Connect with us

Antarabangsa

Kanak-kanak perempuan transgender di Kanada tidak dibenarkan tinggal di kabin lelaki

Seorang kanak-kanak perempuan transgender (perempuan kepada lelaki) berusia 11 tahun mengalami kesukaran untuk menyertai kem musim panas kerana tempat terbabit mempunyai peraturan pengasingan kabin mengikut jantina.

Wartawan TMT

Published

on

Kanak-kanak perempuan transgender di Kanada tidak dibenarkan tinggal di kabin lelaki
Foto: Sumber Graham Thompson/CBC.
  • Kem musim panas itu mempunyai peraturan pengasingan kabin mengikut jantina.
  • Ibu kanak-kanak itu tidak berpuas hati dan meminta pihak kem memberi penjelasan terhadap keputusan itu.
  • Gootjes membuat aduan hak asasi manusia atas apa yang dialami beliau dan anaknya.
  • Kem musim panas itu bagaimanapun bertindak menyekat akaun Gootjes di Facebook.

KANADA – Seorang kanak-kanak perempuan transgender (perempuan kepada lelaki) berusia 11 tahun mengalami kesukaran untuk menyertai kem musim panas kerana tempat terbabit mempunyai peraturan pengasingan kabin mengikut jantina.

Jan Gootjes, yang merupakan ibu kepada kanak-kanak itu, menzahirkan kerisauan samada anaknya itu akan dibenarkan tidur bersama rakan-rakan lelakinya yang lain di dalam kabin yang sama.

Gootjes menghubungi pihak kem itu melalui Facebook sebelum mendaftarkan anaknya itu. Dia menjelaskan kepada pihak kem mengenai keadaan anaknya dan bertanyakan samada anaknya boleh tidur bersama rakan-rakan lelaki yang lain.

Pihak kem membalas, “Hai Jan, kami tidak dapat menempatkan anak puan di dalam kabin yang berlawanan jantina. Terima kasih di atas pertimbangan anda!”

Gootjes meminta pihak kem memberi penjelasan terhadap keputusan itu. Sekiranya pihak kem tidak dapat menyatakan sebab mengapa anaknya tidak boleh tinggal di kabin sama dengan rakan-rakan lelaki lain, dia menganggap keputusan kem itu ada kaitan dengan status transgender anaknya.

Pihak kem membalas, “Ya, mari kita berbincang,” kepada Gootjes pada petang itu.

“Anak saya sudah bersepakat dengan kawan-kawannya yang mereka tidak akan sertai kem tahun ini, jadi isu ini dapat diuruskan buat masa sekarang,” kata Gootjes.

Advertisement

Pihak kem meminta Gootjes menghubungi mereka semula pada kemudian (pada musim luruh) memandangkan kakitangan kem sibuk dengan latihan serta proses penyesuaian pengaturcaraan semula kem supaya selaras dengan peraturan COVID-19.

Gootjes membuat aduan hak asasi manusia atas apa yang dialami dia dan anaknya.

Bagaimanapun, pihak kem dalam respons terhadap aduan itu memaklumkan Gootjes tidak pernah menghubungi mereka pada musim luruh.

Kem itu bertindak menyekat akaun Gootjes di Facebook yang turut berkongsi gambar tangkapan skrin perbualan antara dia dan pihak kepada CBC News bagi membuktikan dakwaannya itu.

Sumber: CBC News

Author

Antarabangsa

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Wartawan TMT

Published

on

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman
Foto: Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah,.
  • Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).
  • Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.
  • Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”
  • “Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.
  • Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.

Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”

“Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.

Tuntutan itu juga mendakwa plaintif berdepan kemudaratan, penghinaan awam, pengawasan, gangguan dalam perjalanan, penafian pekerjaan dan “secara efektif dibuang oleh AS”. 

Saman itu turut menegaskan walaupun dikeluarkan dari senarai pemantauan FBI itu, mereka tetap akan mengalami kesan negatif seumur hidup yang bakal memudaratkan mereka.

Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Advertisement

Bercakap kepada pemberita di New Jersey, Khairullah berkata beliau belum dimaklumkan secara rasmi mengapa namanya berada dalam senarai pemantauan itu dan tidak juga diperjelaskan jika namanya sudah dikeluarkan. 
Sumber: Anadolu Ajansı

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending