Connect with us

Antarabangsa

Ibu bapa bantah bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak sekolah rendah di Manchester

Ibu bapa yang menentang bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak mereka telah mengadakan protes di luar sekolah rendah Manchester, United Kingdom (UK) pada Selasa. 

Wartawan TMT

Published

on

Ibu bapa bantah bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak sekolah rendah di Manchester
Foto: Ibu bapa yang menentang bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak mereka telah mengadakan protes di luar sekolah rendah Manchester, United Kingdom (UK).
  • Ibu bapa yang menentang bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak mereka, telah mengadakan protes di luar sekolah rendah Manchester, United Kingdom (UK) pada hari Selasa (4 Julai). 
  • Menurut laporan Manchester Evening News, kira-kira 100 orang dilaporkan berdemonstrasi di luar Sekolah Rendah Birchfields di Fallowfield, pada waktu pagi, dengan lebih ramai hadir pada sebelah petang.
  • Ia berlaku susulan ratusan kanak-kanak tidak bersekolah selama empat hari sejak beberapa minggu lalu berikutan pertemuan dengan ibu bapa baru-baru ini di mana kelas pendidikan perhubungan dan seksualiti (RSE) telah dibincangkan.

Ibu bapa yang menentang bahan LGBT ditunjukkan kepada anak-anak mereka telah mengadakan protes di luar sekolah rendah Manchester, United Kingdom (UK) pada Selasa. 

Menurut laporan Manchester Evening News, kira-kira 100 orang dilaporkan berdemonstrasi di luar Sekolah Rendah Birchfields di Fallowfield pada waktu pagi dengan lebih ramai hadir pada sebelah petang.

Penunjuk perasaan kedengaran melaungkan “memalukan anda” dan “terlalu banyak, terlalu cepat” sambil memegang papan tanda bertulis “berhenti melakukan hubungan seksual dengan anak-anak kami”. 

Selain itu, beberapa peserta tidak dikaitkan dengan sekolah itu, turut berada di sana untuk ‘mengawal’ protes itu, kata Perkhidmatan Pelaporan Demokrasi Tempatan (LDRS).

Dalam pada itu, salah seorang penganjur dan ibu bapa kepada empat anak di sekolah itu, kini dilarang memasuki kawasan sekolah tersebut. 

Mohammed Sajjad turut menafikan dakwaan tingkah lakunya terhadap kakitangan sekolah telah mengancam dan menakutkan.

Ia berlaku susulan ratusan kanak-kanak tidak bersekolah selama empat hari sejak beberapa minggu lalu berikutan pertemuan dengan ibu bapa baru-baru ini di mana kelas pendidikan perhubungan dan seksualiti (RSE) telah dibincangkan.

Penunjuk perasaan juga menggesa perbualan ‘terbuka dan jujur’ mengenai kandungan kurikulum yang diajar.

Mereka menuntut ‘semua bahan LGBT’ dihadkan kepada RSE selepas video seorang gadis transgender ditunjukkan kepada murid dalam pelajaran lain tahun lepas. 

Susulan itu, video itu kemudiannya dikeluarkan daripada kandungan kurikulum. 

Walau bagaimanapun, pihak sekolah itu mengatakan mereka tidak mengajar pendidikan seks kepada pelajar sekolah tersebut.

Bercakap kepada LDRS, Sajjad berkata, “Ibu bapa benar-benar kecewa kerana mereka mendengar perkara daripada anak-anak mereka. Kami merasakan kami tidak sepatutnya mendengar daripada anak-anak kami jika sekolah menunjukkan bahan sensitif”.

Sajjad berkata dia mula bercakap dengan ibu bapa lain mengenai kebimbangannya selepas video itu ditayangkan. 

Sumber: Manchester Evening News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending