Connect with us

Terkini

‘Muafakat Nasional’ diaktifkan susulan Anwar jadi PM

Berikutan pengumuman Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ke-10, bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa berkata beliau akan “mengaktifkan” NGOnya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.

Wartawan TMT

Published

on

‘Muafakat Nasional’ diaktifkan susulan Anwar jadi PM
Foto: Annuar Musa, bekas setiausaha agung Umno
  • Bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa akan “mengaktifkan” NGO nya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.
  • Katanya, NGO itu berperanan memupuk kerjasama dan perpaduan dalam kalangan ummah dan kukuhkan sistem politik, berdasarkan Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.
  • Ujarnya, keputusan YDPA lantik Anwar ke jawatan tertinggi perlu dihormati, sebarang perhimpunan dan aktiviti yang boleh membawa kepada ketidakharmonian mesti dihentikan.

PETALING JAYA: Berikutan pengumuman Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ke-10, bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa berkata beliau akan “mengaktifkan” NGOnya yang dinamakan Muafakat Nasional tidak lama lagi.

Dalam catatan Facebook, Annuar berkata NGO itu akan berperanan untuk memupuk kerjasama dan perpaduan dalam kalangan ummah dan mengukuhkan sistem politik, berdasarkan Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.

Bekas ahli parlimen Ketereh itu juga berkata, keputusan Yang di-Pertuan Agong melantik Anwar ke jawatan tertinggi perlu dihormati oleh semua rakyat Malaysia.

Beliau berkata, tumpuan kerajaan baharu kini seharusnya tertumpu kepada memastikan kestabilan negara dan membawa kemakmuran untuk rakyat.

“Sebarang perhimpunan dan aktiviti yang boleh membawa kepada ketidakharmonian mesti dihentikan,” katanya sambil menandatangani jawatannya sebagai presiden “Muafakat Nasional (NGO)”.

Bulan lalu, seorang pembantu Annuar menjelaskan Muafakat Nasional bukan parti politik tetapi didaftarkan sebagai NGO dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (JPPM).

Sumber : Free Malaysia Today

 

 

Author

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending