Connect with us

Terkini

RUU kawalan tembakau dan merokok ‘diskriminasi’ generasi 2006 daripada merokok – Khoo Bee Leng, pemain industri tembakau

Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.

Wartawan TMT

Published

on

kawalan tembakau dan rokok
Foto: Pengurus Besar JT International Bhd Khoo Bee Leng.
  • Khoo berkata, syarikatnya yang merupakan sebahagian daripada Japan Tobacco International, tidak menyokong rang undang-undang itu kerana ia bersifat “mendiskriminasi” sejak mereka yang dilahirkan pada 2006 dan sebelum ini masih boleh membeli produk tembakau itu.
  • Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.
  •  Undang-undang itu akan membuka pintu kepada rokok haram yang sudah menjadi isu di negara ini.

KUALA LUMPUR: Pemain industri tembakau membidas undang-undang generasi penamat dengan berkata, ia “tidak berguna” apabila kerajaan gagal menguatkuasakan undang-undang sedia ada dengan berkesan yang menghalang remaja daripada merokok.

Pengurus Besar JT International Bhd Khoo Bee Leng berkata, rang undang-undang (RUU) kawalan tembakau dan merokok yang dicadangkan kerajaan, yang bertujuan melarang mereka yang lahir pada 2007 dan seterusnya daripada membeli dan menghisap produk rokok dan vape, tidak akan mencapai objektifnya.

“Rang undang-undang ini tidak akan mencapai objektifnya. Sebaliknya, ia akan mendorong pengguna beralih ke pasaran gelap,” kata Khoo pada taklimat media mengenai “Insiden Rokok Haram” hari ini.

“Industri tembakau bukanlah pasaran yang tepat untuk memulakan dengan peraturan ini melainkan penguatkuasaannya boleh dijamin.

“Lihat saja berapa ramai remaja yang merokok hari ini kerana undang-undang gagal dikuatkuasakan. Tidak ada gunanya mengeluarkan undang-undang baharu jika anda tidak boleh menguatkuasakan undang-undang sedia ada.”

Khoo berkata, syarikatnya yang merupakan sebahagian daripada Japan Tobacco International, tidak menyokong rang undang-undang itu kerana ia bersifat “mendiskriminasi” sejak mereka yang dilahirkan pada 2006 dan sebelum ini masih boleh membeli produk tembakau itu.

Beliau berkata, undang-undang itu akan membuka pintu kepada rokok haram yang sudah menjadi isu di negara ini.

Advertisement

Selain itu, beliau bimbang peraturan berkenaan akan menjadi contoh bagi kategori produk baharu.

“Apa lagi selepas ini? Adakah kategori arak dan perjudian?

“Diabetes juga masalah besar di negara ini, adakah kita akan mengharamkan gula?” katanya.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin membentangkan rang undang-undang itu untuk bacaan pertama semalam, dengan bacaan kedua akan berlangsung hari ini.

Jika diluluskan, mereka yang lahir pada 2007 dan seterusnya tidak akan dibenarkan memiliki dan menghisap produk tembakau dan vape.

Sumber : FMT

Advertisement

Terkini

JAINJ & PDRM buru kumpulan ajaran sesat Si Hulk

Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) giat mengesan kumpulan ajaran sesat Si Hulk yang menyebarkan video tular menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Wartawan TMT

Published

on

JAINJ & PDRM buru kumpulan ajaran sesat Si Hulk
Foto: Video tular memaparkan empat lelaki menyokong ajaran sesak Si Hulk.
  • Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) giat mengesan kumpulan ajaran sesat Si Hulk yang menyebarkan video tular menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.
  • Exco Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, JAINJ sudah menerima laporan berhubung penularan video berkenaan di TikTok sejak Isnin.
  • Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada Julai 2021, memutuskan fahaman serta ajaran Si Hulk diasaskan Suhaini Bin Mohammad adalah sesat, menyeleweng dan bertentangan dengan akidah, syariah serta akhlak Islam.
  • “Di dalam video yang tular itu, dengar seperti mereka sebut Syiah tetapi ia adalah Si Hulk. Penyebaran video tular mengenai ajaran Si Hulk ini memberi gambaran ajaran sesat ini masih ada pengikut setia walaupun sudah diharamkan dua tahun lalu.” katanya.

JOHOR BAHRU: Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) giat mengesan kumpulan ajaran sesat Si Hulk yang menyebarkan video tular menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Exco Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, JAINJ sudah menerima laporan berhubung penularan video berkenaan di TikTok sejak Isnin.

Tegasnya, Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada Julai 2021, memutuskan fahaman serta ajaran Si Hulk yang diasaskan Suhaini Bin Mohammad adalah sesat, menyeleweng dan bertentangan dengan akidah, syariah serta akhlak Islam.

“Di dalam video yang tular itu, dengar seperti mereka sebut Syiah tetapi ia adalah Si Hulk. Penyebaran video tular mengenai ajaran Si Hulk ini memberi gambaran ajaran sesat ini masih ada pengikut setia walaupun sudah diharamkan dua tahun lalu.

“Kerajaan negeri memberi amaran keras kepada pelaku di dalam video terbabit dan mana-mana pihak agar menghentikan penyebaran ajaran sesat ini. Jika tidak, tindakan undang-undang akan diambil,” katanya pada sidang akhbar di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar pada Selasa.

Video tular berdurasi seminit 17 saat itu memaparkan empat lelaki mengaku menyokong ajaran Si Hulk dan menyebut beberapa ayat antaranya Nabi Muhammad SAW adalah tuhan.

Dalam pada itu, Mohd Fared memberitahu, sekurang-kurangnya 21 ajaran sesat dikesan di Johor dan telah diletakkan dalam senarai fatwa dan warta berkaitan akidah di negeri ini.

Advertisement

Antaranya ajaran sesat yang disenaraikan ialah ajaran Ismail [email protected], fahaman Hizbut Tahrir, ajaran Azman Samat, ajaran Millah Abraham dan kumpulan Layar Bahtera.

“Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan adalah diharamkan dan dilarang berpegang dengan fahaman dan ajaran sesat itu.

“Justeru, fahaman dan ajaran sesat hendaklah disekat dengan apa cara sekali pun daripada disebarkan di Johor dan mana-mana orang Islam yang terbabit dengan ajaran ini hendaklah bertaubat,” katanya.

Sumber: Astro Awani

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending