Connect with us

Ekonomi

Malaysia dan Australia kukuhkan kerjasama ekonomi

Mohamed Azmin berkata, kedua-dua negara juga bersetuju supaya Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Australia (MAFTA) disemak semula supaya ia lebih relevan kepada tuntutan semasa.

Wartawan TMT

Published

on

Azmin Ali dan Penny Wong
Foto: Azmin Ali dan Penny Wong
  • Menteri Luar Australia, Penny Wong bersetuju perkenal pelabur baharu dari Australia untuk membuat pelaburan di Malaysia, demikian menurut Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.
  • Pelaburan yang akan dibuat itu adalah selari dengan dasar Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA)
  • Elektrik dan elektronik, industri kimia, automotif, aeroangkasa dan ekonomi digital antara sektor di bawah NIA yang akan diberikan perhatian oleh Malaysia untuk menarik pelabur Australia.
  • Kedua-dua negara juga bersetuju Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Australia (MAFTA) disemak semula supaya lebih relevan kepada tuntutan semasa.

PUTRAJAYA – Menteri Luar Australia, Penny Wong bersetuju untuk memperkenalkan pelabur baharu dari Australia untuk membuat pelaburan di Malaysia, kata Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Mohamed Azmin berkata, perkara itu dinyatakan dalam pertemuan mereka di sini hari ini di mana pelaburan yang akan dibuat itu adalah selari dengan dasar Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) yang menekankan pelaburan berkualiti dan berteknologi tinggi.

Beliau berkata, elektrik dan elektronik, industri kimia, automotif, aeroangkasa dan ekonomi digital adalah antara sektor di bawah NIA yang akan diberikan perhatian oleh Malaysia untuk menarik pelabur Australia.

“Ini satu pendekatan baharu bukan sahaja pelaburan masuk ke dalam negara tetapi mereka bersedia untuk membuat pemindahan teknologi-teknologi baharu dan juga mewujudkan ekosistem perniagaan dan membina rantaian bekalan global dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan.

“Pelabur Australia akan mengurangkan kebergantungan kita kepada tenaga pekerja asing dan beri peluang kepada PKS dalam negara untuk menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan global dan ini komitmen yang telah diberikan,” kata Mohamed Azmin kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat daripada Wong hari ini.

Pertemuan kira-kira sejam di sebuah hotel di sini bersempena lawatan rasmi tiga hari Wong ke Malaysia yang bermula semalam telah membincangkan pelbagai perkara antaranya membincangkan usaha untuk memperkukuhkan hubungan dua hala Australia dan Malaysia serta ekonomi perdagangan antara Australia dan Malaysia.

Mohamed Azmin berkata, kedua-dua negara juga bersetuju supaya Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Australia (MAFTA) disemak semula supaya ia lebih relevan kepada tuntutan semasa.

Bekas Menteri Perdagangan Australia Craig Emerson dan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Datuk Seri Mustapa Mohamed menandatangani MAFTA di Kuala Lumpur pada 22 Mei 2012.

Perjanjian itu mula berkuat kuasa pada 1 Januari 2013.

Australia merupakan rakan dagang ke-13 terbesar Malaysia pada 2021 dengan jumlah perdagangan berjumlah RM52.28 bilion (US$12.43 bilion), meningkat 28.7 peratus berbanding nilai yang direkodkan pada 2020.

Mohamed Azmin berkata, Malaysia dan Australia sependapat supaya proses rundingan untuk menaik taraf Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN-Australia-New Zealand (AANZFTA) dapat dimuktamadkan penghujung tahun ini (2022) supaya kerjasama ekonomi dapat diperkukuhkan dalam bidang strategik yang baharu.

“AANZFTA telah dipersetujui menjadi keutamaan bagi negara-negara anggota untuk meningkatkan kerjasama di dalam platform perdagangan bebas ini,” katanya.

AANZFTA yang melibatkan 10 negara anggota ASEAN, Australia dan New Zealand, mula berkuat kuasa pada Januari 2010. Ia memansuhkan tarif untuk 90 peratus daripada barangan yang didagangkan antara blok itu dan dua negara tersebut.

Menurut laman web aseanbriefing.com, perjanjian itu akan dilaksanakan sepenuhnya pada 2025 dengan hampir semua perdagangan antara negara-negara ASEAN, Australia dan New Zealand adalah bebas daripada tarif.

Mohamed Azmin berkata, perjanjian perdagangan bebas itu penting kerana Malaysia sebagai sebuah ekonomi yang kecil dan negara dagang yang kecil memerlukan rakan-rakan untuk mengembangkan potensi atau pasaran yang lebih luas.

Menurutnya, setakat ini Malaysia telah menandatangani dan meratifikasi 15 perjanjian perdagangan bebas iaitu tujuh secara bilateral dan lapan secara regional.

“Pasaran dalam negara ini kecil dan sudah tentu dengan penyertaan Malaysia dalam banyak perjanjian perdagangan bebas ini dapat membuka ruang (lebih luas).

“Salah satu perjanjian bebas ini adalah AANZFTA, apa yang pasti ia memberikan peluang kepada penggiat tempatan untuk menembusi pasaran di kalangan negara ASEAN, Australia dan New Zealand.. kita (penggiat tempatan) dapat menikmati duti import yang dihapuskan atau pun pasaran yang lebih luas,” katanya. – Bernama/Sinar Harian

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

Goodyear tutup kilang di Shah Alam, 550 pekerja bakal terjejas

Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Kenyataan dari pengeluar tayar terkenal, Goodyear yang tersebar di media sosial hari ini.
  • Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.
  • Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.
  • Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.
  • “Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 
  • “Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

KUALA LUMPUR – Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.

Foto: Kenyataan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang.

Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.

“Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 

“Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

Madarang berkata keputusan seperti itu tidak dibuat secara mudah tetapi perlu untuk memajukan kepentingan jangka panjang syarikat dan pelanggannya.

“Sebagai sebahagian daripada usaha ini, Goodyear telah membuat keputusan sukar tetapi diperlukan dengan menutup kilang pembuatan kami di Shah Alam, Malaysia, berkuat kuasa 30 Jun 2024, dengan penutupan sepenuhnya dijangka selesai menjelang akhir tahun.

“Seperti mana-mana penutupan kemudahan lain, impak secara langsung akan berlaku dan dalam kes ini, kira-kira 550 jawatan operasi kami dalam Malaysia akan terjejas. 

“Kami komited menyantuni rakan sekerja kami dengan hormat dan telus sepanjang proses ini,” katanya turut berterima kasih di atas fokus berterusan kakitangan Goodyear selama ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending