Connect with us

Antarabangsa

Festival muzik Arab Saudi dikritik, ramai wanita dakwa jadi mangsa cabul

Beberapa pengunjung wanita mendakwa berdepan gangguan seksual atau pencabulan ketika menghadiri festival musik MDL Beast Soundstorm di Riyadh, Arab Saudi pada 1 hingga 3 Disember lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Festival muzik Arab Saudi dikritik, ramai wanita dakwa jadi mangsa cabul
  • Beberapa pengunjung wanita mendakwa berhadapan gangguan seksual atau pencabulan ketika menghadiri festival musik MDL Beast Soundstorm di Riyadh, Arab Saudi pada 1 hingga 3 Disember lalu.
  • “Saya benar-benar fikir MDL Beast berusaha keras mengawalnya, tetapi saya masih berfikir, sebagai sebuah negara yang belum pernah mengadakan perayaan seperti ini, kita perlu memperbanyakkan pasukan keselamatan yang terlatih dalam menangani gangguan seksual.” – Penerbit dari Arab Saudi. 
  • Sebelum ini, tiada muzik dimainkan dari konsert awam, pawagam diharamkan, dan lelaki wanita diasingkan; tarian bercampur jantina, seperti dilihat di MDL Beast hari ini, adalah haram.

Beberapa pengunjung wanita mendakwa berdepan gangguan seksual atau pencabulan ketika menghadiri festival musik MDL Beast Soundstorm di Riyadh, Arab Saudi pada 1 hingga 3 Disember lalu.

Festival itu dihadiri lebih 730,000 pengunjung dan menampilkan muzik yang pelbagai, merangkumi elektronik hingga ke hip-hop.

Acara itu dipuji sebagai salah satu festival muzik terbesar dunia tahun ini, namun berdepan kritikan berhubung insiden gangguan seksual terhadap wanita, sekalipun penganjur berjanji memeranginya.

Seorang pengunjung wanita Belanda, Elise Schouten, 25, berkata sejak mereka tiba di konsert itu, sebilangan lelaki menjerit dan cuba menyentuh mereka.

“Saya berpegang pada rakan saya ketika orang ramai menjadi lebih padat ketika kami menuju ke pentas dan kemudian saya merasakannya tiga kali, seseorang mencengkam belakang saya.

“Saya berpaling dan menengking serta menjerit kepada mereka, tetapi mereka tidak berhenti. Sebaliknya, tangan itu menyentuh saya semula.

“Saya perasan kami dikelilingi oleh lelaki sahaja – tiada gadis kelihatan dan ketika itulah panik berlaku,” kata Schouten.

Schouten menceritakan dia menemui seorang pegawai keselamatan dan memberitahunya apa yang telah berlaku. 

Dia memintanya untuk mencari lelaki itu untuk dihalau keluar dari festival itu bagaimanapun, Schouten tidak tahu ke mana lelaki itu pergi kecuali kembali ke lautan manusia.

Dia kemudiannya memfailkan aduan kepada pihak pengurusan acara yang memaklumkan beberapa orang disyaki pengganggu itu telah diusir dari acara tersebut.

Satu lagi kejadian yang menghebohkan media sosial diceritakan jururawat Finland, Erika Milia menerusi hantaran di Instagram.

“Malam tadi adalah salah satu pengalaman paling trauma yang pernah saya alami.

“Saya sentiasa berasa selamat dan dihargai sebagai seorang wanita di Saudi tetapi malam tadi semuanya berubah.

“Saya dan rakan-rakan diganggu secara seksual dan dicabul sebilangan besar lelaki semasa salah satu muzik terbesar perayaan di Timur Tengah,” kata Erika.

Kedua-dua wanita Arab Saudi dan warga asing mengulas pada siarannya, manakala berpuluh-puluh pergi ke akaun MDL Beast untuk menyuarakan rungutan mereka.

Selepas dikritik pada 2019 dan 2021, berikutan gangguan tersebut, penganjur MDL Beast mengambil langkah tambahan melalui kempen ‘Respect & Reset’ yang bertujuan meningkatkan zon keselamatan dan tarian selamat untuk mencegah gangguan seksual dan gangguan lain, terutamanya yang menyasarkan wanita, dalam pelbagai peringkat serta tempat.

Di sebalik usaha sedemikian, selepas perayaan itu berakhir dan melalui acara seterusnya – MDL Balad Beast, yang berlangsung di Jeddah pada 9 dan 10 Disember – media sosial dibanjir wanita yang bercerita dan membuat aduan diganggu di acara itu.

“Saya benar-benar fikir MDL Beast berusaha keras mengawalnya, tetapi saya masih berfikir, sebagai sebuah negara yang belum pernah mengadakan perayaan seperti ini, kita perlu memperbanyakkan pasukan keselamatan terlatih dalam menangani gangguan seksual,” kata seorang penerbit dari Arab Saudi yang enggan dikenali.

Tahun ini, kawasan VIP VIB (Very Important Beast) dihubungkan dengan rangkaian laluan pejalan kaki bertingkat yang menghubungkan pentas dan menuju ke kawasan makanan dan minuman ditetapkan.

Di bawah, di atas tanah, adalah kawasan Kemasukan Am, di mana kebanyakan wanita berada dan mengatakan mereka diserang.

Sangat sedikit wanita boleh dilihat dalam kategori ini pada waktu awal pagi, di mana ramai lelaki Arab Saudi yang kebanyakannya muda bergerak dari konsert ke konsert. 

Pemandangan itu serupa seperti karnival, menakutkan, di mana lelaki memakai penutup muka hitam dan pelbagai warna untuk menutup identiti mereka, cermin mata rave psychedelic trippy dan solekan bergemerlapan yang dipakai secara terhad namun memaparkan budaya aneh yang ketara.

Malah, segelintir ratu drag Saudi menerobos lautan manusia, menegaskan keperibadian mereka. 

Lelaki mabuk pula kelihatan tersandung di tengah-tengah orang ramai yang bercampur dengan pelbagai bau ganja sedangkan, Arab Saudi mengharamkankan alkohol, dadah dan homoseksualiti.

Tetapi MDL Beast sekali lagi mencipta ruang yang menguji had desakan kerajaan untuk perubahan sosial.

“Saya tidak fikir pengawal keselamatan tahu apa yang perlu dilakukan apabila ia berkaitan dengan perkara ini,” kata penerbit dari Arab Saudi itu.

Sebelum ini, tiada muzik dimainkan dari konsert awam, pawagam diharamkan, dan antara lelaki wanita diasingkan; tarian bercampur jantina, seperti dilihat di MDL Beast hari ini, adalah haram.

 

Sumber : Middle East Eye, Mail Online

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending