Connect with us

Antarabangsa

Wakil rakyat Islam pertama Connecticut diserang selepas solat sunat Aidiladha

Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.

Wartawan TMT

Published

on

Wakil rakyat Islam pertama Connecticut diserang selepas solat sunat Aidiladha
Foto: Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Maryam Khan.
  • Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.
  • Maryam Khan, tiga anaknya, kakak dan seorang rakannya dilaporkan didatangi seorang lelaki yang mengeluarkan “kata-kata kasar dan lucah” dan kemudiannya “menangkap dan memukul dan menolaknya ke tanah,” kata Majlis Hubungan Amerika-Islam cawangan Connecticut.
  • Menurut laporan CBS News, seorang lelaki berusia 30 tahun berdepan tuduhan serangan berhubung insiden itu.
  • Suspek yang dikenali sebagai Andrey Desmond didakwa cuba menghalang Maryam daripada meninggalkan kawasan itu dan menyerangnya. 

Washington – Wakil rakyat Islam pertama di Connecticut, Amerika Syarikat (AS) diserang selepas menghadiri solat sunat Aidiladha bersama keluarganya pada pagi 28 Jun lalu di Hartford, Connecticut.

Perwakilan wanita itu, Maryam Khan, tiga anaknya, kakak dan seorang rakannya dilaporkan didatangi seorang lelaki yang mengeluarkan “kata-kata kasar dan lucah” dan kemudiannya “menangkap dan memukul dan menolaknya ke tanah,” kata Majlis Hubungan Amerika-Islam cawangan Connecticut.

Menurut laporan CBS News, seorang lelaki berusia 30 tahun berdepan tuduhan serangan berhubung insiden itu.

Suspek yang dikenali sebagai Andrey Desmond didakwa cuba menghalang Maryam daripada meninggalkan kawasan itu dan menyerangnya. 

Maryam dikatakan mengalami kecederaan ringan, kata polis.

Suspek dilaporkan melarikan diri selepas insiden serangan itu, namun berjaya dikejar dan ditahan oleh orang awam sehingga polis tiba.

Andrey ditangkap dan menghadapi pertuduhan serangan tahap ketiga, kekangan yang menyalahi undang-undang tahap kedua, pelanggaran keamanan tahap kedua dan perlakuan campur tangan polis.

Sumber: CBS News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending