Connect with us

Ekonomi

Majoriti CEO Malaysia percaya ekonomi global merosot tahun ini

Kira-kira 74 peratus Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia percaya pertumbuhan ekonomi global akan merosot dalam tempoh 12 bulan akan datang, demikian menurut Tinjauan CEO Global Tahunan ke-26 PwC.

Wartawan TMT

Published

on

Majoriti CEO Malaysia percaya ekonomi global merosot tahun ini
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Ia adalah perubahan ketara dari prospek 2021 dan 2022 lebih optimis, apabila lebih dari tiga perempat di seluruh dunia (masing-masing 76 peratus dan 77 peratus) berpendapat pertumbuhan ekonomi akan bertambah baik.” –  Tinjauan CEO Global Tahunan ke-26 PwC.
  • Di peringkat global, keyakinan CEO terhadap prospek pertumbuhan syarikat mereka sendiri juga merosot secara mendadak sejak tahun lalu (-26 peratus), penurunan terbesar sejak krisis kewangan 2008-2009 apabila penurunan sebanyak 58 peratus direkodkan.
  • 52 peratus dari CEO global (74 peratus di Malaysia) laporkan mahu kurangkan kos operasi, manakala 51 peratus secara global (40 peratus di Malaysia) laporkan kenaikan harga dan 48 peratus secara global (63 peratus di Malaysia) laporkan mempelbagaikan penawaran produk dan perkhidmatan.

 

KUALA LUMPUR: Kira-kira 74 peratus Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia percaya pertumbuhan ekonomi global akan merosot dalam tempoh 12 bulan akan datang, demikian menurut Tinjauan CEO Global Tahunan ke-26 PwC.

Menurut tinjauan yang disiarkan hari ini, angka itu adalah hampir sama dengan sentimen membabitkan CEO seluruh dunia yang mencatatkan 73 peratus.

“Tinjauan CEO yang suram kali ini adalah pandangan CEO yang paling pesimis terhadap pertumbuhan ekonomi global sejak kami mula bertanyakan soalan ini 12 tahun yang lalu.

“Ia adalah perubahan ketara daripada prospek 2021 dan 2022 yang lebih optimis, apabila lebih daripada tiga perempat di seluruh dunia (masing-masing 76 peratus dan 77 peratus) berpendapat pertumbuhan ekonomi akan bertambah baik.

“Trend ini adalah serupa di Malaysia, yang mana sentimen tempatan berbeza pada 2022 (apabila 92 peratus CEO Malaysia menyatakan keyakinan terhadap pertumbuhan ekonomi global) dan pada 2021 (71 peratus menyatakan optimistik),” katanya.

Tinjauan itu dibuat membabitkan 4,410 CEO di 105 negara dan wilayah pada Oktober dan November 2022.

Advertisement

Tinjauan itu melaporkan, di samping persekitaran yang mencabar, hampir 40 peratus CEO di seluruh dunia dan 51 peratus CEO Malaysia berpendapat organisasi mereka tidak akan berdaya maju dari segi ekonomi dalam tempoh sedekad ini jika mereka meneruskan hala tuju semasa.

“Corak ini konsisten merentas pelbagai sektor di seluruh dunia, termasuk telekomunikasi (46 peratus), pembuatan (43 peratus), penjagaan kesihatan (42 peratus) dan teknologi (41 peratus).

“Di peringkat global, keyakinan CEO terhadap prospek pertumbuhan syarikat mereka sendiri juga merosot secara mendadak sejak tahun lalu (-26 peratus), penurunan terbesar sejak krisis kewangan 2008-2009 apabila penurunan sebanyak 58 peratus direkodkan,” katanya.

Menurut tinjauan itu lagi, sebagai tindak balas kepada iklim ekonomi semasa, CEO sedang mencari kaedah untuk mengurangkan kos dan merangsang pertumbuhan hasil.

52 peratus daripada CEO global (74 peratus di Malaysia) melaporkan mahu mengurangkan kos operasi, manakala 51 peratus secara global (40 peratus di Malaysia) melaporkan kenaikan harga dan 48 peratus secara global (63 peratus di Malaysia) melaporkan mempelbagaikan penawaran produk dan perkhidmatan, katanya.

“Bagaimanapun, lebih separuh di seluruh dunia atau 60 peratus, mengatakan mereka tidak merancang untuk mengurangkan saiz tenaga kerja dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Advertisement

“Sebilangan besar di seluruh dunia atau 80 peratus pula menunjukkan mereka tidak bercadang untuk mengurangkan imbuhan kakitangan bagi mengekalkan bakat atau mengurangkan tenaga kerja.

“Perkadaran itu lebih tinggi dalam kalangan CEO Malaysia, dengan 71 peratus tidak merancang untuk mengurangkan tenaga kerja, dan 83 peratus tidak merancang untuk mengurangkan imbuhan, kerana mereka berusaha untuk mengekalkan keseimbangan antara pertumbuhan jangka panjang dan isu operasi semasa,” katanya.

Rakan Pengurusan PwC Malaysia, Soo Hoo Khoon Yean, berkata implikasi isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dalam bidang teras perniagaan menjejaskan keyakinan CEO.

Katanya, rantaian bekalan ialah bidang yang dijangka paling ketara terjejas oleh risiko perubahan iklim dalam tempoh 12 bulan akan datang (51 peratus CEO Malaysia berbanding 42 peratus daripada rakan sejawatan global).

“Ini memberikan gambaran menyeluruh mengenai kepercayaan pelanggan, yang bergantung pada keseimbangan seandainya terjejas oleh gangguan rantaian bekalan,” katanya.

 

Advertisement

Sumber: Berita Harian

Ekonomi

Bajet 2023 perlu fokus kurangkan kos sara hidup rakyat

Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan semula pada 24 Februari ini perlu memberi tumpuan dalam menjamin kesejahteraan rakyat terutama mengurangkan beban kos sara hidup yang tinggi terhadap golongan rentan, demikian kata penganalisis.

Wartawan TMT

Published

on

Bajet 2023 perlu fokus kurangkan kos sara hidup rakyat
Foto: Penganalisis ekonomi, Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai
  • Bantuan tunai masih diperlukan bagi pastikan golongan berpendapatan rendah kekal berdaya tahan hadapi persekitaran ekonomi yang mencabar. – Penganalisis ekonomi, Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai
  • “Pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat sentiasa jadi tumpuan, namun dengan jangkaan ekonomi global semakin tidak menentu dan prospek pertumbuhan kurang memberangsangkan, adalah perlu untuk Bajet 2023 beri tumpuan pada kesejahteraan rakyat.”
  • “Usaha turunkan harga barang adalah sangat sukar kerana negara tidak boleh melakukan kawalan, terutamanya bahan makanan diimport, dengan harga meningkat boleh mendorong inflasi import.”
  • “Kita tidak boleh mempunyai matlamat kurangkan harga, tapi jika kita boleh stabilkan harga adalah satu pencapaian (dengan ambil kira keadaan semasa),” katanya.

 

KUALA LUMPUR: Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan semula pada 24 Februari ini perlu memberi tumpuan dalam menjamin kesejahteraan rakyat terutama mengurangkan beban kos sara hidup yang tinggi terhadap golongan rentan, demikian kata penganalisis.

Penganalisis ekonomi, Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai, berkata bantuan tunai masih diperlukan bagi memastikan golongan berpendapatan rendah kekal berdaya tahan menghadapi persekitaran ekonomi yang mencabar.

Beliau berkata, lazimnya, pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat sentiasa menjadi tumpuan, namun dengan jangkaan ekonomi global semakin tidak menentu dan prospek pertumbuhan kurang memberangsangkan, adalah perlu untuk Bajet 2023 memberi tumpuan kepada kesejahteraan rakyat.

“Bagi saya, fokus pada tahun ini adalah kesejahteraan rakyat kerana kita akan berdepan cabaran sukar.

“Kos sara hidup dijangka meningkat dan apabila kos sara hidup meningkat, pendapatan benar (rakyat) menjadi rendah dan tahap kesengsaraan makin tinggi,” katanya kepada BH.

Barjoyai berkata, persoalan sekarang adalah bagaimana untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat, yang mana secara teorinya adalah dengan menurunkan harga barang.

Advertisement

Namun, beliau berkata usaha menurunkan harga barang adalah sesuatu yang sangat sukar kerana negara tidak boleh melakukan kawalan, terutamanya bahan makanan yang diimport, dengan harga yang meningkat boleh mendorong inflasi import.

Justeru, katanya, kerajaan perlu menangani isu kenaikan harga barang dengan memastikan pengguna tidak dieksploitasi dan pada masa sama menjamin kelangsungan perniagaan.

“Kita tidak boleh mempunyai matlamat mengurangkan harga, tetapi jika kita boleh menstabilkan harga adalah satu pencapaian (dengan mengambil kira keadaan semasa),” katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan, dijadual membentangkan semula Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat pada 24 Februari ini.

Pembentangan semula bajet tahunan itu berikutan Belanjawan 2023 yang dibentangkan pada 7 Oktober 2022 tidak dapat dibahas dan diluluskan berikutan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan.

Ketika ia dibentangkan kali pertama pada awal Oktober tahun lalu, peruntukan bajet itu paling besar dan tinggi dalam sejarah negara iaitu berjumlah RM372.3 bilion.

Advertisement

 

Sumber: Berita Harian

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending