Connect with us

Terkini

Edar sejuta al-Quran, PM dikritik mahu tunjuk lebih ‘Islam’ dari PAS

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikritik tidak sepatutnya terlalu bersemangat dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Edar sejuta al-Quran, PM dikritik mahu tunjuk lebih ‘Islam’ dari PAS
Foto: Ranjit Singh Malhi
  • Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengedarkan sejuta naskah al-Quran sebagai tindak balas kepada tindakan ahli politik anti-Islam Sweden, Rasmus Paludan membakar Al-Quran dikritik sejarawan tempatan, Ranjit Singh Malhi.
  • Ranjit menyifatkan tindakan Perdana Menteri itu bertujuan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam.
  • “Anda memilih untuk bertindak balas terhadap tindakan bodoh seseorang di luar negara dengan kos pembayar cukai Malaysia,” – Ranjit Singh Malhi.

 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikritik tidak sepatutnya terlalu bersemangat dalam memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan dirinya lebih ‘Islam’ daripada PAS.

Kritikan itu datang dari sejarawan tempatan, Ranjit Singh Malhi yang ‘terkejut dan kecewa’ dengan keputusan Anwar untuk ‘segera mengedarkan sejuta naskah al-Quran secara global’ sebagai reaksi kepada kejadian pembakaran al-Quran oleh ahli politik anti-Islam di Sweden baru-baru ini.

“Anda memilih untuk bertindak balas terhadap tindakan bodoh seseorang di luar negara dengan kos pembayar cukai Malaysia,” kata ahli sejarah bebas itu menerusi hantaran di laman Facebooknya.

Foto: Tangkap layar hantaran Facebook Ranjit Singh Malhi

“Selain itu, anda cuba – walaupun secara tidak bijak – untuk memenangi sokongan orang Melayu Islam dengan menunjukkan bahawa anda lebih ‘Islam’ daripada PAS.”

Kritikan hampir sama pernah berlaku lebih tujuh tahun lalu apabila projek Yayasan Maklumat dan Khidmat Islamik mencetak sejuta naskah terjemahan al-Quran untuk diedarkan kepada bukan Islam pada 2015 turut dikiritik segelintir pihak.

Media ketika itu melaporkan Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) menyifatkan inisiatif di bawah naungan Tun Dr Mahathir Mohamad itu sebagai tidak masuk akal.

MCCBCHST mendakwa orang Islamlah yang terlibat dalam pembunuhan dan kecaman terhadap agama dan agama lain, maka umat Islam perlu dididik tentang ajaran Islam yang sebenar dan bukannya bukan Islam.

Majlis perundingan itu turut menyenaraikan beberapa contoh usaha bersepadu yang didakwa bertujuan memujuk bukan Islam meninggalkan kepercayaan mereka.

Antaranya usaha Multiracial Reverted Muslim (MRM) mengedarkan sekitar 20,000 cakera padat beberapa hari sebelum sambutan Krismas tahun itu, antara lain berjudul ‘Jesus Christ in the Quran’. – The Merdeka Times

 

Sumber: Facebook Ranjit Singh Malhi

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending