Connect with us

Terkini

‘Muafakat Nasional’ diaktifkan susulan Anwar jadi PM

Berikutan pengumuman Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ke-10, bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa berkata beliau akan “mengaktifkan” NGOnya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.

Wartawan TMT

Published

on

‘Muafakat Nasional’ diaktifkan susulan Anwar jadi PM
Foto: Annuar Musa, bekas setiausaha agung Umno
  • Bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa akan “mengaktifkan” NGO nya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.
  • Katanya, NGO itu berperanan memupuk kerjasama dan perpaduan dalam kalangan ummah dan kukuhkan sistem politik, berdasarkan Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.
  • Ujarnya, keputusan YDPA lantik Anwar ke jawatan tertinggi perlu dihormati, sebarang perhimpunan dan aktiviti yang boleh membawa kepada ketidakharmonian mesti dihentikan.

PETALING JAYA: Berikutan pengumuman Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ke-10, bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa berkata beliau akan “mengaktifkan” NGOnya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.

Dalam catatan Facebook, Annuar berkata NGO itu akan berperanan untuk memupuk kerjasama dan perpaduan dalam kalangan ummah dan mengukuhkan sistem politik, berdasarkan Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.

Bekas ahli parlimen Ketereh itu juga berkata, keputusan Yang di-Pertuan Agong melantik Anwar ke jawatan tertinggi perlu dihormati oleh semua rakyat Malaysia.

Beliau berkata, tumpuan kerajaan baharu kini seharusnya tertumpu kepada memastikan kestabilan negara dan membawa kemakmuran untuk rakyat.

“Sebarang perhimpunan dan aktiviti yang boleh membawa kepada ketidakharmonian mesti dihentikan,” katanya sambil menandatangani jawatannya sebagai presiden “Muafakat Nasional (NGO)”.

Bulan lalu, seorang pembantu Annuar menjelaskan Muafakat Nasional bukan parti politik tetapi didaftarkan sebagai NGO dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (JPPM).

Sumber : Free Malaysia Today

Advertisement

 

 

Terkini

Pemimpin UMNO perlekeh Melayu-Islam di mesyuarat MKT – Dira Abu Zahar

Kepentingan orang Melayu-Islam di Malaysia diperlekeh pemimpin-pemimpin UMNO sendiri sewaktu Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi (MKT) yang diadakan pada Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

Pemimpin UMNO perlekeh Melayu-Islam di mesyuarat MKT - Dira Abu Zahar
Foto: Datuk Khaidhirah Abu Zahar.
  • Dakwaan itu dibuat Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Khaidhirah Abu Zahar menerusi hantaran di stories Instagram miliknya semalam.
  • “Masih terngiang-ngiang di telinga, jelas di mata… suara-suara pemimpin UMNO yang memperlekehkan kepentingan orang Melayu Islam di Malaysia ini dalam meeting MKT semalam”.
  • Khaidhirah turut memetik beberapa petikan ayat difahamkan daripada pemimpin UMNO yang didakwa iaitu, “Tak perlu dah jaga orang Melayu ini.” dan “All this are bullshit.

KUALA LUMPUR – Kepentingan orang Melayu-Islam di Malaysia diperlekeh pemimpin-pemimpin UMNO sendiri sewaktu Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi (MKT) yang diadakan pada Rabu.

Dakwaan itu dibuat Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Khaidhirah Abu Zahar menerusi hantaran di stories Instagram miliknya semalam.

“Masih terngiang-ngiang di telinga, jelas di mata… suara-suara pemimpin UMNO yang memperlekehkan kepentingan orang Melayu Islam di Malaysia ini dalam meeting MKT semalam,” kata beliau dalam hantaran IG itu.

Tangkap layar hantaran story Instagram Dira Abu Zahar

Foto: Tangkap layar hantaran story Instagram Dira Abu Zahar

Khaidhirah turut memetik beberapa petikan ayat yang difahamkan daripada pemimpin UMNO yang didakwa iaitu, “Tak perlu dah jaga orang Melayu ini.” dan “All this are bullshit.

Difahamkan, Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dimaksudkan adalah pada 23 November 2022 yang diadakan di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato Onn.

Mesyuarat itu diketuai oleh Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang berakhir dengan kata putus bahawa parti gabungan itu akan menyokong dan menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong supaya BN menyokong dan mengambil bahagian dalam Kerajaan Perpaduan yang bukan diterajui oleh Perikatan Nasional bagi memastikan sebuah Kerajaan yang stabil dan makmur dapat dibentuk.

Turut hadir sama, adalah Datuk Seri Ahmad Maslan (Setiausaha Agung UMNO), Datuk Seri Mohamad Hasan (Timbalan Pengerusi BN), Datuk Bung Mokhtar Radin (Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah), Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki (Ketua Pergerakan Pemuda UMNO), Datuk Seri Johari Abdul Ghani (Pengerusi Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan), dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO iaitu Isham Abdul Jalil, Datuk Jalaluddin Alias, Datuk Seri Dr. Shamsul Anuar Nasarah, serta Datuk Seri Md Alwi Che Ahmad. – The Merdeka Times

Sumber: Instagram Dira Abu Zahar

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending