Connect with us

Terkini

RUU kawalan tembakau dan merokok ‘diskriminasi’ generasi 2006 daripada merokok – Khoo Bee Leng, pemain industri tembakau

Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.

Wartawan TMT

Published

on

kawalan tembakau dan rokok
Foto: Pengurus Besar JT International Bhd Khoo Bee Leng.
  • Khoo berkata, syarikatnya yang merupakan sebahagian daripada Japan Tobacco International, tidak menyokong rang undang-undang itu kerana ia bersifat “mendiskriminasi” sejak mereka yang dilahirkan pada 2006 dan sebelum ini masih boleh membeli produk tembakau itu.
  • Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.
  •  Undang-undang itu akan membuka pintu kepada rokok haram yang sudah menjadi isu di negara ini.

KUALA LUMPUR: Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.

Pengurus Besar JT International Bhd Khoo Bee Leng berkata, rang undang-undang (RUU) kawalan tembakau dan merokok yang dicadangkan kerajaan, yang bertujuan melarang mereka yang lahir pada 2007 dan seterusnya daripada membeli dan menghisap produk rokok dan vape, tidak akan mencapai objektifnya.

“Rang undang-undang ini tidak akan mencapai objektifnya. Sebaliknya, ia akan mendorong pengguna beralih ke pasaran gelap,” kata Khoo pada taklimat media mengenai “Insiden Rokok Haram” hari ini.

“Industri tembakau bukanlah pasaran yang tepat untuk memulakan dengan peraturan ini melainkan penguatkuasaannya boleh dijamin.

“Lihat saja berapa ramai remaja yang merokok hari ini kerana undang-undang gagal dikuatkuasakan. Tidak ada gunanya mengeluarkan undang-undang baharu jika anda tidak boleh menguatkuasakan undang-undang sedia ada.”

Khoo berkata, syarikatnya yang merupakan sebahagian daripada Japan Tobacco International, tidak menyokong rang undang-undang itu kerana ia bersifat “mendiskriminasi” sejak mereka yang dilahirkan pada 2006 dan sebelum ini masih boleh membeli produk tembakau itu.

Beliau berkata, undang-undang itu akan membuka pintu kepada rokok haram yang sudah menjadi isu di negara ini.

Selain itu, beliau bimbang peraturan berkenaan akan menjadi contoh bagi kategori produk baharu.

“Apa lagi selepas ini? Adakah kategori arak dan perjudian?

“Diabetes juga masalah besar di negara ini, adakah kita akan mengharamkan gula?” katanya.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin membentangkan rang undang-undang itu untuk bacaan pertama semalam, dengan bacaan kedua akan berlangsung hari ini.

Jika diluluskan, mereka yang lahir pada 2007 dan seterusnya tidak akan dibenarkan memiliki dan menghisap produk tembakau dan vape.

Sumber : FMT

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) NATO perlu elak “double-standard” dalam isu Gaza, Ukraine – PM Sepanyol

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Sanchez berkata perkara itu penting untuk menyampaikan kepada semua pihak bahawa apa dipertahankan NATO bukan hanya undang-undang antarabangsa, tetapi pendirian yang konsisten.

Beliau juga menggesa gencatan senjata kekal dilakukan di Gaza supaya “malapetaka kemanusiaan” yang disaksikan di wilayah Palestin itu dapat dihentikan.

“Ia sangat penting untuk rakyat kita fahami bahawa apa yang kita pertahankan di Gaza dan di Ukraine bukan sahaja (berkenaan) undang-undang antarabangsa, tetapi kita (sendiri) ada kedudukan yang konsisten.

“Kedudukan konsisten politik jelas bahawa kita tidak mengamalkan dwistandard. 

“Jadi jika kita memberitahu rakyat kita bahawa kita menyokong Ukraine kerana kita mempertahankan undang-undang antarabangsa, ia sama dengan apa yang kita perlu lakukan terhadap Gaza,” kata Sanchez dalam klip video disiarkan Al Jazeera ketika berucap di Sidang Kemuncak NATO di Washington, Amerika Syarikat, semalam.

Media melaporkan Ketua NATO, Jens Stoltenberg dalam ucapan akhirnya di sidang sama langsung tidak menyebut mengenai serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu berlaku ketika beberapa pemimpin memberi amaran bahawa berdiam diri mengenai situasi di Gaza boleh menjejaskan komitmen perikatan ketenteraan itu terhadap hak asasi manusia. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending