Connect with us

Terkini

Reformasi pendidikan, murid berhak pilih mata pelajaran yang diminati – pensyarah

Sistem pendidikan sepatutnya menyediakan ruang untuk murid-murid memilih apa yang ingin mereka pelajari tanpa terikat konsep aliran Sains, sastera, teknikal, perdagangan, Pendidikan dan Latihan Teknikal serta Vokasional (TVET) atau ekonomi.

Hidayah Sani

Published

on

Reformasi pendidikan, murid berhak pilih mata pelajaran yang diminati - pensyarah
Foto: Dr Anuar Ahmad, Pensyarah Kanan Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan UKM
  • Sistem pendidikan sepatutnya sediakan ruang untuk murid-murid pilih apa yang ingin mereka pelajari tanpa terikat konsep aliran Sains, sastera, teknikal, perdagangan, Pendidikan dan TVET atau ekonomi.
  • Sistem pendidikan sepatutnya sediakan semua murid dengan kemahiran dan pengetahuan seimbang di antara Sains-Matematik serta pendidikan sastera/bahasa, seni dan muzik.
  • Keupayaan murid berasaskan hafalan maklumat semata-mata bukan lagi penentu kepada pencapaian kecemerlangan pendidikan mereka. 
  • “Pada masa depan, hampir semua badan dunia terkait pendidikan (OECD, UNESCO, Bank Dunia), pakar pendidikan dan pemimpin industri bersetuju yang sepatutnya diberikan perhatian oleh sistem pendidikan ialah penguasaan 4C (Communication Collaboration, Critical Thinking, Creative Thinking).” – Pensyarah Kanan Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan UKM, Dr Anuar Ahmad 

 

KUALA LUMPUR – Sistem pendidikan sepatutnya menyediakan ruang untuk murid-murid memilih apa yang ingin mereka pelajari tanpa terikat konsep aliran Sains, sastera, teknikal, perdagangan, Pendidikan dan Latihan Teknikal serta Vokasional (TVET) atau ekonomi.

Pensyarah Kanan Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan UKM, Dr Anuar Ahmad menjelaskan bahawa sistem pendidikan berbentuk demikian telah pun dilaksanakan oleh beberapa buah negara jiran kita ketika ini.

“Di kalangan negara ASEAN, Indonesia telah pun memulakan dasar kurikulum MERDEKA di mana murid-murid bebas memilih apakah mata pelajaran yang mereka ingin pelajari. 

“Di Singapura pula, mulai tahun 2024 sistem pendidikan mereka akan memansuhkan amalan aliran pendidikan.  Murid-murid lebih bebas memilih apakah mata pelajaran yang mereka minat dan mahu pelajari sepenuh hati. 

“Indonesia dan Singapura nampaknya sudah bersedia untuk melakukan reformasi pendidikan yang lebih holistik kepada murid-murid mereka. Vietnam dan Thailand juga sedang bergerak ke arah sama,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Tambahnya, sistem pendidikan sepatutnya menyediakan semua murid dengan kemahiran dan pengetahuan yang seimbang di antara Sains-Matematik serta pendidikan sastera/bahasa, seni dan muzik.

Katanya, sebelum ini Malaysia menyedari akan hal itu malah sudah mengambil langkah awal iaitu Mantan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik pada tahun 2019 membuat penelitian dan bersedia mengemukakan cadangan pemansuhan aliran Sains dan sastera. 

Anuar berkata, beliau sendiri dijemput dan berpeluang meneliti beberapa cadangan reformasi pendidikan termasuk cadangan pemansuhan aliran Sains dan sastera di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kaukus Reformasi Governan Pilihan Parlimen yang ketika itu dipengerusikan Dato Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, situasi ini menunjukkan berbanding Indonesia dan Singapura, negara kita lebih awal merancang untuk memansuhkan dua aliran itu bagi menjadikan sistem pendidikan negara lebih holistik dan menyeluruh sebagaimana dihasratkan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Bagaimanapun katanya, hasrat tersebut terpaksa ditangguhkan apabila kerajaan bertukar pada awal tahun 2020 dan tindakan susulan untuk cadangan itu tergendala.

Pada masa sama, beliau dalam hantaran itu turut memberitahu istilah ‘kecemerlangan murid’ pada masa depan tidak akan sama lagi seperti dahulu.

“Jika dulu kecemerlangan murid seringkali hanya mementingkan penguasaan maklumat. Lebih banyak dihafal murid-lebih tinggi markah peperiksaan. 

“Maka mereka kuat menghafal dan ‘berlatih tubi menjawab soalan tahun-tahun lepas’ biasanya akan dikategorikan sebagai ‘murid cemerlang’.

“Pada masa depan, hampir semua badan dunia terkait pendidikan (OECD, UNESCO, Bank Dunia), pakar pendidikan dan pemimpin industri bersetuju yang sepatutnya diberikan perhatian oleh sistem pendidikan ialah penguasaan 4C (Communication Collaboration, Critical Thinking, Creative Thinking).

“Secara logiknya, apa tujuannya menguji hafalan murid jika semuanya maklumat sudah ada di hujung jari?” katanya.

Susulan itu, beliau berkata pada masa depan, keupayaan murid yang berasaskan hafalan maklumat semata-mata bukan lagi penentu kepada pencapaian kecemerlangan pendidikan mereka. 

Tambah beliau, berikutan itu juga amalan peperiksaan untuk menguji tahap hafalan murid semakin dianggap ketinggalan di mana kita juga boleh menyaksikan kebanyakan negara khususnya negara maju telah pun menghapuskan peperiksaan berpusat.

Malah, Anuar menjelaskan buku teks yang menjadi satu-satu sumber untuk digunakan dalam pengajaran juga semakin ketinggalan dan tidak relevan lagi. 

Ini berikutan, negara maju itu semakin beralih kepada kaedah pentaksiran berterusan untuk mengukur keupayaan dan kemajuan ‘4C’ murid-murid.

“Konsep pendidikan berasaskan peperiksaan sudah berubah kepada pendidikan berasaskan pembelajaran. Bagi memotivasikan pembelajaran, murid-murid disediakan aktiviti yang menyeronokkan serta memberi makna kepada rasa ingin tahu murid-murid.

“Bagi menjayakan pendidikan tanpa peperiksaan, kurikulum dan silibus mesti dirombak, dipelbagaikan, dipermudahkan dan dikurangkan kandungan supaya lebih banyak aktiviti pembelajaran yang menyeronokan, meningkatkan minat/potensi serta memberi makna kepada murid dapat dilaksanakan di dalam bilik darjah,” kata beliau. – The Merdeka Times

 

Sumber : Facebook Anuar Ahmad

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending