung PBB.

Protes di Sweden yang membabitkan pembakaran al-Quran dianjurkan pelarian Salwan Momika, mencetuskan kemarahan di Asia Barat termasuk negara asalnya Iraq.

Erdogan pada Julai berkata beliau akan menarik balik sekatan ke atas usaha Sweden untuk menyertai NATO tetapi Parlimen Turkiye belum lagi mengesahkan keahlian negara itu.

Advertisement

Presiden Iran, Ebrahim Raisi, seorang ulama yang mewakili negara teokratik Syiah, mengangkat al-Quran ketika berucap.

“Api rasa tidak hormat tidak akan mengatasi kebenaran,” kata Raisi, menuduh Barat berusaha mengalihkan perhatian dengan elemen kebebasan bersuara.

“Islamofobia dan budaya apartheid yang disaksikan di negara-negara Barat – terbukti dalam tindakan daripada mencemarkan al-Quran hingga kepada larangan hijab di sekolah dan banyak lagi diskriminasi yang menyedihkan tidak layak untuk maruah manusia,” kata Raisi.

Beliau merujuk tindakan Perancis, yang secara kontroversi mengharamkan wanita Islam memakai tudung di sekolah.

Kemunculannya berlaku setahun selepas Iran didakwa bertindak ganas terhadap protes diketuai wanita, dicetuskan oleh kematian dalam tahanan Mahsa Amini yang ditahan oleh polis moral kerana didakwa melanggar syarat memakai hijab.

Emir Qatar, kerajaan kaya yang mempunyai hubungan rapat dengan Barat dan dunia Islam yang lain, dalam ucapannya berkata bahawa “mengkompromi kesucian orang lain dengan sengaja” tidak seharusnya dilihat sebagai kebebasan bersuara.

Advertisement

“Saya akan berkata kepada saudara Muslim bahawa tidak masuk akal bagi kita untuk terganggu oleh orang bodoh atau orang yang berat sebelah apabila dia terfikir untuk memprovokasi kita dengan membakar al-Quran atau dengan bentuk remeh lain,” kata emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

“Al-Quran itu terlalu suci untuk dicemari oleh orang yang bodoh,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
 • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
 • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
 • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
 • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending