Connect with us

Antarabangsa

Penyakit X 20 kali lebih berbahaya daripada Covid-19

Pakar kesihatan global menyuarakan kebimbangan penduduk memandang ringan Covid-19, dengan ancaman pandemik besar yang seterusnya semakin menghampiri.

Wartawan TMT

Published

on

Penyakit X 20 kali lebih berbahaya daripada Covid-19
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pakar kesihatan global suarakan kebimbangan penduduk memandang ringan Covid-19, dengan ancaman pandemik besar yang seterusnya semakin menghampiri.
  • Kumpulan pakar kesihatan itu juga percaya pandemik berkenaan berpotensi meragut sehingga 50 juta nyawa.
  • Digelar sebagai penyakit X oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ia dijangka boleh berlaku pada bila-bila masa.
  • “Ia mungkin tercetus daripada jutaan virus yang belum dikesan dan boleh menjadi 20 kali lebih berbahaya berbanding koronavirus yang mengakibatkan 2.5 juta kematian,” jelas laporan The Mirror.

LONDON: Pakar kesihatan global menyuarakan kebimbangan penduduk memandang ringan Covid-19, dengan ancaman pandemik besar yang seterusnya semakin menghampiri.

Malah, kumpulan pakar kesihatan itu juga percaya pandemik berkenaan berpotensi meragut sehingga 50 juta nyawa.

Digelar sebagai penyakit X oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ia dijangka boleh berlaku pada bila-bila masa.

“Ia mungkin tercetus daripada jutaan virus yang belum dikesan dan boleh menjadi 20 kali lebih berbahaya berbanding koronavirus yang mengakibatkan 2.5 juta kematian,” jelas laporan The Mirror.

Menurut pakar, pandemik seterusnya mungkin sama dengan tahap selesema Sepanyol, ketika vaksin dinyatakan oleh WHO perlu disediakan dan diagihkan secara segera untuk menangani penyakit itu.

Tambahnya, impaknya mungkin jauh lebih besar berbanding Covid-19 selepas dunia berada pada situasi ‘tidak bersedia’ ketika menghadapi jangkitan terbabit pada awal 2020.

Kate Bingham yang pernah mempengerusikan Pasukan Petugas Vaksin Britain antara Mei dan Disember tahun lalu menggesa penduduk supaya tidak leka hanya kerana Covid-19 kini dianggap sebagai penyakit rutin.

Advertisement

“Pandemik selesema tahun 1918-1919 sudah membunuh sekurang-kurangnya 50 juta orang di seluruh dunia, iaitu dua kali lebih ramai daripada yang terkorban dalam Perang Dunia Pertama.

“Jadi, ketika ini, kita boleh menjangkakan angka kematian serupa akibat salah satu daripada banyak virus yang sudah wujud,” katanya.

Menurut beliau, saintis pada masa ini sudah mengenal pasti 25 keluarga virus yang berpotensi untuk berkembang menjadi pandemik.

Selain itu, katanya, dianggarkan terdapat kira-kira sejuta lagi virus yang masih terdapat di luar sana dan boleh melompat dari satu spesies ke spesies lain dan berupaya membunuh jutaan manusia.

“Bayangkan jika penyakit X berjangkit dengan kadar kematian seperti Ebola (67 peratus).

“Di bahagian lain di dunia, ia kemudiannya mereplika dan lambat-laun ada individu akan jatuh sakit,” katanya.

Advertisement

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending