Connect with us

Terkini

Edar sejuta al-Quran, PM dikritik mahu tunjuk lebih ‘Islam’ dari PAS

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikritik tidak sepatutnya terlalu bersemangat dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Edar sejuta al-Quran, PM dikritik mahu tunjuk lebih ‘Islam’ dari PAS
Foto: Ranjit Singh Malhi
  • Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengedarkan sejuta naskah al-Quran sebagai tindak balas kepada tindakan ahli politik anti-Islam Sweden, Rasmus Paludan membakar Al-Quran dikritik sejarawan tempatan, Ranjit Singh Malhi.
  • Ranjit menyifatkan tindakan Perdana Menteri itu bertujuan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam.
  • “Anda memilih untuk bertindak balas terhadap tindakan bodoh seseorang di luar negara dengan kos pembayar cukai Malaysia,” – Ranjit Singh Malhi.

 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikritik tidak sepatutnya terlalu bersemangat dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS.

Kritikan itu datang dari sejarawan tempatan, Ranjit Singh Malhi yang ‘terkejut dan kecewa’ dengan keputusan Anwar untuk ‘segera mengedarkan sejuta naskah al-Quran secara global’ sebagai reaksi kepada kejadian pembakaran al-Quran oleh ahli politik anti-Islam di Sweden baru-baru ini.

“Anda memilih untuk bertindak balas terhadap tindakan bodoh seseorang di luar negara dengan kos pembayar cukai Malaysia,” kata ahli sejarah bebas itu menerusi hantaran di laman Facebooknya.

Foto: Tangkap layar hantaran Facebook Ranjit Singh Malhi

“Selain itu, anda cuba – walaupun secara tidak bijak – untuk memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan bahawa anda lebih ‘Islam’ daripada PAS.”

Kritikan hampir sama pernah berlaku lebih tujuh tahun lalu apabila projek Yayasan Maklumat dan Khidmat Islamik mencetak sejuta naskah terjemahan al-Quran untuk diedarkan kepada bukan Islam pada 2015 turut dikiritik segelintir pihak.

Media ketika itu melaporkan Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) menyifatkan inisiatif di bawah naungan Tun Dr Mahathir Mohamad itu sebagai tidak masuk akal.

MCCBCHST mendakwa orang Islamlah yang terlibat dalam pembunuhan dan kecaman terhadap agama dan agama lain, maka umat Islam perlu dididik tentang ajaran Islam yang sebenar dan bukannya bukan Islam.

Advertisement

Majlis perundingan itu turut menyenaraikan beberapa contoh usaha bersepadu yang didakwa bertujuan memujuk bukan Islam meninggalkan kepercayaan mereka.

Antaranya usaha Multiracial Reverted Muslim (MRM) mengedarkan sekitar 20,000 cakera padat beberapa hari sebelum sambutan Krismas tahun itu, antara lain berjudul ‘Jesus Christ in the Quran’. – The Merdeka Times

 

Sumber: Facebook Ranjit Singh Malhi

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending