Connect with us

Antarabangsa

Jangan ubah status-quo Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis – Hamas

Hamas semalam memberi amaran kepada Israel bahawa sebarang perubahan terhadap status quo Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis akan menyebabkan kawasan itu ‘berubah ibarat dilanda gempa bumi’.

Wartawan TMT

Published

on

Jangan ubah status-quo Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis – Hamas
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hamas semalam memberi amaran kepada Israel bahawa sebarang perubahan terhadap status quo Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis akan menyebabkan kawasan itu ‘berubah ibarat dilanda gempa bumi’.
  • Timbalan Ketua Bridged Al-Qassam, Marwan Issa, mengeluarkan amaran itu dalam satu wawancara dengan saluran satelit yang berpangkalan di Gaza, TV Al Aqsa.
  • “Tiada proses politik dan musuh (Israel) sudah membatalkan perjanjian Oslo (yang ditandatangani antara Israel dan Palestin pada 1993), supaya hari yang mendatang dipenuhi dengan peristiwa dan tragedi,” kata Issa.

GAZA: Hamas semalam memberi amaran kepada Israel bahawa sebarang perubahan terhadap status quo Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis akan menyebabkan kawasan itu ‘berubah ibarat dilanda gempa bumi’.

Timbalan Ketua Bridged Al-Qassam, Marwan Issa, mengeluarkan amaran itu dalam satu wawancara dengan saluran satelit yang berpangkalan di Gaza, TV Al Aqsa.

Kenyataan itu dibuat ketika ketegangan kedua-dua belah pihak semakin meningkat terutama ketika menjelang bulan Ramadan dan perayaan Paskah Yahudi di Baitulmaqdis serta perkarangan Masjid Al-Aqsa.

“Tiada proses politik dan musuh (Israel) sudah membatalkan perjanjian Oslo (yang ditandatangani antara Israel dan Palestin pada 1993), supaya hari yang mendatang dipenuhi dengan peristiwa dan tragedi,” kata Issa.

Beliau turut mengajak semua pihak ‘menyemarakkan dan menyokong penentangan di seluruh Palestin terutama di Tebing Barat serta Baitulmaqdis.

“Kami akan mempertahankan rakyat Palestin dengan menggunakan kekuatan yang ada tanpa memerlukan sebarang campur tangan,” katanya.

Pada April lalu, perkarangan Masjid Al-Aqsa menyaksikan pertempuran antara jemaah Palestin dan pasukan polis Israel ketika orang Yahudi melawat tapak suci berkenaan, menyebabkan 12 jemaah Palestin cedera.

Ancaman oleh Hamas itu juga berlaku di tengah ketegangan yang sedang memuncak di Tebing Barat sejak Januari lalu.

Kementerian Kesihatan Palestin berkata, sejak Januari lalu terdapat 84 rakyatnya dibunuh oleh tentera Israel di Tebing Barat dan Baitulmaqdis, manakala 14 lagi warga Israel turut terbunuh dalam tempoh yang sama. 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending