Connect with us

Terkini

Jangan sekat kebebasan bersuara anak muda

Kerajaan Persekutuan diterajui Pakatan Harapan (PH) dinasihat agar tidak menyekat kebebasan bersuara anak muda yang mahukan kebaikan untuk negara.

Wartawan TMT

Published

on

jangan-sekat-kebebasan-bersuara-anak-muda
Foto: Gambar Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah.
  • Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, tindakan menyekat kandungan media sosial golongan belia di aplikasi ‘tiktok’ tidak mencerminkan demokrasi sebenar yang dijanjikan PH.
  • Katanya, kerajaan hari ini patut beri tumpuan sekat maklumat tidak bermoral seperti budaya lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), lucah, ‘scammer’.
  • “Jangan sekat yang baik disebabkan perbezaan pandangan, beri ruang untuk menegur, mengkritik termasuk sindiran-sindiran serta pelbagai cara lain untuk memberikan kefahaman yang tepat kepada setiap orang,” ujarnya.
  • “Kerajaan harus mendidik anak muda memiliki pemikiran matang, kerana mereka  golongan terpelajar, dapat pendidikan di sekolah kerajaan dan cikgunya dikawal oleh kementerian, jadi raikanlah mereka.

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Persekutuan diterajui Pakatan Harapan (PH) dinasihat agar tidak menyekat kebebasan bersuara anak muda yang mahukan kebaikan untuk negara.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, tindakan menyekat kandungan media sosial golongan belia terutamanya di aplikasi ‘tiktok’ tidak mencerminkan demokrasi sebenar yang dijanjikan PH.

Katanya, tekanan sama turut tidak wajar dikenakan terhadap pendakwah berlainan ideologi memandangkan Malaysia sebuah negara demokrasi.

“Berilah ruang kepada anak muda berfikir dengan matang untuk menilai yang mana baik dan buruk.

“Sepatutnya kerajaan hari ini beri tumpuan untuk menyekat isi kandungan serta maklumat yang buruk dan tidak bermoral seperti budaya lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), lucah, ‘scammer’.

“Jangan sekat yang baik disebabkan perbezaan pandangan, beri ruang untuk menegur, mengkritik, kerana ia juga adalah kebebasan, termasuk sindiran-sindiran serta pelbagai cara lain untuk memberikan kefahaman yang tepat kepada setiap orang,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika ditemui media di Duyong Marina Resort, di sini, semalam.

Advertisement

Mengulas lanjut katanya, kerajaan dibentuk hari ini tidak perlu mengikut ideologi luar yang mahu rakyat mengikut telunjuk mereka semata-mata.

“Kerajaan sepatutnya mendidik anak muda memiliki pemikiran yang matang, kerana mereka adalah golongan terpelajar, mendapat pendidikan di sekolah kerajaan di mana cikgu-cikgunya telah dikawal oleh kementerian, jadi raikanlah mereka.

“Apabila didapati mereka salah berfikir, barulah diperbetulkan apa yang selama ini mereka salah faham serta keliru, jangan ikut zaman Firaun apabila diketahui ada unsur-unsur hendak menjatuhkan kerajaan dia bunuh semua anak-anak lelaki yang baru lahir, akhirnya lahir Nabi Musa dalam istana,” katanya.

Sehubungan itu Mohd Nor mengharapkan anak muda terus menyuburkan dakwah serta menyampaikan maklumat menerusi platform media sosial dengan cara kreatif dan tersendiri.

“Kena sampaikan kebenaran melalui apa sahaja cara mengikut apa yang diajar oleh Allah, berkata benarlah walaupun pahit, dihalang, mahupun disekat.

“Kita hidup berprinsipkan kebenaran, kerana itu menjadi tugas untuk menyampaikan perkara yang benar untuk membina sebuah masyarakat yang bertamadun, negara barat serta Jepun menjadi maju kerana maklumat diberikan kebebasan,” katanya.

Advertisement

Sumber: Harakahdaily

Terkini

Umat Islam boleh hadir perayaan bukan Islam tetapi haram terlibat upacara agama – Fatwa Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid
  • Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar perkenan fatwa kerajaan negeri garis panduan umat Islam hadiri perayaan bukan Islam bermula minggu depan.
  • Masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual amalan agama tersebut.
  • “Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.” 
  • “Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain”. – Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid.

 

JOHOR BAHRU – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, berdasarkan fatwa itu nanti masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis keraian sesuatu perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual yang berkait dengan amalan agama tersebut.

“Menurut sebilangan ulama, hukum meraikan undangan ke majlis perayaan bukan Islam adalah harus dan dibenarkan, contohnya majlis terbuka atau majlis makan malam dan seumpamanya.

“Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.

“Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Islam Iskandar pada Khamis.

Turut hadir Ketua Penolong Mufti Bahagian Fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ), Baharin Jalal.

Advertisement

Beliau berkata, umat Islam yang melanggar garis panduan tersebut boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Johor 1997.

Menurutnya, empat garis panduan tersebut adalah perkara, perbuatan atau perkataan yang bertentangan dengan akidah Islam; bertentangan dengan syarak; bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya serta menyentuh sensitiviti masyarakat Islam.

 

Sumber: Sinar Harian

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending