Connect with us

Antarabangsa

Wakil rakyat Islam pertama Connecticut diserang selepas solat sunat Aidiladha

Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.

Wartawan TMT

Published

on

Wakil rakyat Islam pertama Connecticut diserang selepas solat sunat Aidiladha
Foto: Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Maryam Khan.
  • Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.
  • Maryam Khan, tiga anaknya, kakak dan seorang rakannya dilaporkan didatangi seorang lelaki yang mengeluarkan “kata-kata kasar dan lucah” dan kemudiannya “menangkap dan memukul dan menolaknya ke tanah,” kata Majlis Hubungan Amerika-Islam cawangan Connecticut.
  • Menurut laporan CBS News, seorang lelaki berusia 30 tahun berdepan tuduhan serangan berhubung insiden itu.
  • Suspek yang dikenali sebagai Andrey Desmond didakwa cuba menghalang Maryam daripada meninggalkan kawasan itu dan menyerangnya. 

Washington – Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.

Perwakilan wanita itu, Maryam Khan, tiga anaknya, kakak dan seorang rakannya dilaporkan didatangi seorang lelaki yang mengeluarkan “kata-kata kasar dan lucah” dan kemudiannya “menangkap dan memukul dan menolaknya ke tanah,” kata Majlis Hubungan Amerika-Islam cawangan Connecticut.

Menurut laporan CBS News, seorang lelaki berusia 30 tahun berdepan tuduhan serangan berhubung insiden itu.

Suspek yang dikenali sebagai Andrey Desmond didakwa cuba menghalang Maryam daripada meninggalkan kawasan itu dan menyerangnya. 

Maryam dikatakan mengalami kecederaan ringan, kata polis.

Suspek dilaporkan melarikan diri selepas insiden serangan itu, namun berjaya dikejar dan ditahan oleh orang awam sehingga polis tiba.

Andrey ditangkap dan menghadapi pertuduhan serangan tahap ketiga, kekangan yang menyalahi undang-undang tahap kedua, pelanggaran keamanan tahap kedua dan perlakuan campur tangan polis.

Advertisement

Sumber: CBS News

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending